Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings (2021.)
Redatelj: Destin Daniel Cretton
Glume: Simu Liu, Awkwafina, Michelle Yeoh, Tony Chiu-Wai Leung, Fala Chen

Nakon što je multipleksima gotovo nezapaženo projurila ‘Crna udovica’, iz Marvelovog univerzuma došao je još jedan akcijski junak u fantasyju koji se oslanja na dobro poznate elemente popularnog ‘Harry Pottera’ i neizbježnih ‘Gospodara prstenova’ (dok je u ‘Gospodaru’ prstenova jedan, ovdje ih je deset) i ‘Hobbita’. Beskonačno recikliranje i perpetuiranje poznatih situacija čini se nije dosadilo mladoj žanrovskoj publici, a i osobno moram priznati da sam uživao gledajući akcijski fantasy ‘Shang-Chi i legenda o deset prstenova’, i to u 3D-u, bez obzira na neke zanemarive primjedbe. Ako ste mislili da se na velikom platnu po pitanju akcijskih fantasyja nema što reći, onda ste se prevarili. Ali prvo morate biti skloni tom žanru, koji su upravo fantasy hitovi (Harry Potter, Gospodar prstenova i Hobbit) promovirali kod najšire publike.

Fotografiju ustupio Cineplexx

Prije tisuću godina Xu Wenwu (Tony Chiu-Wai Leung) prisvaja deset magičnih prstenova koji mu daju neograničenu moć i postaje neprikosnoveni vladar u sjeni, sa svojom organizacijom Deset prstenova koja kao tajno društvo kroji politiku te postavlja i skida s vlasti vladare. Međutim, zbog ljubavi je učinio pogrešku i skinuo svoje prstenove te ubrzo doživio osobnu tragediju. U adolescentnoj dobi napuštaju ga sin i kćerka koji žive na suprotnim stranama svijeta. Njegov sin Shang-Chi (Simu Liu) u Americi radi kao portir na preuzimanju auta hotelskih gostiju. A onda s Katy (Awkwafina), svojom prijateljicom s posla, doživi napad opako istreniranih istočnjačkih gangstera koji mu žele oteti lančić s vrata, a iznenadi svoju prijateljicu odličnim poznavanjem borilačkih vještina…

Zabavan akcijski fantasy ‘Shang-Chi i legenda o deset prstenova’ ima atribute potrebne za odlazak u kino, jer jedino se na velikom ekranu može u pravoj veličini doživjeti pustolovine suvremenih akcijskih junaka u iskonskoj borbi za pravdu u nekim od futurističkih kineskih gradova. Radnja filma odigrava se širom svijeta u vremenskom rasponu od nekoliko stotina godina. Glavni negativac je besmrtnik kojeg sile zla zasljepljuju bezgraničnom ljubavlju kako bi ispunio njihove mračne ciljeve, a to je pokoravanje ljudske rase. U maniri ‘Gospodara prstenova’ i ‘Harryja Pottera’ završnicu u epskoj borbi ‘ispunjavaju’ bajkoviti zmajevi. Gledati dok se još može na velikim ekranima.

Redatelj Destin Daniel Cretton zaslužan je za filmove kao što su biografska krimi drama ‘Just Mercy’ (2019.), zatim biografska drama ‘Dvorac od stakla’ (The Glass Catle; 2017.), drama ‘Shor Term 12; 2013.) i glazbena drama ‘I Am Not a Hipster; 2012.).

Robert Jukić, Pula, 14.09.2021.

Informacije o filmu:

Shang-Chi i legenda o deset prstenova
Walt Disney Pictures, Marvel Studios, Fox Studios Australia, 2021.
Trajanje: 132 min
Format: 2.39 : 1
Color: Color
Zvuk: IMAX 6-Track, Dolby Digital, Dolby Atmos
Scenarij: Dave Callaham & Destin Daniel Cretton
Screen story by: Dave Callaham & Destin Daniel Cretton
Based on the Marvel comics by: Steve Englehart & Jim Starlin
Glazba: Joseph Bishara
Još glume: Ben Kingsley, Meng’er Zhang, Wah Yuen, Florian Munteanu, Andy Le, Paul W. He, Jayden Zhang, Elodie Fong, Arnold Sun, Stephanie Hsu, Kunal Dudheker, Tsai Chin, Jodi Long

Film je pogledan u multipleksu CineStar Pula

Shang-Chi i legenda o deset prstenova – Movie Site
Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings – IMDb