Upravo je izašla nova knjiga Inoslava Beškera Mediteran u književnosti u izdanju Profila. Riječ je o eruditskom vodiču kroz ključna poglavlja i motive mediteranske književnosti, od Homera do našeg doba. U ovom fascinantnom tekstu kroz inteligentnu, znanstveno iznimno potkrijepljenu mrežu poveznica spajaju se grčki mit sa suvremenim krimićem, plaže Troje s predgrađima Barcelone, romantičarski nacionalizmi sa suvremenom imigracijom kako bi se ispričala priča o “kolijevci civilizacije” viđene očima onih koji su oduvijek bili njezini svodnici i najveći zavodnici – pisaca.

O tome zašto ovu knjigu smatra posebno važnom Inoslav Bešker je rekao: „Mediteran u književnosti prva je, i zasad jedina objavljena, od mojih knjiga nastalih, zapravo, u dijalogu s mojim studentima diplomantima i doktorandima. Njezin su kostur predavanja koja sam im držao, s natuknicama u prezentacijama. Trebalo je samo kostur popuniti inim tkivom, dodati aparat, i knjiga je takoreći sama izronila. U kolegijima u kojima je sazrela zajednički smo razmišljali, malo se i prepirali, te se rado smijali. Nastojao sam, uz puno poštivanje podataka, prenijeti u knjigu i ponešto te radosne suradničke atmosfere.“

Joško Božanić u svojoj je recenziji o knjizi napisao: “Davno se nije pojavila knjiga s tako širokim tematskim dijapazonom i s takvom dubinom promišljanja mediteranološke tematike. Usporediva s Matvejevićevim ‘Mediteranskim brevijarom’, ova je knjiga događaj u hrvatskoj kulturnoj i znanstvenoj javnosti.”

Mediteran u književnosti druga je knjiga Inoslava Beškera u izdanju Profila. Godine 2019. objavljena je knjiga Riječ po riječ: leksikografsko – filološke postile, izbor iz jedinstvenog etimološkog rječnika kojeg od 2009. autor objavljuje na stranicama Jutarnjeg lista.

Inoslav Bešker (Zagreb, 1950.) filolog je i novinar raznovrsnih interesa, među kojima su mediteranistika, morlakizam, odnosno antropologija religije. Rodom je iz Splita, gdje je proveo formativne godine i maturirao u Klasičnoj gimnaziji. Na Sveučilištu u Zagrebu diplomirao je sociologiju (kao B-predmet) i magistrirao novinarstvo, na Sveučilištu u Milanu doktorirao je poredbenu slavistiku. Znanstveni je savjetnik u filologiji, a viši znanstveni suradnik u informacijskim i komunikacijskim znanostima. Novinar je od 1967. godine, a dopisnik iz Rima od 1989.

Svestrani Bešker profesor je južnoslavenskih jezika i književnosti u Italiji 1996. – 2013. (L’Orientale u Napulju, La Sapienza u Rimu, Alma mater u Bologni), a slavenskih književnosti i kroatistike u Hrvatskoj od 2009. (naslovni redoviti profesor na Sveučilištu u Splitu od 2013.). Uz to profesor je komunikacijskih znanosti na Sveučilištu u Dubrovniku i kodirektor godišnje Međunarodne konferencije o novinarstvu i informacijskoj tehnologiji u Dubrovniku (IUC).

Objavio je znanstvene knjige i ine radove u svakome od svojih znanstvenih područja te više od 30 000 različitih novinarskih priloga. Dobitnik je više nagrada, među kojima su Kiklop (za Filološke dvoumice), Otokar Keršovani (za životno djelo u novinarstvu), Otto von Habsburg i Joško Kulušić (za promicanje ljudskih prava).

[izvor informacije Profil knjiga]