Opatija sljedeći tjedan postaje glavni grad hrvatskog dokumentarnog filma

  1. izdanje festivala hrvatskog dokumentarnog filma, 44 filma – 22 u konkurenciji za nagrade i 22 u popratnom programu, pretprojekcija filma u Amerikanskim vrtovima

RIJEKA, 20. 8. 2021 – U ponedjeljak 23. kolovoza kreće 19. izdanje Liburnia Film Festivala koje će na nekoliko opatijskih lokacija kroz pet festivalskih dana, u popratnom i programu u konkurenciji, prikazati 44 hrvatska dokumentarna filma te ponuditi edukativni i razgovorni program. Festival će otvoriti hrvatska premijera filma „Trafika“ autorice Dore Slakoper.

Kao uvod u “zaraženi” LFF-19, organizatori su u suradnji s beogradskim festivalom dokumentarnog filma Beldocs u nedjelju, 22. kolovoza, pripremili pretprojekciju filma „Govori da bih te vidio“ redateljice Marije Stojnić (najbolji film u srpskom natjecateljskom programu Beldocsa 2020.) koja će Amerikanske vrtove po prvi put pretvoriti u kino na otvorenom. Ulaz na projekciju je slobodan, a program podupiru Generalni konzulat Republike Srbije u Rijeci i Grad Opatija.

Na maloj Ljetnoj pozornici u Opatiji od 23. do 26. kolovoza s početkom u 20:15. prikazivat će se filmovi u konkurenciji za festivalske nagrade – najbolji film po izboru žirija i publike, najbolja režija, fotografija, montaža, dizajn zvuka te najbolji regionalni film. Peteročlani međunarodni žiri, koji čine povjesničarka umjetnosti i kustosica Branka Benčić, montažer i redatelj Vladimir Gojun, redatelj i umjetnički direktor Beldocsa Marko Grba Singh, organizator filmskih programa i predstavnik Kinedok mreže  Szabolcs Szyrony te filmska kritičarka Višnja Vukašinović, do petka, 27. kolovoza odlučivat će o tome tko su autori najboljih hrvatskih dokumentaraca u prošloj godini. Najbolji film i nagradu publike festival nagrađuje novčanom nagradom a Restart tehničkim servisom izrade DCP-ja. AVC Zagreb po prvi put vaučerom za kupnju filmske opreme u iznosima od 700 eura za najbolju fotografiju i najbolji dizajn zvukaACER Hrvatska dodijelit će nagradu za najbolju montažu, a. Kao i prethodnih godina, Institut dokumentarnog filma – IDF te Balkan Documentary Center, nagrađuju najboljeg režisera i najbolji regionalni film.Svi nagrađeni dobit će originalnu statuu kastavskog umjetnika Saše Jantoleka.

U petak, 27. kolovoza, prije samog proglašenja najboljih, publika će gledati dva dokumentarca nastala u produkciji suorganizatora Liburnia Film Festivala zagrebačke udruge Restart – „Letters to Nicholas“ (Dunja Ivezić) i „Više od 35“ (Timy Šarec). Festival će zatvoriti svjetska premijera filma „Enrico Marotti: Ovo je moj plov“ Relje Dušeka o svjetskom prvaku u windsurfingu iz Voloskog.

Ovogodišnji LFF-ov popratni program, osim već tradicionalnog qda-a s redateljima Pića s autorom (koja će se održavati u Cafe baru Eugenian od utorka do petka u 16:30), u razgovornom dijelu programa u petak, 27. kolovoza, u 17 sati u Vili Antonio donosi case study filma „Jedna od nas“ Đure Gavrana, koji će zbog svoje tematike biti uvod u tribinu „Kad nasilje živi doma“ što će se na istom mjestu održati u 18:15. Organizatori tribinu donose u suradnji s udrugom SOS Rijeka – centar za nenasilje i ljudska prava čije će zaposlenice, koje svakodnevno rade sa žrtvama seksualnog nasilja, razgovarati s Đurom Gavranom o njegovom rastućem problemu seksualnog nasilja u našem društvu.

