Nakon što pronađe alkemičarski rukopis Ashmole 762, vrsna povjesničarka i osrednja vještica Diana Bishop sa svojim novopečenim suprugom vampirom Matthewom Clairmontom kreće na put kroz vrijeme. Odredište njihova vremenskog putovanja Matthewova je Stara kuća u Oxfordu. Godina je 1590. i Diana se našla među svim najslavnijim ljudima toga doba – od Waltera Raleigha i Williama Shakespearea do same kraljice Elizabete I. Osim da pronađe stranice koje nedostaju u Ashmoleu 762, njezina je glavna misija naučiti vještičje vještine, a krajem 16. stoljeća ne bi joj trebalo biti teško pronaći pravu učiteljicu. Ipak, na svojem putu Diana nailazi na brojne teškoće, a jedan od prvih izazova svakako je Matthewov otac Philippe de Clermont. No Dianine su moći mnogo jače no što itko očekuje, pa na putu do cilja svladava brojne prepreke na koje emancipirana žena iz 21. stoljeća nailazi u elizabetinsko doba.

Sjena noći, uzbudljiva priča o putovanju kroz vrijeme suvremene vještice Diane, drugi je dio trilogije All souls, koja je osvojila čitatelje u više od 30 zemalja te je prodana u više milijuna primjeraka.

Trilogija All soulsOtkrivanje vještica, Sjena noći i Knjiga života

Deborah Harkness opet je zasjala sa Sjenom noći, u kojoj nas vodi na mjesta na kojima nikad prije nismo bili.
USA Today

Sjena noći savršen je spoj fantastike, povijesti i romanse. Ako ste već pročitali Otkrivanje vještica i uživali u njemu, obvezno u ruke uzmite i Sjenu noći. A ako niste, odmah pronađite obje knjige i bacite se na posao.
The Miami Herald

Sjena noći prštav je povratak u prošlost, a čitatelji će osobito uživati u duhovitim opisima povijesnih besmrtnika.
New York Daily News

Harkness je u svojoj knjizi poredala žive mrtvace i suvremenu akademsku povijest pripovijedajući o Amerikanki feministkinji na dvoru kraljice Elizabete.
Publisher’s Weekly

Ovo je još jedna prekrasno napisana knjiga u kojoj se ponovno pokazuju sve jake strane D. Harkness kao povjesničarke, a čitateljima pruža osjećaj da su živjeli u prošlim svjetovima koje ovaj roman opisuje.
Sarah Connell, Water Street Bookstore Exeter, NH

Zarazna priča o čaroliji, povijesnom pustošenju i nadnaravnim ljubavnicima.
The Chicago Tribune

Čitatelji koji su uživali u zapanjujućim detaljima prve knjige i pomno izgrađenom svijetu bit će jednako očarani drugom knjigom iz trilogije.
Library Journal Reviews

Ova knjiga naprosto mora doživjeti sudbinu svoje prethodnice… Donosi opis Engleske u 16. stoljeću, ali s paranormalnim zaokretom. Napeta radnja priprema čitatelja za kulminaciju u trećem nastavku koji s nestrpljenjem očekujemo.
Crystal Renfro, Library Journal

Nisam sigurna jesam li mogla pretpostaviti u kojem će smjeru krenuti ovaj nastavak, ali činjenica je da je Sjena noći premašila sva moja očekivanja. U ovom romanu Deborah Harkness ponovno dovodi sve likove i čaroliju u kojima sam uživala čitajući prvu knjigu, nastavljajući priču o bitki u kojoj smrtna vještica i besmrtni vampir rješavaju misterij svojeg postojanja. Veselo putovanje u prošlost prava je pustolovina u kojoj čitamo o živopisnim običajima i srazovima nadnaravnih bića.
North County Times

Predivna čarolija koja može u potpunosti začarati čitatelja…
Entertainment Weekly

Deborah Harkness američka je spisateljica i profesorica povijesti na Sveučilištu Sjeverna Kalifornija. Za sebe kaže da je profesorica danju, vinska blogerica navečer te romanopisac noću. Živjela je diljem SAD-a i u Velikoj Britaniji. Proučava povijest medicine i prirodnih znanosti, s naglaskom na razdoblje između 15. i 18. stoljeća. Fascinirana je načinom na koji je prirodna znanost iz srednjovjekovnih sveučilišta preko knjižnica i carskih dvorova renesanse došla u gradove i domove rane moderne Europe te do prosvjetiteljskih akademija. Njezina prva knjiga Razgovori Johna Deena s anđelima istražuje kako je osoba iz doba renesanse dobila odgovore na pitanja o svijetu i prirodi okrećući se magiji. Godine 2006. počinje pisati popularni blog Dobro vino ispod 20 dolara. Godine 2008., razmišljajući o popularnosti priča o vampirima, na odmoru u Meksiku postavlja si pitanje: ako vampiri uistinu postoje, što rade kako bi zaradili za život? Otkrivanje vještica neočekivani je odgovor na to pitanje. U veljači 2011. roman je objavljen u Ujedinjenom Kraljevstvu i SAD-u, a ubrzo nakon toga pojavljuju se brojni prijevodi i izdanja diljem svijeta. Na listi New York Timesa dosegnulo je drugo mjesto. Sjena noći, drugi dio trilogije All Souls ubrzo nakon izlaženja postigla je još bolji rezultat – prvo mjesto na ovoj ljestvici, a kao “obvezno štivo” preporučili su je i Entertainment Weekly, CNN te LA Times, dok su je Barnes&Noble i Amazon.com proglasili jednom od najboljih knjiga objavljenih u 2012. godini. Završni dio trilogije, roman Knjiga života, izašao je u srpnju 2014. i proglašen je najboljim fantasy romanom 2014. po izboru društvene mreže za ljubitelje knjige Goodreads.

Informacije o knjizi:

Deborah Harkness
Sjena noći

Jezik izvornika: engleski
Prijevod: Dražen Čulić
Broj stranica: 640
Datum izdanja: ožujak 2013.
ISBN: 978-953266596-3
Naslov izvornika: Shadow of Night
Vrsta uveza: meki
Visina: 195 mm
Težina: 590 g
Cijena: 99,00 kn

[izvor informacije Fraktura]