Vasilisa Petrovna sada je mlada djevojka. Nakon što joj je majka umrla pri porodu, a pomajka i otac u kaosu drevne borbe između Morozka i Medvjeda, Vasja je zbog svojeg posebnog vida i viđenja svijeta u kojem živi, promijenila živote svoje obitelji. Uspostavila je duboku vezu s drevnim Morozkom – koji iz nekog razloga ne može utjecati na Vasju kako može na sve druge ljude. Njegov poklon, prekrasan konj Slavuj, ispunjava Vasju na poseban način. Prijateljstvo djevojke i konja  toliko je opipljivo i realistično prikazano, da se razlike između dvoje posebnih bića gotovo više ni ne primjećuju, kao da postaju jedno na stranicama knjiga. No to ne mijenja činjenicu da je odnos Morozka i Vasje izrazito kompliciran (dodatno opterećen činjenicom da je Vasja djevojčica, a Morozko živi eonima) – no zato to služi kao dobar pokazatelj da Vasja nije obična djevojka, ni karakterističan glavni lik.

Ona je junakinja koja ne dobiva puno olakšanja na svojem putu, niti ima previše sreće, ali posjeduje senzibilitet i emocionalnu inteligenciju koje joj pomažu da u svakom vidi nešto svijetlo i dobro. Njezini napori da održi živim svijet kućnih domaćina i nadnaravnih bića, pospješuju izgradnju nevidljivog mosta između dvaju svjetova. Vasja nije potpuna ni u jednom, ni u drugom svijetu, ali u drugom nastavku trilogije Zimska vještica, ona reže svoju prekrasnu dugu kosu te ulazi u vanjski svijet (izvan njezinog domicila Lesnaja Zemlja) kao mladi muškarac. To je njezina jedina šansa da živi život punim plućima, nakon što je izbjegla hladnu sudbinu da do kraja života živi zatvorena u samostanu. Bez obzira na opasnosti kroz koje prolazi, i uz prijetnju nadolazećeg rata, Vasja cijeni što može postojati u svijetu, na svoj način. Komplikacije raznih zbivanja i Medvjeda koji sve više utječe na mladog svećenika Konstantina predstavljaju probleme, i zamke koje guraju Vasju prema Moskvi, novim likovima i novim nevoljama.

Radnja druge knjige ne veže se slijepo na prvu knjigu. Postoji određeni vremenski pomak. Činjenica da se radnja gotovo u potpunosti odmiče od poznatih vizura Lesnaje Zemlje, pomaže u tom naglom prijelazu. To ujedno služi i kao pokazatelj promjena u samoj Vasilisi. Zrelije djelo i zrelija, mlada žena – ususret sve težim protivnicima, problemima i oblaku rata. Snažan nastavak ove trilogije, donosi nekoliko velikih obračuna, uz rast uloga za sve likove (sporedne i glavne). Prikazi ograničenja vremena u kojem se radnja odvija, mase koja se povodi za nasiljem; stvaranje privida u svijetu koji ne nudi ništa više od surove stvarnosti; postizanje tolike napetosti da određeni likovi doslovno gube razum. Katerine Arden uspijeva podići sve na još jednu višu razinu – u odnosu na prvu knjigu – a da u isto vrijeme stvara dva sasvim različita djela koja dijele toliko toga. Uzbudljiva sredina trilogije ne ostavlja previše nedovršenih ideja i misli, a omogućava prijelaz u završni dio trilogije jer Vasja zaslužuje novi početak i svijet koji nudi nešto više od tame i uništenja. U trećoj knjizi, Vasju čekaju najveća i najteža iskušenja, a njezini napori da održi dva svijeta živima, i u zajedništvu, zahtijevat će od nje velike stvari i djela.

Robert Tabula

Informacija o knjizi:

Katherine Arden
Djevojka u tornju

Mitopeja
Prijevod: Vladimir Cvetković Sever
Strani naslov: The Girl in the Tower
Godina: 2018
Stranice: 368
Uvez: Meki
ISBN: 9789535956556
Cijena: 100 kn