12. listopada 2021. počinje 13. festival prava djece, a kao i prethodne godine, ponovno ćemo biti online – na svim ekranima (od interneta, preko društvenih mreža i Youtube-a do televizije). Prošle godine je tako na Festivalu sudjelovalo rekordnih 30 tisuće djece gledajući filmove svojih vršnjaka.

Festival otvaramo online panelom (moći će se pratiti putem Facebook Livea na Facebook stranici Festivala) na kojem prednost dajemo djeci i mladima, jer smatramo da je VRIJEME DA PITAMO DJECU I VRIJEME JE DA ČUJEMO NJIHOV GLAS! Razgovarat će o izazovima s kojima su se suočili proteklih dvanaest mjeseci, no osim o pandemiji i posljedicama velika dva potresa, govorit će i o cyberbullyingu, utjecaju društvenih mreža i svemu onome što njih muči. Panel počinje u 11 sati.

U panelu sudjeluju i dr.sc. Ana Žnidarec Čučković, predsjednica Udruge Alternator, organizatora FPD-a i Sena Puhovski, predsjednica Zagrebačkog psihološkog društva. Tim povodom organiziramo IZJAVE ZA MEDIJE 12.10. u 8 30 sati ispred PREDSTAVNIŠTVA EUROPSKE KOMISIJE, Europski trg, Zagreb:

SUGOVORNICI U IME DJECE I MLADIH:
1. Aleksej Leon Gajica -, moderator panela, član žirija FPD-a, mladi ambasador za prava djece i mladih, učenik MIOC-a
2. Lucija Cerovec – panelistica, članica žirija FPD-a, učenica 10. gimnazije, polaznica ZKM-a
3. Iva Ćorković, panelistica, učenica OŠ Dragalić, jedna od autorica filma #STOPcyberbullyingu – dostupna putem Skypea/Zooma ili telefonski (ISJEČAK FILMA PRILOŽEN )
4. Ana Žnidarec Čučković – pedagoginja, predsjednica Udruge Alternator,. organizatora Festivala prava djece

*REDAKCIJE KULTURE:
– dodatni sugovornici – autori filma “Na koncu” – primjer sjajnih mladih redatelja i budućih nada hrvatskog filma

I ove će godine, osim školskih projekcija, na HRT3 biti prikazani filmovi aktualne europske produkcije u programu Dobre vibracije, zabavni, domišljati i poticajni, odlični za druženje cijelih obitelji ispred malih ekrana.

[izvor informacije Festival prava djece]