Pozivamo Vas na predstavljanje knjige ‘Bokeljski zagovori – tragom hrvatske baštine Boke kotorske’ autorice Vande Babić Galić u utorak 7. prosinca 2021. u 18 sati u Hrvatskom novinarskom društvu, Perkovčeva 2 u Zagrebu.

O knjizi će govoriti urednik knjige Josip Antić, doc. dr. sc. Ozana Ramljak, prof. dr. sc. Željko Holjevac, dr. sc. Gordan Grlić Radman te autorica Vanda Babić Galić. Glazbeni dio večeri: Bokeljska noć u izvođenju tenora Tvrtka Stipića.

Boka kotorska danas je riznica hrvatske kulture, dragulj Crne Gore i stara kuća mnogih Hrvata Boke koji su jednom davno napustili svoj rodni prag. Od Herceg Novog do Perasta, preko Dobrote, Kotora, Prčanja, Tivta i Budve, krije se ta bogata hrvatska baština o kojoj skrbimo mi u matičnoj domovini i Crna Gora u čijim se granicama danas Boka nalazi. O Boki želimo govoriti s onoliko ljubavi koliko ona u sebi krije ljepote koju svaki čovjek treba upoznati da bi je znao cijeniti, ne samo kao nebeski dar, već kao podsjetnik na vremena u kojima je stari Bokež stvarao današnju sliku Boke.

Vanda Babić Galić u Hrvatskoj je već desetljećima istoznačnica za Boku kotorsku i njezinu kulturnu povijest. Ova zadarska profesorica i književnica desetljećima oživljava zaboravljene bokeljske teme i ljudske sudbine te ih vraća njihovoj hrvatskoj kulturnoj matici. Njezinom zaslugom danas ovi ljudi i njihova djela, koji nekoć nisu imali ni jednu domovinu, imaju čak dvije. To im je bogatstvo darovala upravo autorica ove knjige.
Prof. dr. sc. Slobodan Prosperov Novak

Zbog osebujnog stila koji poetičnim rečenicama ispisuje znanstvene činjenice, ova se knjiga može čitati i kao vodič i kao udžbenik i kao monografija, ali je i više od toga. Ona je iznad svega plod duboke nade i vjere da Boka kotorska neće postati zemlja zaboravljene povijesti, iseljenih ljudi, čeznuća za zavičajem i da će njezina hrvatska baština ostati i poticaj za daljnja znanstvena istraživanja i poziv na trajno divljenje njezinoj čudesnoj ljepoti.
doc. dr. sc. Ozana Ramljak

Saznaj više

O autorici:
Vanda Babić Galić rođena je u Kotoru 1967. Osnovnu i srednju školu završila je u Splitu, dodiplomski studij hrvatskoga jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu u Zadru, a poslijediplomski studij, smjer Književnost, na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Na Sveučilištu u Zadru (tada Filozofskom fakultetu) radi od 1992. kao znanstvena novakinja. Magistrirala 1997. na Filozofskom fakul­tetu u Zagrebu s temom “Hrvatska srednjovjekovna tradicija u bokokotorskim pasionskim tekstovima.” Doktorirala je 2003. na Sveučilištu u Zagrebu disertacijom “Kulturno-povijesne vrijednosti djelovanja Vicka Zmajevića u Boki kotorskoj i Zadru”. Danas je (od 2017.) u zvanju redovite profesorice.

Više o autorici

[izvor informacije V.B.Z.]