Popratni filmski program, što će biti prikazan u popodnevnim satima s početkom u 18 sati u opatijskoj Vili Antonio, podijeljen je na program Regionale, Kinedok predstavlja te retorspektivu dokumenatrnih filmova Đure Gavrana. U ponedjeljak i utorak bit će prikazano 13 filmova autor(ic)a ili produkcijskim kuća iz Primorsko-goranske ili Istarske županije. U srijedu će se u Vili Antonio filmom „Povuci-potegni“ Nevena Hitreca predstaviti međunarodna alternativna mreža za distribucuju dokumentarnog filma Kinedok, dok će se u četvrtak publika dobiti pregled dokumentarnih filmova redatelja Đure Gavrana nastajale od 2010. do 2016. godine.

Detaljni raspored filmova zainteresirani mogu pronaći na internetskoj stranici www.liburniafilmfestival.com. Ulaznice za program na maloj Ljetnoj pozornici mogu se kupiti putem sustava Mojekarte.hr. Cijena dnevne ulaznice je 15 kuna, a festivalske 30. Zbog epidemioloških mjera broj ulaznica je ograničen te organizatori pozivaju sve koji žele uživati u recentnim hrvatskim dokumentarcima u Opatiji da kupovinom ulaznice osiguraju svoje mjesto na projekcijama na vrijeme. Popratni program je besplatan za sve zainteresirane.

Organizatori se vesele jer će i ove godine ugostiti velik broj predstavnika hrvatske doku-scene, odnosno autora i autorica filmova koji će biti prikazani na festivalu. Među LFF gostima će se naći i polaznici nove LFF-ove Rough cut radionice namijenjene amaterima i profesionalcima čiji su dokumentarni filmovi u fazi rough cuta. Ovo će biti prvi od dvije sesije za  šest odabranih projekata iz Hrvatske, Crne Gore i Srbije s voditeljicama edukacije, renomiranim montažerkama Jelenom Maksimović i Hrvoslavom Brkušić.

  1. Liburnia Film Festival organizira Udruga LFF, suorganizator je Restart, a partner Festival Opatija. Podržavaju ga Hrvatski audiovizualni centar, Grad Opatija, Primorsko-goranska županija, Društvo hrvatskih filmskih redatelja, AVC Zagreb, ACER Hrvatska i drugi podupiratelji. Cjelogodišnji program razvoja organizacije, Udruge LFF, podržava Zaklada “Kultura nova”

Bogat popratni program zaraznog LFF-19

22 filma u popratnom programu // program Regionale // Retrospektiva Đure Gavrana // Kinedok predstavlja 

RIJEKA, 12. 8. 2021 – Zarazno, 19. izdanje Liburnia Film Festivala donosi dosad najbogatiji popratni program s čak 22 filma izvan konkurencije te brojne razgovore s autori(ca)ma. Naime, ovogodišnja je LFF-ova posebnost broj prijavljenih filmova nastalih u regiji, odnosno u Istarskoj i Primorsko-goranskoj županiji. Pristiglo ih je dvadesetak, što ukazuje na velik iskorak u regionalnoj dokumentarnoj produkciji, zbog čega su organizatori ove godine odlučili dio popratnog programa posvetiti predstavljanju regionalnih autori/ca i produkcija. Program izvan konkurencije, naziva Regionale, te ostale popratne programe festivala u četvrtak su, pored organizatora festivala, predstavili Marko Zdravković Kunac ispred Pulske filmske tvornice koja u konkurenciji ima jedan a izvan konkurencije još četiri naslova, i Maša Drndić ispred Filmaktivove Nove škole dokumentarnog filma odnosno Filmaktiva koji u konkurenciji ima tri a izvan konkurencije jedan naslov.

“Regionalna produkcija je jača zahvaljujući dugogodišnjim ulaganjima, ali rekao bih i da to možemo zahvaliti dostupnosti tehnologije koja prije uistinu nije bila dostupna svima, onda je postala dostupna ali ju nismo znali koristiti, a sada ju svi imamo i zahvaljujući brojnim online uputstvima sigurnije koristimo.” rekao je Marko Zdravković Kunc. Maša Drndić se nadovezala i rekla kako je velik broj Filmaktivovih filmova u programu 19. LFF-a izravna posljedica njihovog edukacijskog programa koji su pokrenuli jer su željeli stvoriti riječku dokumentarnu scenu koja će si međusobno biti podrška.

