1. Device_art festival umjetnosti, robotike i novih tehnologija

23.11. – 19.12.2021. | Muzej suvremene umjetnosti i Pogon Jedinstvo, Zagreb

Umjetnici/ce: Alex Brajković, Anthea Caddy & Miodrag Gladović, Kerstin Ergenzinger, Dominik Gadže, Moritz Simon Geist, Darsha Hewitt, Yannick Hofmann & Johannes Jensen, Christina Kubisch, Carolin Liebl & Nikolas Schmid-Pfähler, Benoît Maubrey, Kata Mijatović, Quadrature, Pfeifer & Kreutzer, Michail Rybakov, Ana Sladetić, Soll, Branimir Štivić, Troika, Simon Weckert

Nesvakidašnjim nastupom elektroakustičnih balerina otvoren 7. Device_art festival koji kroz tjedan nudi brojne zanimljive performanse

Sinoć je u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti otvoren 7. trijenalni međunarodni Device_art festival umjetnosti, robotike i novih tehnologija s radovima dvadeset i troje međunarodnih i domaćih umjetnika, umjetnica i kolektiva u čijem su fokusu umjetnički izričaji koji strojevima i tehnološkim inovacijama pristupaju na subverzivan i kritički način. Posjetitelje su prigodnim riječima pozdravile Snježana Pintarić, ravnateljica MSU-a, te kustosice festivala Tereza Teklić i Davorka Begović koje su uz poziv posjetiteljima da pogledaju izložbu konceptualno naslovljenu Stroj ne donosi promjene, istaknule i bogat program performansa i razgovora koji će se odvijati cijelog tjedna. Vrhunac izuzetno dobro posjećenog otvorenja festivala bio je zvučni interaktivni performans Audio balerine autora Benoîta Maubreya koji se izveo u samom muzeju te na platou pred zgradom. Performans balerina je brisao barijeru između izvedbe i publike te tehnologije i tradicije, a na jednom ga je dijelu pratio i glazbenik Mak Murtić na saksofonu. Još jedna izvedba Audio balerina bit će u srijedu 24. studenog u 16 sati, također u Muzeju suvremene umjetnosti, nakon čega će, u 16:30 sati u okviru diskurzivnog programa festivala, svoj rad na nosivim elektroakustičnim uređajima i javnim interaktivnim zvučnim skulpturama predstaviti autor Benoît Maubrey. U 18 sati istog dana održat će se panel The Art of Sonic Devices na kojem će sudjelovati umjetnici i umjetnice koji izlažu na izložbi poput Kerstin Ergenzinger, Darshe Hewitt, Branimira Štivića i Alexa Brajkovića.

Carolin Liebl & Nikolas Schmid-Pfähler: RE:PLACES ; Fotografiju ustupio Device Aart

Srijedu na Device_art festivalu obilježit će i zagrebačka premijera Električnih šetnji, kultnog site specific rada Christine Kubisch, jedne od najvažnijih umjetnica u povijesti sound arta. Zagrebačka šetnja je 84. po redu u seriji izvedbi koje umjetnica radi po cijelom svijetu od 2003. godine, a posjetitelje će u nesvakidašnju vođenu turu Novim Zagrebom s posebnim indukcijskim slušalicama povesti kustosice festivala Tereza Teklić i Davorka Begović. Posjetitelji će imati priliku otkriti potpuno novi zvučni krajolik koji stvaraju elektromagnetska polja kvartovskih nadzornih kamera, bežični komunikacijski uređaji, radarski sustavi, tramvajski kablovi, antene, bankomati i neonske reklame. Električne šetnje dio su glavne izložbe Device_art festivala u Muzeju suvremene umjetnosti i svi zainteresirani će moći i sami odlaziti u zvučne ekspedicije Novim Zagrebom do 19. prosinca, do kad traje festival.

Program 7. Device_art festivala u četvrtak 25. studenog odvija se u Pogonu Jedinstvo gdje gostuje priznati glazbenik i inženjer robotike te dugogodišnji suradnik sastava Mouse on Mars Moritz Simon Geist s audiovizualnim performansom Vibracije. Geistov performans sa skladbama inspiriranima skladateljima poput Terrya Rileya, Johna Adama, Stevea Reicha i Harrya Partcha izvest će robotički instrument za stvaranje minimalističke glazbe sastavljen od 36 malih robotičkih mehanizama u dva termina, u 20 i 21 sati. Ulaz na performans je besplatan, a broj mjesta je ograničen te je za sudjelovanje potrebna rezervacija na e-mail kontejner@kontejner.org.

Tijekom trajanja festivala svoje će radove na izložbi na 2. katu Muzeja suvremene umjetnosti predstaviti brojni umjetnici i umjetnice među kojima se ističu Carolin Liebl & Nikolas Schmid-Pfähler, autori rada-robota RE:PLACES koji recikliranu plastiku pretvara u skulpturalne objekte. Liebl i Schmid-Pfähler će svoj radni proces i koncept u razgovoru s posjetiteljima predstaviti u subotu 27. studenog u 17 sati, a raspored razgovora s ostalim umjetnicima može se provjeriti na službenoj stranici KONTEJNER-a, organizatora festivala.

Ulaznica za izložbu u Muzeju suvremene umjetnosti iznosi 30,00 kuna, a diskurzivni program je besplatan kao i performansi na platou Muzeja i u Pogonu Jedinstvo. Radno vrijeme MSU-a na adresi Avenija Dubrovnik 17, Zagreb: uto–pet 11–19:00; sub–ned 11–18 sati, ponedjeljkom zatvoreno. Besplatna vodstva kroz izložbu održavat će se svaku subotu u 16 sati.

Sukladno Odluci Stožera civilne zaštite RH od 12. studenog 2021. godine, od 16. studenog za posjet Muzeju suvremene umjetnosti i Pogonu Jedinstvo potrebno je predočenje važeće EU digitalne Covid potvrde, ili drugi odgovarajući dokaz, ili negativan test ovlaštene ustanove i laboratorija.

Partneri: ZKM | Centar za umjetnost i medije Karlsruhe, Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu, POGON – Zagrebački centar za nezavisnu kulturu i mlade, Europske mreže EMAP – European Media Art Platform i RE-Imagine Europe

Projekt podržali: Program Europske unije Kreativna Europa, Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske, Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Grad Zagreb – Gradski ured za kulturu, Zaklada “Kultura nova”, Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva, Ernst von Siemens Musikstiftung, ifa – Institut für Auslandsbeziehungen, Turistička zajednica grada Zagreba, Veleposlanstvo Kanade u Republici Hrvatskoj

Pokrovitelji: Erste Urbanka, Aquarius, Beck’s Hrvatska, Kerschoffset, Hotel International, MediaNet, Metricom, PressCut

Medijski pokrovitelji: Zagreb plakat, Jutarnji list

Medijski partneri: Kulturpunkt.hr, R+, Vizkultura, Radio Student

7. Device_art festival – Zagreb 
Festival umjetnosti, robotike i novih tehnologija ● 23/11 – 19/12/2021 
Muzej suvremene umjetnosti
Pogon Jedinstvo 

FB event Device_art festival 7.021
Instagram

[izvor informacije IA]