Zagreb, 20. studenoga 2021. − Projekcijom komedije Deset u pola oskarovca Danisa Tanovića u subotu navečer u prepunom auditoriju kina SC završen je službeni program 19. Zagreb Film Festivala. Film s impresivnom glumačkom postavom, predvođenom Brankom Đurićem, Izudinom Bajrovićem, Anjom Matković i Goranom Navojcem, ZFF-ovoj publici predstavio je dio ekipe na čelu s redateljem.

Uoči projekcije proglašeni su ovogodišnji laureati ZFF-a na dodjeli nagrada u Galeriji SC. Žiri dugometražnog filma, u čijem su sastavu rumunjska glumica i aktivistkinja Katia Pascariu, Ivan Ikić, redatelj lanjskog laureata ZFF-a Oaza, te nagrađivani direktor fotografije Vanja Černjul, dodijelio je Zlatna kolica za najbolje dugometražno ostvarenje austrijsko-njemačkom filmu Konačna sloboda Sebastiana Meisea. Film u kojem se vješto isprepliću osobno, senzualno i političko portretira nesvakidašnji odnos dvojice muškaraca koji se upoznaju u zatvoru. Dobitnik posebnog priznanja u međunarodnoj dugometražnoj konkurenciji je hrvatski film Zbornica redateljice Sonje Tarokić, koji je žiri opisao kao metaforu društva u cjelini i borbe jedne žene da ga poremeti.

ZFF / foto: Izvan fokusa ; Fotografiju ustupio ZFF

O najboljem filmu međunarodnog kratkometražnog programa i nacionalnog programa Kockice odlučivali su redateljica Sara Grgurić, slovenski redatelj Rok Biček i Ivan Bakrač, redatelj i selektor Filmskog festivala Herceg Novi. Zlatna kolica za najbolji film iz međunarodne kratkometražne konkurencije odnio je makedonsko-ruski film Sjeverni pol Marije Apčevske, dok je posebno priznanje u istoj kategoriji osvojio ukrajinski film Tatine tenisice redateljice Olhe Zhurbe. Zlatna kolica u Kockicama, natjecateljskom programu hrvatskog kratkometražnog filma, pripala su filmu Jesen našeg ljeta Karla Voriha, dok je posebno priznanje osvojio film Sve što dolazi redatelja Mate Ugrina.

Dodijeljene su i nagrade festivala KinoKino, čije je 6. izdanje održano u sklopu ZFF-a. Profesionalni žiri festivala KinoKino, koji su činili glumica Iva Babić, redatelj Saša Ban i Dubravka Zima, profesorica i stručnjakinja za dječju književnost, nagradio je norveški film Sestre i njihove supermoći u režiji Silje Salomonsen i Arilda Østina Ommundsena. Dječji žiri KinoKina glavnu nagradu dodijelio je njemačkom filmu Ulja Funk na zadatku u režiji Barbare Kronenberg, a posebno priznanje dodijeljeno je finskom filmu Još samo malo.

Direktor ZFF-a Boris T. Matić osvrnuo se na ovogodišnje izdanje festivala: „Iako se već drugu godinu zaredom održava pod pritiskom pandemije, sretni smo što smo, za razliku od prošle godine, kada se morao održati online, bili ponovno s publikom u kino dvoranama! Unatoč svim nepovoljnim okolnostima, posjećenost festivala je bila izvrsna, apozitivne reakcije publike i kritike bile su iznad naših očekivanja. Također, ovogodišnji program Industrije ponovno je okupio veliki broj profesionalaca i ponudio publici raznovrsne sadržaje“.

Festivalski program nastavlja se i u nedjelju, 21. studenoga, kada će publika imati priliku u kinu SC pogledati tri naslova iz glavnoga natjecateljskog programa dugometražnog filma, uključujući film Košnica koji je otvorio ovogodišnji festival. U kinu Tuškanac reprizirat će se svi filmovi iz programa Velikih 5, a u Teatru &TD gledatelje očekuju filmovi Amira (Ponovno s nama) te Dan četrnaesti (Mreža festivala Jadranske regije). U Uraniji će se reprizom nagrađenih filmova Sestre i njihove supermoći te Ulja Funk na zadatku zaključiti program KinoKino Festivala.

