To Rome with Love (2012.)
Redatelj: Woody Allen

Woody Allen, filmski Amerikanac u Europi, nastavlja uživati na turneji po Starom kontinentu. Poslije Barcelone (Vicky, Cristina, Barcelona, 2008.) i Pariza (Ponoć u Prizu, 2011.), evo nas u suvremenom Rimu, koji i nehotice uspoređujemo s prikazima iz neorealističkih filmskih vremena. Preko konkretne urbane ikonografije vječnoga grada (Španjolske stepenice, Fontana Trevi, Koloseum), Allen još uvijek povlači intelektualne i emocionalne njujorške vedute prijateljskih i obiteljskih krugova u kojima ‘nije sve posloženo kako spada’ i u kojima se ta Rubikonova kocka ‘pravih privlačnosti’ i preraspodjele partnerskih uloga pokreće duhovito i civilizirano, bez tragičnih i neopozivih poteza. Ostarjeli Allen, još uvijek (ili još više) samokritičan i samoironičan, ostaje neodoljiv kao iskompleksirani intelektualac koji se zabavlja svojim emocionalnim ‘proturiječ(j)ima’.

Prizor iz filma 'Rimu, s sljubavlju'

Prizor iz filma ‘Rimu, s ljubavlju’

Koliko dugo već Woody Allen dolazi u kina i što znači generacijama ‘koje imaju što zaboraviti’ ilustrirala je i popodnevna projekcija u jednoj od dvorana Cinestara u kojoj je skupina bakica, koje već dugo nismo vidjeli u nekom multipleksu, zaposjela mjesta na kojima mogu ispružiti noge preko hodalica. Gledale su foršpane s takvim izrazom zadovoljstva, kao da ih čeka ne film, već ‘rendez vous’ s gospodom s pristojnom mirovinom i bez obveza 🙂 .

Woody Allen i dalje se pita kako doći do ‘one prave’ i kako s malo posljedica pogriješiti, sad kad u ulogama mladih zaljubljenika angažira druge glumce i kad zna (Alec Baldwin i komentira) trikove kojima ‘žena koja to može’ osvaja i onoga do koga joj nije stalo.

Priču priča rimski prometnik, koji engleski govori ‘na talijanski’ i koji o prolaznicima zna više nego što zna usmjeravati promet. Ipak, nije to samo talijanska priča. U nju se (kao i drugdje u svijetu) upliću Amerikanci i to od mlade turistice koja se ne snalazi u Rimu, a kao nagradu dobije vodiča, to jest zgodnog i diplomiranog Talijana iz skromne, ali talentirane obitelji. Naime, u toj obitelji krije se operni talent, a među roditeljima koji dolaze iz Amerike krije se stručnjak za diskografske produkcije (W. Allen), a američka Majka je psihijatrica, izvrsna Judy Davis, sa svojim usnama Mikea Jaggera koje mogu izraziti sve, od neslaganja do popuštanja i sprdnje, a sama se može prometnuti od izborane starice do privlačne i vitalne američke gospođe.

Svi glumci su izvrsni. Mladac (Jesse Eisenberg) uvjerljivo pada u mrežu savršene zavodnice na riječima (Alison Pill), gubitnica (Greta Gerwig) gubi bitku prije bitke, a ishodu ne pomažu ni izravni savjeti spomenutoga Baldwina.

U talijanskoj ekipi neodoljiv je Roberto Begnini, kao anonimus koji preko noći (i bez ikakvog povoda) postane slavan, ni sam sebi ne bi mogao dati bolju ulogu. Tu je i Ornella Muti, u sporednoj minijaturi, ali dovoljnoj da ‘zazvoni nostalgija’. Bila je to jedna od ljepotica za koje se u ‘ono vrijeme’ pisalo da je najbliža idealu ženske ljepote. Posao je dobilo i dobro odradilo još nekoliko talijanskih glumaca, a među njima je zgodan mladi par provincijalaca na medenom mjesecu u iskušenjima velegrada. Fabio Armiliato, svjetski talijanski tenor, u filmu pjeva ‘za sebe’, doslovce, kao što sami za sebe pjevamo ‘pod tušem’, inače ‘nemamo glasa’. Allen mu je dao ulogu Patera familiasa, pogrebnika caruzovskog glasa, koji tako zvuči samo pod posve osobitim okolnostima…

Komentator na kraju filma najavljuje nove priče. Ako sam ikad bila protiv nastavaka, sad je vrijeme da pokažem svoju ljudsku i prihvatljivu nedosljednost.

Ada Jukić, Zagreb 1. listopada 2012.

Informacije o filmu:

Rimu, s ljubavlju

Medusa Film, 2012.
Trajanje: 112 min.
Format: 1,85:1
Color: Color
Zvuk: Dolby Digital
Glume: Judy Davis, Flavio Parenti, Roberto Benigni, Alison Pill, Alessandro Tiberi, Alessandra Mastronardi, Alec Baldwin, Carol Alt, David Pasquesi, Antonio Albanese, Lynn Swanson, Fabio Armiliato, Monica Nappo, Ornella Muti, Corrado Fortuna, Woody Allen, Jesse Eisenberg, Penélope Cruz

Rimu, s ljubavlju – Movie Site
To Rome with Love – IMDb