The Last Duel (2021.)
Redatelj: Ridley Scott
Glume: Matt Damon, Ben Affleck, Adam Driver, Jodie Comer

Redatelj i producent Ridley Scott dobro je poznat domaćoj publici. Njegov opus je impozantan, a da je snimio samo dva filma, ‘Aliena’ (1979.) i ‘Blade Runnera’ (1982.), ušao bi u svjetsku filmsku povijest kao jedan od najboljih i najznačajnijih redatelja. Snimio je i ‘Gladijatora’ davne 2000. godine, a iza toga još niz filmova od kojih ćemo spomenuti samo one o kojima smo pisali na našem webu. Njegov novi film u hrvatskim kinima (ali ne zadnji koji je snimio) je ‘Posljednji dvoboj’, povijesna drama snimljena prema istinitom događaju. Jedan film sa sličnom tematikom, Scottov je prvi dugometražni igrani film, ‘Dvoboj do istrebljenja’ (The Duellists), iz 1977. godine, s Keithom Carradineom i Harveyom Keitelom u glavnim ulogama, a radnjom smještenom na početak 19. stoljeća u Francuskoj.

Fotografiju ustupio Blitz

Radnja ‘Posljednjeg dvoboja’ smještena je također u Francusku, ali u drugu polovicu nemirnog 14. stoljeća, u vrijeme ratnih previranja u borbi za vlast. Glavni likovi dvojica su vitezova (neprepoznatljivi Matt Damon i uvijek prepoznatljivi Adam Driver) te supruga jednog od njih (Jodie Comer). Jedan od te dvojice vitezova je nimalo viteški obljubio suprugu drugog, koji je zatražio zadovoljštinu kod kralja za učinjenu mu nepravdu i sramotu. Jedini način da se dobije zadovoljština je dvoboj (navodno posljednji, jer su dvoboji među vitezovima bili zabranjeni, a što je i shvatljivo zbog stalnih ratova za koje je trebalo ljudstva) koji može odobriti jedino kralj. Problem je u tome da, ako suprug izgubi, njegova žena će kao klevetnica biti živa spaljena…

Film u prve dvije trećine trajanja rašomonski iznosi dogadjaj, odnosno svako od troje sudionika događaja iznosi svoju verziju priče, a u završnici je rasplet događaja koji smo sagledali iz tri različita kuta.

Ridley Scoot donosi upečatljivu, i nimalo glamuroznu atmosferu kasnog srednjeg vijeka. Ratovi kao i njihov kontekst prljavi su i krvavi, a u tom oslikavanju Ridley Scott je nenadmašan, likovi unutar kadra životni su u nimalo ugodnom okolišu. Vitezovi koje igraju Matt Damon i Adam Driver ne ponašaju se onako kako zamišljamo da se vitezovi ponašaju, to su ljudi od krvi i mesa s manama i vrlinama, od kojih jedan iskorištava svoj privilegirani položaj, a drugi se ne može pomiriti sa sudbinom koja ga je zadesila. ‘Posljednji dvoboj’ punokrvna je kostimirana, gotovo komorna drama u kojoj za čast (svoje žene) i (svoje) principe jedan od sudionika požrtvovano stavlja život na kocku. I supruga iskazuje izuzetnu hrabrost kada javno iznosi što ju je zadesilo. Njezina svekrva je upozorava na moguće posljedice jer je i sama bila izložena raznim oblicima obiteljskog nasilja.

Na našem webu možete se podsjetiti na Scottove filmove snimljene u 21. stoljeću: ‘Sav novac svijeta’, ‘Alien – Savez’, ‘Marsovac’, ‘Egzodus – Bogovi i Kraljevi’, ‘Robin Hood’, ‘Američki gangster’ i ‘Savjetnik’.

Robert Jukić, Zagreb, 28.10.2021.

Informacije o filmu:

Posljednji dvoboj
20th Century Studios, Pearl Street Films, Scott Free Productions, 2021.
Trajanje: 152 min
Format: 2.39 : 1
Color: Color
Zvuk: Dolby Atmos
Scenarij: Nicole Holofcener, Ben Affleck & Matt Damon
Based upon the books by Eric Jager
Glazba: Mychael Danna
Još glume: Harriet Walter, Alex Lawther, Marton Csokas, William Houston, Oliver Cotton, Aurélien Lorgnier, Nathaniel Parker, Tallulah Haddon, Bryony Hannah, Adam Goodwin, Ian Pirie, Daniel Horn, Michael McElhatton

Film je pogledan u multipleksu CineStar Branimir

Posljednji dvoboj – Movie Site
The Last Duel – IMDb