Nedjelja će ujedno biti i posljednja prilika za pogledati ostvarenja u online programima ZFF-a – PLUS, Ledolomke, LUX i Festivali pod reflektorom – koji su dostupni na platformi kinoeuropa.hr. Filmovi iz programa Mreža festivala Jadranske regije također se mogu pogledati online na platformi ondemand.kinomeetingpoint.ba, a filmovi iz programa Kockice za online gledanje dostupni su na croatian.film.

Organizatori su na kraju zahvalili uredu za kulturu Grada Zagreba, HAVC-u, Kreativnoj Europi Potprogram Media, DHFR-u, Turističkoj zajednici Zagreba i Europskom parlamentu te svim ostalim sponzorima i medijskim pokroviteljima.


Dodijeljene su nagrade 19. Zagreb Film Festivala – ‘Konačna sloboda’ odnosi Zlatna kolica za najbolji dugometražni film

Najboljim međunarodnim kratkometražnim filmom proglašen je ‘Sjeverni pol’ Marije Apčevske, a pobjednik u kategoriji hrvatskog kratkog metra je ‘Jesen našeg ljeta’ Karla Voriha. Posebno priznanje u dugometražnom programu pripada filmu ‘Zbornica’ Sonje Tarokić. Filmovi ‘Sestre i njihove supermoći’ te ‘Ulja Funk na zadatku’ pobjednički su filmovi 6. festivala KinoKino

Zagreb, 20. studenoga 2021. – U subotu, 20. studenoga u Galeriji Studentskog centra dodijeljene su nagrade za najbolja kratkometražna i dugometražna ostvarenja ovogodišnjeg programa Zagreb Film Festivala te pobjedničke filmove 6. festivala KinoKino.

Žiri dugometražnog filma u čijem su u sastavu rumunjska glumica Katia Pascariu, koja tumači glavnu ulogu u filmu Baksuzno bubanje ili bezumni pornić, Ivan Ikić, redatelj lanjskog laureata ZFF-a Oaza, te nagrađivani direktor fotografije Vanja Černjul, dodijelio je Zlatna kolica za najbolje dugometražno ostvarenje austrijsko-njemačkom filmu Konačna sloboda Sebastiana Meisea. Žiri je odluku objasnio riječima: Ovo ostvarenje filmskim jezikom izražava sposobnost ljudskog duha da nadiđe zatočeništvo. Film postavlja pitanje: “Što je sloboda i možemo li stvoriti vlastitu?” Dvoje neočekivanih junaka pokazuje nam kako pronaći ljubav čak i u najgorim trenucima naše recentnije povijesti.

Dobitnik posebnog priznanja u međunarodnoj dugometražnoj konkurenciji hrvatski je film Zbornica redateljice Sonje Tarokić. Film se bavi obrazovnim sustavom kao metaforom društva u cjelini i borbom jedne žene da ga poremeti. Hrabrim altmanovskim pristupom priča priču u brzom vizualnom ritmu. Mnoge pojedinačne izvedbe čine ga zaista pravim ansambl filmom, stoji u obrazloženju žirija.

O najboljem filmu međunarodnog kratkometražnog programa i nacionalnog programa Kockice odlučivali su redateljica Sara Grgurić, lanjska pobjednica Kockica (U šumi), slovenski redatelj Rok Biček (Razredni neprijatelj – ZFF 2014.) te Ivan Bakrač, redatelj i selektor Filmskog festivala Herceg Novi. Zlatna kolica za najbolji film iz međunarodne kratkometražne konkurencije odnosi makedonsko-ruski film Sjeverni pol Marije Apčevske. Minimalistički, precizno i vješto režiran, ovaj je film iskren prikaz delikatnog životnog perioda s kojim se svi možemo poistovjetiti, a kroz koji shvaćamo da ne trebamo požurivati odrastanje u trenutku kada je naša mladost najnevinija, zaključio je žiri.