U programu pod nazivom Regionale izvan konkurencije će se prikazati sljedeći naslovi: Adeptus (Klara Dujmović, Udruga Blank), Čekanje (Lara Lalić, Kino klub Split), Čovjek koji je pao s Arene (Silvio Belušić, Pulska filmska tvornica), Enrico Marotti: Ovo je moj plov (Relja Dušek, samostalna produkcija), Hejana heja (Sanda Letonja – Marjanović, Pulska filmska tvornica), Jedno dobro putovanje (Sara Huskić, Udruga Filmaktiv), Kući (Jelena Ratko, Udruga Blank), Labinska Republika – stvarnost iza legende (Goran Načinović, Hrvatska radiotelevizija), Mikrokazeta – najmanja kazeta koju sam ikad vidio (Igor Bezinović, Ivana Pipal, Bonobostudio, Teorija na delu), Moji Sirijci (Olivera Jović, Pulska filmska tvornica), Ombra della luce (Dragana Sapanjoš, Pulska filmska tvornica), Ona me nosi (Ana Butigan, Akademija umetnosti u Beogradu), Potraga Za (Petra Patafta, Udruga Blank) i Što te Više Vrijeđam, to te Više Volim (Gala Nikolić, samostalna produkcija). Ove se projekcije održavaju u Vili Antonio, u ponedjeljak 23. i utorak 24. kolovoza od 18 sati a ulaz na njih je besplatan.

Izvan konkurencije bit će prikazana i Retrospektiva Đure Gavrana, koji uvijek iznova donosi zanimljivu perspektivu na ustaljene problematične točke našeg društva – od nacionalizma i nasilja do obespravljenosti radnika. U Vili Antonio tako u četvrtak 26. kolovoza od 18 sati gledamo 4,7 (Hrvatska radiotelevizija), Bojan (Restart), Htjeli smo radnike, a došli su nam ljudi (Hulahop, Centra za mirovne studije), Presuda (Pipser) i Učiteljica (Pipser).

Gavran u konkurenciji prikazuje svoj posljednji film Jedna od nas, koji donosi priču s petnaeste godišnjice mature na kojoj se okupljeni suočavaju s mučnom ispovijesti o obiteljskom zlostavljanju školske prijateljice i kolegice. Film će biti povod za case study/studiju slučaja s autorom koji će govoriti o nastanku filma u čijoj je radnji i sam sudjelovao, u petak, 27. kolovoza, u 17 sati u Vili Antonio. Nakon toga će u 18:15 predstavnice riječke udruge SOS Rijeka – centar za nenasilje i ljudska prava s Đurom Gavranom na tribini nastaviti razgovarati o problemu obiteljskog nasilja u društvu, što je na konferenciji za medije najavila Lorena Zec iz SOS-a.

“Važno je o temama vezanim za seksualnost, a posebice o seksualnom nasilju, govoriti u javnom prostoru jer time ćemo otvoriti prostor osobama koje proživljavaju seksusalno nasilje da progovore o svom iskustvu, a mi ćemo im moći pružiti podršku.” rekla je Lorena Zec iz SOS Rijeka – centar za nenasilje i ljudska prava.

U Vili Antonio bit će predstavljena i regionalna alternativna mreža Kinedok kroz film Nevena Hitreca Povuci-potegni koji je dio ovogodišnjeg Kinedokovog kataloga.

Osim s Đurom Gavranom, publika ima priliku s autorima razgovarati na Piću s autorom koje se održava od utorka 24. do petka 27. kolovoza u 16:30 sati u festivalskom corneru caffe baru Eugenian (Ulica Vjekoslava Spinčića 9).

Podsjetimo, LFF-19, održat će se od 23. do 27. kolovoza. Festival hrvatskog dokumentarnog filma dovest će u Opatiju renomirana imena dokumentarne scene, kao i nove nade hrvatskog dokumentarnog filma. U konkurenciji će na maloj Ljetnoj pozornici od ponedjeljka 23. do četvrtka 26. kolovoza biti prikazana 22 filma, među kojima njih sedam ima svjetsku, hrvatsku ili festivalsku premijeru. U petak, 27. kolovoza, na istom mjestu publika će saznati tko su laureati LFF-19, a gledat će se filmovi nastali u produkciji suorganizatora festivala, Restarta: dva izabrana naslova Restartove Škole dokumentarnog filma. Festival će zatvoriti svjetska premijera filma o opatijskom windsurferu Enrico Marotti: Ovo je moj plov Relje Dušeka (samostalna produkcija).

[izvor informacije Liburnia film festival]