Tema partnerskih odnosa mnogima je zanimljiva. Svatko od nas ima u glavi ideje kako bi stvari trebale funkcionirati, kako bi veza trebala izgledati, kako bi se partneri trebali ponašati u određenoj situaciji. Te ideje skupljamo od djetinjstva tijekom čitavog života i to nazivamo unutarnji svijet. Ono što se događa u stvarnom svijetu, dakle, realitet, zovemo vanjski svijet. A kako “pomiriti” ta dva svijeta, odnosno kako naći balans – često nije nimalo lako. Zašto? Zato što je postizanje tog balansa, a u konačnici i kvalitetnog partnerskog odnosa, proces – proces koji podrazumijeva:

  • vrijeme (a mi ga, barem mislimo, nemamo)
  • razumijevanje (umjesto podrazumijevanja)
  • prihvaćanje (koje znači ne pokušavati promijeniti partnera)
  • komunikaciju i pozorno slušanje (a ne „Znaš ti dobro što mi je“)
  • obostrani trud, predanost, davanje (umjesto da gledaš što radi partner, zašto se ne usmjeriš na to što TI činiš i kakav partner želiš biti)
  • rad na sebi i na odnosu (savršen partner ne postoji, „savršenim“ partnerom se postaje)

“Kad ruke šute” plesna je predstava o partnerskim odnosima nastala u sklopu završnog ispita na 3. godini Preddiplomskog studija produkcije, a cjelokupnu ideju projekta osmislila je Laura Pribanić, sada studentica Diplomskog studija produkcije audiovizualnih i multimedijskih projekata.

Fotografiju ustupila LP

Ideja je potaknuta stručno – istraživačkim tekstom o partnerskim odnosima koji je napisala magistrica socijalne pedagogije i buduća psihoterapeutkinja Sara Peranić. Sara o partnerskim odnosima i temama poput mentalnog zdravlja, osobnog rasta i razvoja, rada na sebi i proučavanju ljudskog ponašanja općenito piše i na svom blogu Sluša_Lica

Na temelju dramaturškog koncepta Ninoslava Mrvelja, studenta 3. godine Preddiplomskog studija dramaturgije i u koreografiji Ilone Cvitć Kanceljak, plesačice, koreografkinje i voditeljice jazz dancea u plesnim centrima Fusion Zagreb i Atomic Dance Factory,  Christian Nujster, voditelj, pedagog i plesač u Plesnom centru Tala koji je završio ples na Umjetničkoj akademiji u Amsterdamu, i Sunčica Bandić, diplomirana plesačica i pedagoginja suvremenog plesa, služeći se pokretom, prikazat će 4 razine partnerskog odnosa kroz koje svi partneri na putu izgradnje kvalitetnog odnosa na svoj jedinstveni način prolaze: privlačnost, romanca, borba za moć, prava ljubav. 

Kombinacijom različitih plesnih stilova poput lyrical, contemporary, jazz, modern, acrobatic, ispričat će (otplesati) što znači temeljna misao projekta: “I tako su gradili odnos do kraja života”. 

Osim pokretom, priča je osnažena audiovizualnim projekcijama u kojima se uz pomoć kazališta sjena imitira svaki stupanj razvoja životnog ciklusa leptira (jaje-gusjenica-kukuljica-leptir), kao metaforički prikaz te istovjetan proces fazama razvoja partnerskih odnosa.

Uz navedeno, projekt je poseban i zbog autorske glazbe u kompoziciji Silvia Grilec, samostalne umjetnice koja je završila Goldsmiths na Sveučilištu u Londonu i trenutno je profesorica u školi Fireworks.

Ostali suradnici na projektu su Filip Likić kao asistent koreografkinje, Višnja Polojac i Jasmina Mihalić suradnice su za projekcije, a glasove u projekcijama posudili su Ema Šunde i Jakov Zovko, studenti glume na ADU. Snimatelj tona je Toma Širok. Kostimografkinja je Ana Trišler, a majstorica maske Lara Perički. Ivan Štrok i Anja Sekulić zaslužni su za dizajn svjetla. Snimatelji trailera i same izvedbe predstave su studenti snimanja Karla Budišćak i Luka Jazić, a fotografkinje su Katarina Hrabar i Natalia Kuljovski. Za montažu su zaduženi Borjan Cvrtila i Maja Predrijevac. Tehničar tona i projekcija jest student montaže Rudolf Ravbar. Autor cjelokupnog vizualnog identiteta je Mihael Šandro.

Nakon uspješnog ispita, daljnji razvoj i distribuciju preuzima Plesni centar Tala iz Zagreba kao koproducent projekta.

Premijerna izvedba održana je 14. listopada u Gradskom kazalištu Zorin dom Karlovac.

Zagrebačka publika predstavu  je prvi put imala priliku vidjeti 17. studenog 2021., a ponovna izvedba održat će se 24. studenog 2021. u dvorani Kina Forum (SD Stjepan Radić) s početkom u 20:00h. Ulaznice (po cijeni 45kn za odrasle/25kn za studente i učenike) mogu se  rezervirati na mail kadrukesute@gmail.com s naslovom maila “KRŠ-rezervacija – 24.11.”, a bit će dostupne i na dan izvedbe dva sata prije početka predstave na blagajni Kina Forum.

Linkovi za društvene mreže:
FACEBOOK: https://www.facebook.com/kadrukesute
INSTAGRAM: https://www.instagram.com/kad.ruke.sute/?hl=hr

[izvor informacije LP]