Pulska filmska tvornica obilježava Svjetski dan audiovizualne baštine projekcijom kratkih filmova legendarnog pulskog Foto – kino kluba Jelen koji je djelovao od 1962. do 1990.

U sklopu manifestacije Dođi u grad! – Vieni in città! na trgu sv. Tome Nevjernog u petak, 29. listopada u 19 sati prikazat ćemo jedanaest filmova iz Zbirke neprofesijskog filma Pule i Istre kojima je izgubljen zvučni zapisi, a na ovoj projekciji premjerno ćemo ih pogledati uz snimljenu glazbenu pratnju Nataše Dragun (flauta), Luke Vrbaneca (saksofon), Anice Franjul (klavijature), Sandra Peročevića (bas gitara) i Sebastiana Stella (udaraljke).

Alegorični prikaz konzumiranja droge. ; Fotografiju ustupio PFT

Vidimo se na u Gradu!

PROGRAM

1. Branko Kosović: Proljeće mladosti, 7′ 11”
Prikaz nekoliko manifestacija iz rada i života omladine Pule.

2. Dragutin Nikolić: Potreba, 3′ 15”
Mladića koji tek stiže autobusom u grad prati nepoznati čovjek u mantilu.

3. Tomo Pačković: Bunarina, 3 min
Dokumentarni prikaz pulske gradske lučice.

4. Davor Miljan: U šumi, 7′ 19”
Igrani film o svađi u šumi.

5. Dragutin Kolić i Danijel Načinović: Opća opasnost, 2′ 46”
Što se dogodi kad se prate znakovi? Igrani film o legendarnom pulskom prometu.

6. Josip Rif: Fasade, 6′ 52”
Dokumentarni esej o gradu polaznika tečaja.

7. Mario Ruby i Miro Ploj: Agonija smisla, 1968., 3′ 30”
Alegorični prikaz konzumiranja droge.

8. Marjan Gunarić: Prodaja konjskog mesa, 2′ 02”
Eksperimentalni film o pulskoj tržnici.

9. Života Pajić: Obala, 7′ 52”
Pred kraj života starac luta Pulom.

10. Oto Širec: Iluzije, 7′ 52”
Film prikazuje mladog zidarskog pomoćnika, koji se pokušava afirmirati.

11. Valter Aličajić: San o djevojčici i jajetu, 10’49”
San o gradskoj potrazi seoske djevojke.

Svjetski dan audiovizualne baštine obilježava se 27. listopada, odlukom 33. sjednice Generalne konferencije UNESCO-a iz 2005. Audiovizualna baština svjedok je ekonomskoga, političkoga i društvenoga razvoja, evolucije i edukacije, znanstvenoga znanja, raznolikosti kultura naroda i zajednica, kao i razvoja prirode i svemira. Nedostatak skrbi o njoj rezultirat će za manje od deset godina gubitcima čitavoga njezina poglavlja te dovesti do nepopravljivog osiromašenja ljudske memorije, kulture i identiteta.

Interaktivna web Zbirka neprofesijskog filma Pule i Istre sakuplja i učiniti dostupnim sve filmove, filmske i video zapise te ostale filmske materijale nastale na području Pule i Istre do 2001. Riječ je filmovima na 8 i 16 milimetarskim vrpcama, VHS-u, mini DV-u i drugim formatima koji vremenom propadaju, a čine našu baštinu.

Autori i vlasnici materijala mogu samostalno prijaviti film putem prijavnice na stranicama Zbirke, a sakupljeni materijal Pulska filmska tvornica će digitalizirati i dati na besplatno korištenje javnosti. U fizičkom obliku, prema želji autora i vlasnika, sva filmska građa bit će stalno pohranjena u Povijesnom i pomorskom muzeju Istre kao donacija.

Program kluba Pulske filmske tvornice financijski podržavaju Grad Pula, Hrvatski audiovizualni centar i Zaklada Kultura nova.

[izvor informacije Pulska filmska tvornica]