PROFIL – IZBOR NOVITETA – INTERLIBER 2021.

PROZA

Elena Ferrante: Mračna kći, s talijanskog prevela Ana Badurina

Izlazak novog prijevoda na hrvatski romana Elene Ferrante očekuje se s velikim nestrpljenjem! Samo u pretprodaji već je planula gotovo četvrtina početne naklade. Mračna kći slojevita je meditacija o majčinstvu, snažna priča o podvojenim osjećajima koje gajimo prema svojoj djeci te izniman pokušaj definicije ženskog iskustva, slobode, odgovornosti, žudnje i zadovoljstva.

Prema ovome je romanu Maggie Gyllenhaal snimila istoimeni film s Oliviom Colman, Dakotom Johnson, Jessie Buckely, Peterom Sarsgaardom, Paulom Mescalom i Edom Harrisom te je nagrađena nagradom za najbolji adaptirani scenario na ovogodišnjem Venecijanskom filmskom festivalu. Film se očekuje na Netflixu u prosincu.

Anthony Doerr: Grad u oblacima, s engleskog prevela Irena Škarica

Finalist ovogodišnje National Book Award, bestseler New York Timesa odmah po svom izlasku, novi roman dobitnika Pulitzerove nagrade, GRAD U OBLACIMA Anthonyja Doerra veličanstveno je putovanje kroz vrijeme i prostor, trijumf mašte i suosjećanja, ali i nadahnjujuća priča koja govori o našoj povezanosti s onima koji nas okružuju, drugim vrstama, onima koji su živjeli prije nas, ali i onima koji će nastanjivati Zemlju jednom kad nas više ne bude. Ovaj roman, oda ljubavi prema knjigama i čitanju, izlazi u hrvatskom prijevodu tek nešto malo više od mjesec dana nakon izlaska izvornika.

David Lagercrantz: Obscuritas, sa švedskog prevela Sandra Ljubas

Hit-mejker David Lagercrantz se vratio! I to s prvim nastavkom iz najavljene serije krimića s profesorom Rekkeom i policajkom Vargas koji će bez sumnje osvojiti svijet. Hrvatski prijevod ovoga romana izlazi tek tjedan dana nakon švedskog izvornika, a prijevod na engleski slijedi u kolovozu 2022.

Ljeto je 2003. godine. U Stockholmu je ubijen nogometni sudac podrijetlom iz Afganistana. Uhićen je sumnjivac Giuseppe Costa, podivljali otac jednog od nogometaša, viđen kako ulazi u šumarak u kojem je sudac ubijen, i slučaj djeluje jasan kao dan. No Costa odbija priznati ubojstvo, pa policijski načelnik odluči angažirati profesora Hansa Rekkea, vodećeg stručnjaka za tehnike saslušanja. Ako itko može slomiti Costu, onda je to on… Napet, inteligentan, britak roman s dvoje nespojivih glavnih junaka čita se u jednome dahu.

Maggie O’Farrell: HAMNET, s engleskog preveli Damir Biličić i Ira Wacha-Biličić

Veličanstveni Hamnet priča je o braku i obitelji koju su poharali tuga i gubitak, ali i nježan, nezaboravan portret dječaka čiji je život zaboravljen, a čije ime nosi jedna od najslavnijih drama svih vremena.

Impresivno djelo Maggie O’Farrell među najhvaljenijim je romanima napisanima na engleskom jeziku posljednjih godina, bestseler koji se prevodi diljem svijeta te dobitnik prestižnih nagrada, među kojima su Women’s Prize i British Book Awards.

PUBLICISTIKA

Thomas Piketty: NAPOKON SOCIJALIZAM!, s francuskog prevele Vladimira Mirković-Blažević i Mirjana Brabec

Thomas Piketty, poznati francuski znanstvenik, kritički analitičar društveno-političkih prilika suvremenog svijeta, posebno sadašnjeg stanja kapitalizma, socijalne države i liberalne ideologije, poznat po dvije svoje fundamentalne knjige „Kapital u 21. stoljeću“ i „Kapital i ideologija“, objavio je sada knjigu svojih kolumni, koje je objavljivao posljednjih godina u najutjecajnijem francuskom dnevnom listu Le Monde. U tim je kolumnama on žestoko na brojnim primjerima kritizirao suvremeni kapitalizam te se u njima zalaže za socijalizam.

