Venom: Let There Be Carnage (2021.)
Redatelj: Andy Serkis
Glume: Tom Hardy, Michelle Williams, Naomie Harris, Reid Scott, Stephen Graham, Woody Harrelson

Zanimljivo je da je redatelj filma Andy Serkis, koji se planetarno proslavio kao glumac (igrao u 108 filmova – prema IMDb-u) i u ulogama kao što su Gollum u Jacksonovoj trilogiji ‘Gospodar prstenova’ te u filmovima ‘Hobit: Neočekivano putovanje’ i ‘Hobit: Smaugova pustoš’, zatim kao Kong u ‘King Kongu’ (2006.), te kao Caesar u ‘Planeti majmuna: Revolucija’ i ‘Planeti majmuna: Rat’. A Serkis kao redatelj potpisuje zanimljivu biografsku dramu ‘Do posljednjeg daha’ (Breathe; 2017.) i dječji ‘Knjiga o džungli’ (Mowgli; 2018.), kao i televizijske serijale (primjerice ‘Državnik novog kova’). Iskusan je, dakle, i kao glumac i kao redatelj te producent,

Fotografiju ustupio Cineplexx

Serkisov ‘Venom’ neujednačeno balansira između SF-a, akcije, horora i komedije, a publika u kinu prati što se događa s dvostrukim likom (čovjekom i vanzemaljcem u jednom tijelu). Prema fotografijama iz filma čini se da se radi o opakom i zastrašujućem hororu, ali nije tako. ‘Venom 2’ i pored vizualnih sličnosti s nekim žanrovskim uspješnicama, kao što je primjerice franšiza ‘Alien’, spada u kategoriju laganih SF-ova za obiteljsku jednokratnu zabavu. Dok je prvi ‘Venom’ imao veće ambicije u okviru teme vanzemaljskog života u ljudskom okružju, drugi ‘Venom’ to jednostavno ignorira, i koncentrira se na stripovsku akciju začinjenu komičnim elementima.

Tom Hardy kao neuspješni novinar Eddie Brock u simbiozi s vanzemaljcem Venonom pokušava činiti dobra djela. Obojica su svojevrsni gubitnici, ali zajedničkim djelovanjem mogu nešto postići. U ‘Dvojki’ suprostavljaju se Cletusu Kasadyju (Woody Harrelson, poznat već iz prvog ‘Venoma’), opakom kriminalcu osuđenom na smrtnu kaznu, koji prijeti ljudskom okolišu. Eddie i Venom se čak u jednom trenutku i posvađaju, tako da Venom pokušava pronaći nekog drugoga s kojim će živjeti u simbiozi, ali ipak će se vratiti svojem starom ‘prijatelju’, i zajedničkim snagama krenuti u bitku protiv novonastalog čudovišta, kako bi spasili svijet.

Venom je dio Marvelovog univerzuma koji smo već vidjeli u trećem ‘Spider-Manu’ (2007.) u režiji Sama Raimija, a glumio ga je Topher Grace. U svijetu u kojem razne pošasti prijete čovječanstvu, družina superjunaka i njihovih prijatelja i neprijatelja morat će se udružiti kako bi spasili svijet od propasti. Tako nešto već gledamo u kinima. Radi se ‘Vječnicima’, elitnim superjunacima s čudesnim moćima… a o tome uskoro i na ovim stranicama.

Robert Jukić, Zagreb, 31.10.2021.

Informacije o filmu:

Venom 2
Marvel Entertainment, Pascal Pictures, Sony Pictures Entertainment (SPE), 2021.
Trajanje: 97 min
Format: 1.85 : 1
Color: Color
Zvuk: Dolby Atmos, SDDS, Auro 11.1, Sonics-DDP, IMAX 6-Track
Scenarij: Kelly Marcel
Story by Tom Hardy & Kelly Marcel
Marvel’s Venom character created by Todd McFarlane & David Michelinie
Glazba: Marco Beltrami
Još glume: Stephen Graham, Peggy Lu, Sian Webber, Michelle Greenidge, Rob Bowen, Laurence Spellman, Little Simz, Jack Bandeira, Olumide Olorunfemi, Scroobius Pip, Amrou Al-Kadhi, Beau Sargent, Brian Copeland

Film je pogledan u multipleksu CineStar Branimir

Venom 2 – Movie Site
Venom: Let There Be Carnage – IMDb