“Film naopačke” – besplatni cjelogodišnji FROOOM! filmski klupski program i projekcije vrhunskih europskih filmova u kinu Tuškanac od 2. listopada 2021.

Najavljujemo novo filmsko druženje Bacača Sjenki u sklopu CinEd 2.0 projekta svake prve subote u mjesecu u školskoj godini 2021./2022. Ovo besplatno klupsko filmsko druženje namijenjeno je za sve mlade filmoljupce i filmoljupke od 13 do 18 godina spremne za gledanje i proučavanje filmova – sve naopačke – a koje će se, počevši s 2. listopadom 2021., održavati u kinu Tuškanac svake prve subote u mjesecu od 15 do 18 sati.

U svakom druženju u ukupnom trajanju od tri sata odgledati ćemo po jedan kultni ili suvremeni uspješni europski film slavnih redatelja, ali i onih manje poznatih, a vrlo zanimljivih, nagrađivanih i aktualnih: filmove o odrastanju, nalaženju svog mjesta u svijetu ili o planiranim i neplaniranim promjenama – teme aktualne djeci i mladima u procesu upoznavanja života odraslih. A onda ćemo svaki film prisloniti na uho, zaviriti mu ispod mnogoznačne haube, prekadrirati ga, promijeniti mu kraj i ime mašući autoru s druge strane ulice i okrenuti ga baš naopačke. Dakle, otkrivamo svake prve subote u mjesecu sve ono što ne vidimo kad uobičajeno “samo gledamo film”, a sudionička metoda rada Bacača Sjenki s polaznicima oblikuje radionicu svaki put prema njihovim željama, mogućnostima i interesima: nove vježbe, kvizovi, zagonetke, potrage za filmskim blagom i druga ekstremna filmska iskustva!

U subotu 2. listopada krećemo odmah s jednim filmom o filmu. Gledat ćemo mnogostruko nagrađivani rad jednog od najcjenjenijih suvremenih europskih filmskih autora; opaku društvenu satiru realiziranu kroz naraciju i estetiku koja izmiče uobičajenom blokbasterskom gledalačkom kino iskustvu. Ovaj izuzetno zabavan, ponekad mračan, ali uvijek prisan film sukobljava dva svijeta: svijet ispeglanih imidža s TV i filmskih ekrana sa svakodnevnim zgužvanim svijetom. Naziv filma, nagrade koje je dobio, ime redatelja, vrsta i sadržaj filma neće biti poznati do same projekcije.

Rebus filma rješavat ćemo zajedno kroz niz zabavnih i kreativnih aktivnosti, uz pomoć slike i zvuka, glume i mizanscene, pojedinačno i kroz grupni rad. Zagonetna filmska projekcija otvorena je za sve starije od 13, a mlađe od 8 godina, spremne na transformaciju od gledatelja u stvaratelje i nazad. Sve što je potrebno je samo se pojaviti na projekciji! Voditeljica prvog “naopačke” događaja: Bojana Burnać, nagrađivana redateljica i direktorica fotografije, filmska edukatorica i roniteljica na dah.

Ulaz na klupski program “Film naopačke” je besplatan.

Filmski klub se odvija u sklopu EU projekta CinEd 2.0 i dio je radioničke djelatnosti FROOOM! – filmske škole za djecu i mlade.

Vidimo se u kinu Tuškanac u subotu, 2. listopada u 15 sati!

Projekt CinEd 2.0 je sufinanciran od strane Europske Unije – Kreativna Europa MEDIA, Hrvatskog audiovizualnog centra, Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske i grada Zagreba

Potpora Bacačima Sjenki: Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva i Zaklada Kultura Nova. Partneri projekta: Hrvatski filmski savez i kino Tuškanac

[izvor informacije Bacači sjenki]