Plava je najtoplija boja – nježna i dirljiva priča

Život mlade Clémentine preokrene se onog dana kad upozna Emmu. Ema je djevojka plave kose koja će joj otkriti sve aspekte žudnje i omogućiti joj da se suoči s pogledom drugih. Nježna i dirljiva priča – francuski grafički roman – Plava je najtoplija boja.

Roman o zaljubljivanju, odrastanju. O samootkrivanju i identitetu, priča o mladenačkoj ljubavi dviju mladih Francuskinja na prijelazu 21. stoljeća. Clementine je prosječna srednjoškolka, ima širok krug prijatelja, obitelj i romantičan odnos s dječakom. Jedne večeri sa svojim prijateljom izlazi u grad, zaluta u bar gdje upoznaje samouvjerenu djevojku plave kose. Privlačnost između njih je intenzivna i snažna, a Clementine se pronalazi u vezi koja će testirati njezine prijatelje, roditelje i vlastitu ideju o sebi i svom identitetu.

Strip je inspirirao sada već kultni film „Adelin život“ („Plava je najtoplija boja“). Nagrađen je Zlatnom palmom na Filmskom festivalu u Cannesu 2013. Preveden je na brojne jezike i osvojio je nagradu publike na Međunarodnom festivalu u Angoulêmeu.

O autorima:
Jul Maroh, multidisciplinarni umjetnici i transfeministički aktivisti, pričaju priče o modernoj intimi i njezinim političkim aspektima. Nakon stripa ‘Plava je najtoplija boja’, koji je osvojio razne nagrade i nadahnuo film ‘Adelin život’ (Zlatna palma u Cannesu 2013.), objavili su ‘Skandalon’, ‘Brahms’, ‘Corps Sonores’ i ‘You Brought Me the Ocean’ (u suradnji s Alexom Sanchezom). Jul su bili kustos u muzeju suvremene umjetnosti CAPC u Bordeauxu na izložbi Procession, a također su suosnivači feminističkog kolektiva Bd Egalité.

Na poveznici pogledajte više o ovom naslovu..

O prevoditeljici.
Mirna Šimat, rođena 1984. godine, završila je studij francuskog jezika i književnosti i komparativne književnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Prevođenjem se bavi od 2006. godine. Dosad je prevodila razne vrste i žanrove, među ostalima i djela Simone de Beauvoir, Michela Foucaulta i Michela Houellebecqa, ali i dvadesetak albuma stripova. Jedna je od osnivačica radionica za književno prevođenje Translab. Radi kao urednica u izdavačkoj kući Znanje.

Informacije o knjizi:

Jul Maroh
Plava je najtoplija boja

Prevoditelj: Mirna Šimat
ISBN: 9789535203926
Izdavač: V.B.Z. d.o.o
Područje: Strip
Uvez: Tvrdi uvez
Oznaka: roman o odrastanju
Jezik: Hrvatski
Biblioteka: Na margini
Godina izdanja: 2021
Format: 22*31,2
Broj stranica: 160
Cijena. 199,00 kn (179,10 kn putem web knjižare)

[izvor informacije V.B.Z.]