Stillwater (2021.)
Redatelj: Tom McCarthy
Glume: Matt Damon, Abigail Breslin, Camille Cottin

Matt Damon, uz akcijske uloge, najpoznatiji je kao Jason Bourne u istoimenom serijalu, voli preuzimati i zahtijevne uloge, kao što je u obiteljskoj drami ‘Stillwater’, u kojoj glumi američkog radnika suočenog s dramom svoje kćeri osuđene u Francuskoj zbog ubojstva svoje životne partnerice. Kao inspiracija za film poslužio je sličan događaj koji je mnogo toga ostavio nedorečenim, jer teško je bilo iz mnogobrojnih iskaza svjedoka rekonstruirati što se stvarno dogodilo. U slučaju koji se odigrava u ovom filmu, autori nude svoju verziju ‘istine’.

Glavni lik Bill Baker (Matt Damon), radnik koji ne govori puno, jednostavan je čovjek koji i život prima jednostavno. Putuje u Francusku, u Marseille gdje njegova kćer Allison (Abigail Breslin) služi zatvorsku kaznu za ubojstvo za koje tvrdi da ga nije počinila. Odnos oca i kćeri na bazičnoj je razini, međutim, on joj pokušava pomoći koliko je to u njegovim mogućnostima s obzirom na jezičnu barijeru. Naime, Baker ne govori francuski, a malo je Francuza koji znaju engleski. Stjecajem okolnosti upozna Francuskinju Virginie (Camille Cottin) i njezinu desetogodišnju kćer za koje će se emotivno vezati, te će ostati neko vrijeme u Francuskoj. Virginia će mu pomoći u dokazivanju Allisonine nevinosti, ali sustav je tvrdokoran, niti policija, a čak niti barniteljica, nisu uvjereni kako su novi dokazi vjerodostojni. Bill Baker polako će upoznati okolnosti i okružje u kojem se dogodilo ubojstvo, a što će dovesti do dodatne napetosti između njega i kćerke…

‘Stillwater’ obiteljska je drama s elementima trilera i nekoliko efektnih obrata te iznenađujućom završnicom. Matt Damon uvjerljiv je kao američki radnik, čovjek iz naroda koji se pokušava prilagoditi novonastaloj situaciji. Uvjerljivo je snimljen odnos između Billa Bakera i njegove nove francuske prijateljice i njezine kćeri. Baker koji je radio na gradilištima i platformama diljem Amerike, nije imao prilike upoznati obiteljski život, a što se odrazilo i na odnos sa njegovom kćerkom. Tu svoju nesigurnost prenijet će i u odnos s Virginiom, ali će u konačnici pozitivno interaktivno djelovati na odnos njega i kćerke.

Američki redatej i glumac Tom McCarthy poznat je kao redatelj i scenarist filmova ‘The Station Agent’ (2003.), ‘The Visitor’ (2007.), ‘Win Win’ (2011.), i ‘Spotlight’ (2015.), za kojeg je dobio Oscara u kategoriji scenarija (i bio nominiran kao najbolji redatelj). Matt Damon rođen je 1970. godine kao Matthew Paige Damon u Bostonu. Još za vrijeme studija Damon zanimao se za glumu, i glumio u kazalištu. Prvu ulogu u Hollywoodu dobiva u romantičnoj komediji ‘Mystic Pizza’ (1988.). Glumi u filmovima ‘School Ties’ (1992.), ‘Courage Under Fire’ (1996)., a 1997. je prekretnica kada snima ‘Good Will Hunting’ koji je nominiran za 9 Oscara. Dobiva ujedno i Oscara za scenarij zajedno s Ben Affleckom. Sljedeće godine glumi u uspješnici ‘Saving Private Ryan’ i ‘Rounders’. Glumi u mnogim filmovima, od koji ćemo spomenti samo neke: ‘The Talented Mr. Ripley’, franšizi ‘Oceans Eleven’, ‘The Departed’, ‘True Grit’, ‘Elysium’, ‘Interstellar’, ‘The Martian’ i ‘Ford vs Ferrari’.

Robert Jukić, Zagreb, 16.08.2021.

Informacije o filmu:

Stillwater
3dot productions, Amblin Partners, Anonymous Content, 2021.
Trajanje: 139 min
Format: 1.85 : 1
Color: Color
Zvuk: Dolby Atmos
Scenarij: Tom McCarthy, Marcus Hinchey, Thomas Bidegain & Noé Debré
Glazba: Mychael Danna
Još glume: Lilou Siauvaud, Deanna Dunagan, Idir Azougli, Anne Le Ny, Moussa Maaskri, Isabelle Tanakil, Naidra Ayadi, Gilbert Traïna, Pierre Piacentino, Hamza Baggour, Jean-Marc Michelangeli, William Nadylam

Film je pogledan u multipleksu CineStar Branimir

Stillwater – Movie Site
Stillwater – IMDb