Promocija knjige “Ne plači, dušo” Borivoja Radakovića održat će se u srijedu, 20. 10. 2021. u 19 sati u kafiću The Cofeee Bean u Vukovarskoj 224 u Zagrebu. Na promociji će, uz autora, govoriti Drago Glamuzina, Boris Perić i Tomislav Pletenac.

Ulaz je slobodan.

Nakon nagrađenog romana “Hoćemo li sutra u kino”, Borivoj Radaković vratio se pričama. Knjiga “Ne plači, dušo” sadrži deset priča i jedan poetsko-prozni fragment. To su priče o nerazumijevanju i komunikacijskim šumovima koji premrežuju naše živote, o žudnjama, strahovima i strastima. Priče koje iskrivljuju naše karaktere, o pokušajima da se pronađe smisao i neka vrsta užitka u svakidašnjem tavorenju.

“Ne plači dušo” je neobična knjiga, prepuna humora i groteske, bolesti i vitalizma, ali i kritike naše suvremenosti. Radnja se zbiva u Zagrebu, pomalo sivom i umornom, a Boro Radaković se i u ovom tekstu potvrđuje kao jedan od njegovih najboljih poznavatelja – kako grada tako i jezika kojim se služe njegovi stanovnici.

O autoru
BORIVOJ RADAKOVIĆ (1951.) mediteransko je (zadarsko) djetinjstvo zamijenio kontinentalnim (zagrebačkim) životom. Završio je studij jugoslavenskih jezika i književnosti te komparativne književnosti. Objavio je romane ‘Sjaj epohe’ (1990.), ‘Virusi’ (2005.), ‘Što će biti s nama’ (2015.) i ‘Hoćemo li sutra u kino’ (2018.) – za koji je dobio Nagradu Janko Polić Kamov, pripovijetke ‘Ne, to nisam ja’ (1999.) i ‘Porno’ (2002.), knjigu eseja ‘Sredina naprijed’ (2003.). Napisao je uspješno izvedene drame, poput ‘Dobro došli u plavi pakao’ (1994.), ‘Miss nebodera za miss svijeta’ (1998.), ‘Breza’ (2010.), ‘Kaj sad?’ (2002.), ‘Amateri’ (2010.), ‘Grupa’ (2013.), ‘Dobitnik’ (2015.). Objavio je antologiju lezbijske poezije ‘Dvije’ (1994.), s Mattom Thorneom i Tonyjem Whiteom uredio je zbirku priča suvremenih britanskih i hrvatskih prozaika ‘Croatian Nights’ te s Arsenom Oremovićem zbirku priča o rock and rollu ‘Zvučni zid’ (2009.). Usto valja istaknuti i konceptualni rad ‘Visitor’s Book’ (2005.). Jedan je od osnivača FAK-a. Prevodi s engleskoga. Među ostalim preveo djela H. Kureishija, W. Burroughsa, B. Gifforda.

[izvor informacije V.B.Z.]