Francuska depeša
The French Dispatch (2021.)
Redatelj: Wes Anderson
Glumci: Bill Murray, Timothee Chalamet, Frances McDormand, Elisabeth Moss, Jeff Goldblum, Tilda Swinton, Lea Seydoux, Owen Wilson, Benicio del Toro, Adrien Brody i Saoirse Ronan
Žanr: komedija, drama
Trajanje: 108 min
Država: SAD

Sadržaj:
Priča počinje smrću glavnog urednika, kada se redakcija okuplja kako bi odabrala tri priče koje će objaviti u komemorativnom izdanju časopisa. A one pripovijedaju o umjetniku osuđenom na doživotnu kaznu zatvora zbog dvostrukog ubojstva, o studentskim neredima i o otmici koju je razriješio šef kuhinje. Deseti igrani film kultnog redatelja Wesa Andersona zapravo je ljubavno pismo upućeno sedmoj sili, kojem niti ovog puta nisu mogle odoljeti najveće filmske zvijezde današnjice.

Francuska depeša – Movie Site
The French Dispatch – IMDb


Veliki crveni pas Clifford – sink
Clifford the Big Red Dog (2021.)
Redatelj: Walt Becker
Glumci: Rina Radmilov, Filip Riđički, Hrvoje Kečkeš, Darin Pavišić, Dijana Vidušin, Ranko Tihomirović
Žanr: animirani
Trajanje: 97 min
Država: SAD

Sadržaj:
Kad srednjoškolka Emily Elizabeth poželi da njeno sićušno, crveno štene poraste veliko i snažno, ne očekuje da će se u svom malom stanu u New Yorku probuditi pored najvećeg psa na svijetu! U nastojanju da zadrži svog voljenog kućnog ljubimca, Emily namjerava pronaći stručnjaka za životinje za kojeg se nada da će uspjeti vratiti Clifforda u normalnu veličinu. Dok u toj potrazi pretražuje grad zajedno sa svojim neodgovornim ujakom Caseyjem, školskim kolegom Owenom i Cliffordom, glas o Cliffordovoj veličini privlači pažnju zlog znanstvenika koji ga pokušava prisvojiti. Bilo da ga poznajete iz knjiga, TV serija, filmova ili videoigara, Clifford je nesumnjivo najpoznatiji veliki crveni pas na svijetu. Priča o njemu počinje još 1963. kad je Norman Bridwell izdao prvu slikovnicu Clifford the Big Red Dog.

Veliki crveni pas Clifford – Movie Site
Clifford the Big Red Dog – IMDb


Jahači pravde
Retfærdighedens ryttere (2020.)
Redatelj: Anders Thomas Jensen
Glumci: Mads Mikkelsen, Nikolaj Lie Kaas, Andrea Heick Gadeberg
Žanr: akcija, drama, komedija
Trajanje: 116 min
Država: Danska, Švedska, Finska

Sadržaj:
Mads Mikkelsen tumači Markusa, vojnog veterana opozvanog iz rata nakon što je njegova supruga Emma poginula, a kćerka traumatizirana stravičnom željezničkom nesrećom. U svojoj tuzi, Markus upoznaje Otta, svjedoka željezničke nesreće i statističkog stručnjaka koji ubrzo postaje uvjeren da je za nesreću odgovorna biciklistička banda kroz kompliciranu seriju namjernih događaja. Kako bi se osvetili za Emminu smrt, njih dvojica udružuju se s hakerima Lennartom i Emmenthalerom te kreću u osvetnički pohod na kojem ih zatekne pregršt najneočekivanijih problema. Uz savršen spoj brutalnog nasilja, iskrene tragedije i čudnovatog humora, Jensenov film gledatelje vodi na zabavno putovanje koje uključuje osvetu i nehotične posljedice pomno izrađenih planova.

O redatelju:
Anders Thomas Jensen jedan je od danskih najcjenjenijih scenarista i redatelja. Poznat je po svom jedinstvenom filmskom svijetu prepunom crnog humora i širokim dijapazonom kompleksnih likova. Tijekom svoje karijere režirao je uspješne filmove: ‘Men & Chicken’ (2015), ‘Adam’s Apples’ (2005), ‘The Green Butchers’ (2003) te kultni ‘Flickering Lights’ (2000). Jensen je također i uspješan scenarist mnogih danskih filmova koje je napisao s kolegama Susanne Bier, Loneom Scherfigom, Sørenom Kraghom-Jacobsenom i Nikolajem Arcelom. Godine 2003. dobio je počasnu nagradu Bodil za svoj kolektivni doprinos danskoj kinematografiji, a 1999. godine osvojio je i nagradu Oscar za kratki film ‘Election Night’.

Jahači pravde – Movie Site
Retfærdighedens ryttere – IMDb

[izvor informacija CineStarCineplexx, Kino Kinoteka, Art-kino Croatia, Kino Metropolis i IMDb]