1. Liffe ponovno u kinodvoranama (10. – 21. 11. 2021)

Ljubljanski internacionalni filmski festival – LIFFe se u 32. izvedbi vraća u kinodvorane. Prošlogodišnji festival  se u cijelosti održao preko spleta, ove godine nastojat će izbjeći virtualni LIFFe i pokušati  festival održati tamo gdje mu je i mjesto – u kinodvoranama.  Iako će dio filmova (16 cjelovečernjih) ponuditi i preko spletne platforme, želja im je što više gledaoca dovesti u dvorane, pred filmsko platno. Ovogodišnji LIFFe će predstaviti 79 cjelovečernjih filmova i 16 kratkih. Vraća se u malo manjem opsegu nego prije pandemije, kada je bilo prikazano oko 100 filmova. Broj projekcija je ograničen zbog obaveznih jednosatnih pauza između svake projekcije. To znači da je svaki dan u svakoj dvorani jedna projekcija manje.

Fotografju ustupio LIFFe

Da se podsjetimo, filmovi na LIFFeu su raspoređeni u deset programskih sekcija. U natjecateljskom programu Perspektive su filmovi prvijenci mladih režisera koji se natječu za nagradu vodomar; slijede Predpremijere s filmskim vrhuncima koji su već otkupljeni za distribuciju po Sloveniji; sekcija Kraljevi i kraljice donosi dijela prepoznatljivih i nagrađivanih majstora suvremenog filma; u Panorami svjetskog filma će se moći vidjeti svjetski favoriti s pet kontinenata; Ekstravagancija nudi filmove s hrabrijim sadržajem; Fokus festivala će biti usmjeren na gruzijsku kinematografiju; Retrospektiva će ponuditi zabranjene ženske autorice, ciklus Posvećeno su posvetili nedavno preminulom Jean-Paul Belmondu; nije zaboravljen ni Kinobalon, filmski repertoar za djecu i tinejdžere od 5. do 14. godina i naravno, tu je nezaobilazni natjecateljski program kratkih filmova Europa ukratko.

Osim glavne nagrade Vodomar koju će između deset filmova iz natjecateljskog programa Perspektive izabrati tročlani žiri (Sebastijan Cavazza, Leyla Yilmaz i Zsofia Ruttkay), dodijelit će se i nagrada publike, FIPRESCI, nagrada za najbolji kratki film, nagrada Art kino mreže Slovenije i nagrada žirija mladih Kinotrip.

Na LIFFeu će se predstaviti i šest hrvatskih dugometražnih i kratkometražnih filmova.

U natjecateljskom programu Perspektive prikazat će se Murina Antonete Alamat Kusijanović, a u sklopu ostalih programa publika će imati prilike vidjeti i tri hrvatske manjinske koprodukcije: Baksuzno bubanje ili bezumni pornić Radua Judea, Nebesa Srđana Dragojevića i Kapa Slobodana Maksimovića. Dva se hrvatska kratkometražna filma prikazuju i u programskom bloku “Europa ukratko“, igrani film Kazneni udarac Roka Bičeka i animirani film Arka Natka Stipaničeva.

Programski direktor LIFFea Simon Popek je naglasio da su Perspektive ove godine u znaku ženskih avtorica, polovicu filmova (od deset) su režirale žene. Najavio je da su u glavni natjecateljski program Perspektive uvrstili filmski distopiski uradak Kala Azar u režiji Janis Rafe predstavnice grčkog novog vala; kosovsko-makedonsku koprodukciju Gdje je Venera? Norike Sefa, s  pričom o svakodnevici mlade žene koja živi u strogom patrijarhalnom okruženju; tu je  i Murina debitantski film naše Antonete Alamat Kusijanović; crno-bijeli film Oblak u njezinoj sobi kineske sineastice Xinyuan Zheng Lu koji je odnio najviše priznanje u Rotterdamu; iz Irana dolazi duhovna priča smještena u jedno iransko selo, dugometražni prvijenac Hvataj se ceste! Panaha Panahija, sina redatelja Jafara Panahija; prikazat će se i koprodukcijski film Sluge Ivana Ostrochovskog, s pričom o dvojici studenata teologije u razdoblju željezne zavjese u Čehoslovačkoj; u Perspektivama je i apstraktna simfonija venecijanske lagune Azor u režiji Andreasa Fontane.

U etabliranim sekcijama LIFFea mnogo je filmova s ​​potpisom renomiranih festivalskih imena koji su osvajali glavne nagrade na festivalima A kategorije ili ih je Simon Popek uvrstio u program jer se na neki način ističu. Predpremijere uključuju dobitnika Zlatnog lava u Veneciji, Događaj u režiji Aurey Diwan, film o lezbijskoj vezi talijanskih časnih sestara u 17. stoljeću, Benedetta, redatelja Paula Verhoevena, te novi film Radua Judea Baksuzno bubanje ili luda pornografija. Na ogled će biti i novi uradak Pedra Almodovara s plemenitim primjerom filmske poetike Parallelna majka. Za najkomercijalniji film koji će biti prikazan na LIFFeu je Popek označio film Spencer, interpretaciju posljednjih godina života princeze Diane u režiji Čileanca Pabla Larraina.

Fokus festivala bit će na gruzijskoj kinematografiji, a Retrospektiva će biti na temu zabranjene žene i prikazat će filmove koji su bili podvrgnuti cenzuri. Sastoji se od deset filmova koji su bili zabranjeni u povijesti. Pet ih je u režiji žena (jedan od njih je dokumentarac o Izraelu Obećana zemlja od Susan Sontag), a pet filmova je od muških redatelja, ali s jakim ženskim likovima koji su bili nespojivi s normama u tadašnjim društvima. S četiri filma će u programu Posvećeno odati počast legendarnom francuskom glumcu Jean-Paul Belmondu koji je preminuo u rujnu.

Unatoč nadanju da će festival većim dijelom biti u kinodvoranama, organizatori su se odlučili i za djelomično hibridni format. Trenutno je potvrđeno 16 festivalskih filmova za gledanje preko video platforme. Direktor festivala Simon Popek se nada da neće biti novih ograničenja i da će gledaoci moći pratiti filmove 32. LIFFea u kinodvoranama.

Neda Galijaš