Halloween Kills (2021.)
Redatelj: David Gordon Green
Glume: Jamie Lee Curtis, Anthony Michael Hall, Judy Greer, Kyle Richards, Omar J. Dorsey

Kada se 1978. godine pojavio prvi ‘Halloween’ pod redateljskom palicom Johna Carpentera, bio je senzacija podjednako za publiku kao i za kritiku. Horor u kojem se sve vidi, a opet ništa ne vidi, plijenio je svojom atmosferom i glazbom (koju je za film napisao nitko drugi nego sam John Carpenter). Taj film promovirao je serijskog ubojicu Michaela Myersa, koji je svoju mračnu karijeru započeo još kao šestogodišnji dječak, iz nepoznatog razloga ubijajući svoje članove obitelji. Kao dvadeset trogodišnjak noseći karakterističnu masku, vraća se u svoje malo mjesto i nastavlja krvavi pohod iza kojeg ostaje nekolicina leševa, bez kasnijeg količinskog pretjerivanja. Film se toliko svidio publici, da je nastao niz nastavaka, koji i nisu postigli kreativni (a i komercijalni) uspjeh prvijenca. Svaki od tih nastavaka ostavljao je otvoreni kraj, odnosno mogućnost dodatnih filmova, što su producenti naveliko koristili.

Fotografiju ustupio Editus

Jamie Lee Curtis vratila se u prethodnom ‘Halloween’-u (2018.) da bi se kao Laurie konačno obračunala s neuništivim Michaelom Myersom, pripremajući mu opaku zamku. Međutim, priča nije gotova kako je zamislila Laurie (već producenti), pa u najnovijem izdanju pod naslovom ‘Noć vještica ubija’ neuništivi Michael Myers izlazi iz goruće kuće i nastavlja ubijati po gradu koga stigne i sretne. Bilo bi nepravedno reći da baš ubije svakoga, već većinu koje sretne, a glavna meta mu je Laurie, kao najbliži rod. A Lauri je već dugo baka, tako da su protiv šutljivog serijskog ubojice udružene tri generacije, Baka, Mama i Unuka. Zadnji nastavak izgubio je duh prvog filma, nema atmosfere straha i strepnje od nečeg nepoznatog i zastrašujućeg u mraku. Tu je samo ubilački stroj koji odrađuje zadani mu posao. Toliko efikasno, da postaje dosadno, barem u ovom filmu.

A što je najbolje, završnica ostavlja mogućnost snimanja novog nastavka u režiji (opet) Davida Gordona Greena pod nazivom ‘Halloween Ends’ (2022.) koji je već u predprodukciji. Tako je ova franšiza postala filmski serijal s nastavcima bez konačnog završetka.

David Gordon Green snimio je i prethodni ‘Halloween’ (2018), a režirao je, osim niza tv serijala, još i biografsku drama ‘Snaga je u meni’ (Stronger; 2017.), komedije ‘Our Brand is Crisis’ (2015.), ‘Prince Avalanche’ (2013.), ‘The Sitter’ (2011.), ‘Your Highness’ (2011.) i ‘Pineapple Express’ (2008.), drame ‘Maglehorn’ (2014.) i ‘George Washington’ (2000.), krimidrame ‘Joe’ (2013.) i ‘Snow Angels’ (2007.), triler ‘Iza vanjštine’ (Undertow; 2004.) i romantičnu dramu ‘All the Real Girls’ (2003.).

Robert Jukić, Zagreb, 30.10.2021.

Informacije o filmu:

Noć vještica ubija
Universal Pictures, Miramax, Blumhouse Productions, 2021.
Trajanje: 105 min
Format: 2.39 : 1
Color: Color
Zvuk: Dolby Digital, Dolby Atmos
Scenarij: Scott Teems, Danny McBride & David Gordon Green
Based on characters created by John Carpenter & Debra Hill
Glazba: Ben Lovett
Još glume: Andi Matichak, James Jude Courtney, Nick Castle, Airon Armstrong, Will Patton, Thomas Mann, Jim Cummings, Dylan Arnold, Robert Longstreet, Anthony Michael Hall, Charles Cyphers, Scott MacArthur, Michael McDonald, Ross Bacon, Kyle Richards, Nancy Stephens

Film je pogledan u multipleksu CineStar Kaptol Boutique

Noć vještica ubija – Movie Site
Halloween Kills – IMDb