Posebno priznanje u kategoriji kratkometražnog međunarodnog filma žiri je dodijelio ukrajinskom filmu Tatine tenisice redateljice Olhe Zhurbe: Posebno priznanje ide filmu koji na vrlo emotivan način prikazuje bezuvjetnu ljubav djece prema roditeljima čak i kada ona nije uzvraćena. Pričom s kompleksnom temom posvojenja redateljica nam uspješno dokazuje kako se neke stvari ne mogu kupiti novcem te da je nesavladivu iskrenost teško kontrolirati konvencijama koje strogi sistem nameće.

Zlatna kolica u Kockicama, natjecateljskom programu hrvatskog kratkometražnog filma, pripala su filmu Jesen našeg ljeta Karla Voriha. Glavna nagrada dodjeljuje se filmu o generaciji koja ne zna očistiti ribe ni održati odnose s roditeljima i partnerima, ali zna napisati, režirati, odglumiti i montirati film na maestralnom nivou. Nagrada ide filmu Jesen našeg ljeta redatelja Karla Voriha i njegova uvježbanog tima, čiji naredni film nestrpljivo očekujemo, ustvrdio je žiri.

Posebno priznanje u nacionalnom programu kratkog metra odnosi film Sve što dolazi redatelja Mate Ugrina. Svoju odluku žiri je objasnio riječima: Postoje mjesta iz kojih ljudi po svaku cijenu žele otići, ali u njima neki ipak odlučuju ostati. Kroz hipnotičke atmosfere i prostore redatelj nam dočarava takvo mjesto i putem nevine laži svoje protagonistkinje približava pustoš emotivnog i fizičkog života na otoku. 

Dodijeljene su i nagrade festivala KinoKino, čije je 6. izdanje održano u sklopu Zagreb Film Festivala. Profesionalni žiri festivala KinoKino koji čine glumica Iva Babić, redatelj Saša Ban i Dubravka Zima, profesorica i stručnjakinja za dječju književnost, nagradio je norveški film Sestre i njihove supermoći u režiji Silje Salomonsen i Arilda Østina Ommundsena: Film kojem smo dodijelili nagradu primjer je konceptualnog filmskog ostvarenja za djecu u kojem se na promišljen i senzibilan način pripovijeda o arhetipskim temama dječje kulture: o životnim izazovima, o stvarnim i simboličkim ponorima u kojima se mogu naći i dijete i odrasla osoba te o rupama iz kojih se možemo i moramo izvući sami ili uz pomoć drugih. U ovom filmu, uronjenom u dječju kulturu, osobito bajkovnu i mitološku, demonstrirana je neposredna i naturalistička glumačka izvedba malenih protagonistica, a priča o djetetu koje svojim djelovanjem spašava odrasloga ispripovijedana je filmskim jezikom koji može razumjeti publika od 6 do 106 godina. 

Dječji žiri KinoKina, čiji su članovi zagrebački osnovnoškolci Jan Nikola Baš, Sara Čolaković, Marta Mikac, Ursula Pavić i Rita Vukmirović, glavnu nagradu dodijelio je njemačkom filmu Ulja Funk na zadatku u režiji Barbare Kronenberg uz obrazloženje: Oko ove odluke dugo smo raspravljali i dvoumili se, no na kraju smo ipak odlučili. Izabrali smo film koji prati apsurdnu avanturu, ali i obiteljske probleme kojima je teško pobjeći. Ovaj smo film izabrali zbog njegove jedinstvene teme, zanimljive pouke, uzbudljive radnje u kojoj smo uživali i jer je prikladan za sve uzraste. 

Posebno priznanje dječjeg žirija pripalo je finskom ostvarenju Još samo malo u režiji Hamyja Ramezana. Gluma je u ovom filmu bila fenomenalna. Iako je ozbiljan te govori o temama koje mnogima nisu poznate, ovaj je film za sve uzraste. U svoje 82 minute prikazuje sve važne aspekte života: ljubav, prijateljstvo, povezanost obitelji kroz sve što im se nađe na putu. Iako nije dobio glavnu nagradu, vrijedno je proširiti riječ o njemu jer je stvarno jedinstven.

Dobitnici nagrada publike za najbolji film iz programa Ponovno s nama i festivala KinoKino bit će poznati nakon brojanja glasova u ponedjeljak, 22. studenoga.

[izvor informacije Zagreb film festival]