Adam Grant: RAZMISLI JOŠ JEDNOM, s engleskog prevela Iva Karabaić

Adam Grant američki je psiholog i pisac, profesor organizacijske psihologije na Sveučilištu Pennsylvaniji. Autor je velikog broja znanstvenih radova iz područja psihologije i sociologije te nekoliko bestselera. Često ga intervjuiraju u novinama i u televizijskim emisijama kako bi objasnio neke sasvim konkretne nove društvene i psihološke fenomene modernog svijeta. Ove godine objavio je ovaj veliki bestseler u kojem analizira odnos čovjeka prema vlastitim zaključcima i stavovima te napominje koliko je važno isponova razmišljati o njima, preispitati ih, pa i nakon što su neke odluke već donesene.

Boris Johnson: WINSTON CHURCHILL – KAKO JE JEDAN ČOVJEK STVARAO POVIJEST, s engleskog prevela Katja Mihovilović

Ova je biografija dvojako važna i zanimljiva, prvo kao snažno napisana biografija velikog ratnog premijera čija je karijera ovdje analizirana iz perspektive pisca koji je suvremeni britanski premijer. Istodobno, ova je knjiga značajna jer je to Johnsonova osobna projekcija kakav bi on političar želio biti i kako bi on volio da u povijesti bude zapamćen.

KNJIGE ZA DJECU I MLADE

Roman Simić, Stjepan Bartolić, ilustrator: IVA, DO MJESECA I NATRAG

Prvi roman jednog od najcjenjenijih hrvatskih književnika za odrasle i djecu konačno je tu! Roman Simić napisao je roman za tinejdžere u kojem sve vrvi od akcije, a istovremeno je nježan, duhovit, zabavan i pun emocija. Sve počinje kad tata troje tinejdžera – Ive (14), Marula (16) i Tina (12) dobiva zagonetnu figuricu i poziv u Liku na čitanje oporuke dalekog rođaka. Ovaj roman govori o svijetu i razmišljanjima mladih njihovim jezikom, a uz obilje humora i napetosti priča i dirljivu obiteljsku priču.

Maja Šimleša, Sven Nemet, ilustrator: SULI U AVANTURI, LOVCI NA SNOVE

Četvrti nastavak popularne serije o odlučnoj i dobronamjernoj žirafi Suli odvodi je na putovanje iz snova. Suli želi naučiti plivati pa iako dosad nitko nije vidio žirafe da plivaju, Suli ne vidi razlog zašto bi je to spriječilo. Dobro se pripremila i proučila načine na koje razne životinje plivaju i krenula. Otvorite knjigu, uživajte u rimama Maje Šimleše kojom priča zabavnu, a tako važnu i poučnu priču te duhovitim ilustracijama Svena Nemeta.

Roman Simić, Manuel Šumberac, ilustrator: JURA I RAKETA ZA TUŽNE MISLI

Duhovita, razigrana i utješna slikovnica o tuzi novi je dragulj iz pera Romana Simića i kista Manuela Šumberca, dobitnika nagrada Grigor Vitez i Ovca u kutiji.

U novoj uzbudljivoj pustolovini mali detektiv Jura susrest će se s tugom, dosad najtežim problemom u svojoj dječačkoj karijeri. Uz pomoć jedne posebne prijateljice i jedne dalekometne letjelice Jura s tužnim mislima kreće na put kroz ljutnju i strah, hrabrost i suosjećanje, da bi ih (prije odlaska na spavanje) ostavio na mjestu na kojemu se s tugom treba rastati.

An Leysen: ORAŠAR, preveo Ozren Doležal

Klasična božićna bajka E. T. A. Hoffmanna u novome je ruhu belgijske ilustratorice An Leysen.

Matt Whyman, Richard Jones: NAŠ PLANET, s engleskog prevela Dina Morić Bošnjak

Ova fantastična knjiga u velikom formatu slavi čudesan svijet prirode na našem planetu kojemu se svakim danom iznova divimo. Knjiga se temelji na istoimenoj Netflixovoj dokumentarnoj seriji, a predgovor joj je napisao jedan od najslavnijih i najutjecajnijih svjetskih prirodoslovaca David Attenborough. Ovo prekrasno i nadahnjujuće putovanje našom planetom kreće od otvorenih mora do plitkih voda oko obalnih područja, od šuma i džungli do travnjaka i pustinja, od slatkovodnih okoliša do zaleđenih svjetova na polovima.

[izvor informacije Profil knjiga]