Encanto (2021)
Redatelji: Jared Bush, Byron Howard, Charise Castro Smith
Glumci: Mia Negovetić, Ksenija Prohaska, Filip Riđički, Iva Mihalić, Albina Grčić, Lu Jakelić, Ervin Baučić, Sabrina Hebiri, Damir Kedžo

U izoliranom Kolumbijskom selu Encanto, jedna čarobna svijeća daje moći svim članovima obitelji Madrigal – od razumijevanja životinjskog jezika, do moći iscjeljenja. Osim djevojčice Mirabel. Ali kada otkrije da je magija koja okružuje Encanto u opasnosti, Mirabel je ta koja može spasiti obitelj.

Fotografije ustupio Blitz

Disneyev animirani film “Encanto: Naš čarobni svijet” dosta vizualno podsjeća na Pixarov “Coco”, no zapravo je potpuno drukčiji. Autori znani po “Zootropoli”, “Vaiani: Potrazi za mitskim otokom” i “Gromu”, iznjedrili su svoj najšarmantniji film do sada. Uz maštovitu animaciju, mnoštvo humora i zabavu za djecu i odrasle, film nudi i uzoritu junakinju uz koju se mogu identificirati ne samo djevojčice, već i sva djeca koja nisu favorizirana u društvu.

Zanimljiva je i poruka koju nudi “Encanto”, a to je da moć koja se dobiva darivanjem besmislena – treba se steći osobnim rastom. Roditelji će razumijeti da se radi o statusnim povlasticama, dok će za djecu to biti samo čarolija. Ovo je jedan od onih filmova u kojem se i odrasli mogu nasmijati, a čak i nekoliko sekvenci u kojima film nakratko postane musical, toliko su maštovito animirane da plijene pažnju.

Film je sinkroniziran na hrvatski jezik i pogodan je za dječju dob od 5+. Manjoj djeci bi povremeno izlaganje likova opasnosti, te ubojstvo sporednog lika van kadra (ponavlja se više puta kroz film) moglo biti uznemirujuće. Nema psovki niti seksualnih prizora, normalnog je tempa, a nasilja gotovo da nema pa je kao takav idealan izbor za obiteljski odlazak u kino.

Tihoni Brčić