Koreograf, redatelj i izvođač Matija Ferlin zajedno sa suradnicima posljednjih tjedana boravi u Mediteranskom plesnom centru Svetvinčenat te Istarskom narodnom kazalištu – Gradskom kazalištu Pula pripremajući novu predstavu Sad Sam Matthäus koja uskoro kreće na europsku turneju.

Nakon niza uspješnih predstava objedinjenih naslovom Sad Sam, Matija Ferlin u suradnji s dramaturgom Goranom Ferčecom nastavlja scensko istraživanje odnosa koreografije, teksta, narativa i performansa, ulazeći ovoga puta u dijalog s monumentalnim oratorijem Johanna Sebastiana Bacha Muka po Mateju (Matthäus-Passion). Ideja za predstavu nastala je 2019. godine kada umjetnički voditelj bečkog festivala Wiener Festwochena, kustos Christophe Slagmuylder, poziva Matiju na sudjelovanje u 70. izdanju festivala koje se zbog COVID-19 pandemije realizira tek ove godine. Sad Sam Matthäus osmišljena je kao izvedba za jednog izvođača, koja u svojoj hibridnosti inscenacije uspostavlja odnos između glazbenog i performativnog, plesnog i kazališnog, kanonskog i osobnog. Kroz glazbenu i narativnu strukturu muke, ali i kroz osobne narative i metafizička razmatranja koja prate usmenu povijest Ferlinove obitelji, predstava produbljuje teme smrti, patnje, iskušenja, tjelesnosti, odnosa pojedinca i društva, izdaje i oprosta. Širokim simboličkim korpusom koje ovi narativi uspostavljaju briše se granica između vjerojatnog i nemogućeg, racionalnog i intuitivnog, izmišljenog i stvarnog. Pasiju je danas moguće čitati i razumjeti kao univerzalni habitus vremena. Ona je povezujuće stanje, prepoznatljivi znak, simbol na koji se nadovezuje nada svijeta stara dvije tisuće godina.

Fotografija prenesan s web stranice Matija Ferlin

Nakon cjelogodišnje odgode, predstava će se publici pretpremijerno predstaviti 9. lipnja u Istarskom narodnom kazalištu u Puli, nakon čega 23. i 24. lipnja slijede premijera i izvedba u CND Centre national de la danse u sklopu festivala Camping u Parizu. Šesta edicija međunarodne koreografske platforme Camping ove godine postaje umjetnički kamp koji pruža susrete s umjetnicima te otvara poetska iskustva plesa, kazališta, performansa i vizualnih umjetnosti kroz različite programe radionica, predavanja, izvedbi, projekcija i javnih prezentacija.

Turneja se nastavlja 29. i 30. lipnja izvedbama u Staroj mestnoj Elektrarni u Ljubljani u organizaciji slovenskog producenta Emanata te u suradnji s Bunkerom, dok će se izvedbe u Austriji održati od 9. do 11. srpnja u Jugendstiltheater-u am Steinhof u sklopu festivala Wiener Festwochen u Beču po čijoj je narudžbi predstava i nastala. Wiener Festwochen jedan je od najvažnijih svjetskih festivala izvedbene umjetnosti koji svojim programom na kritički i otvoren način istražuje šire polje izvedbenosti propitujući kazalište kao formu u vremenu u kojem se izvedbeni mediji sve više otvaraju modelu dijaloga, razmjene mišljenja, znanja i zajedništva kako bi obuhvatili kompleksnost kulturnih identiteta diljem svijeta. Umjetnički voditelj Christophe Slagmuylder najavio je inspirativan program koji polazi od umjetnika i njihovih vizija kako bi prigrlio neočekivano, širio perspektive te ponovno afirmirao nužnost umjetnosti koja međusobno povezuje društvo ljudi. Festival će predstaviti neke od najznačajnijih suvremenih kazališnih redatelja, koreografa i kompozitora poput Heinera Goebbelsa, Tima Etchellsa, René Pollescha, Toshiki Okade, The Wooster Group, Nature Theater of Oklahoma, Philippe Quesne, Eszter Salamon i druge. Iako je Wiener Festwochen u svojim prethodnim izdanjima predstavio hrvatske kazališne autore poput Olivera Frljića, Bobe Jelčića i Nataše Rajković, ove godine festival po prvi put u svom programu predstavlja i rad hrvatskog plesnog umjetnika, predstavu Sad Sam Matthäus Matije Ferlina.

Matija Ferlin autor je niza uspješnih predstava poput Sad Sam Lucky, Sad Sam Almost 6, Nastup, Mi smo kraljevi a ne ljudi, Staging a Play: Antigone, Staging a Play: A Glass Menagerie, Staging a Play: Tartuffe  s kojima je ostvario niz zapaženih međunarodnih gostovanja i nagrada, a o svojoj novoj predstavi kaže: ‘Pasija je metafizičko i filozofsko ishodište koje mi pomaže da pokušam razumjeti što se događa ovom našem vremenu. S druge strane, ovo je i materijal kojim se vraćam sebi, intimnom preispitivanju muke, njezinih narativa, iskustava, strahova. Kao koreografu čije tijelo osjeća posljedicu iscrpljivanja kroz izvedbu, važno mi je istražiti što se događa s tijelom koje više ne može ono što se od njega traži. Osim toga, ima nečeg lucidnog u Bachovom pokušaju da opjeva muku, i jednako tako postoji nešto krajnje rizično i nepredvidivo u mom vlastitom pokušaju da izvedem solo na Bachovu pasiju, solo o sebi, svojima, vremenu i muci. Svjestan sam da je ova predstava niz rizika, niz nemogućnosti, niz izazova. Mislim da su upravo takvi pokušaji vrijedni umjetničkog istraživanja i rada.’

Predstava Sad Sam Matthäus realizira se u produkciji Emanata (SI) i Matije Ferlina, koprodukciji Wiener Festwochena (AT), CND Centre national de la danse (FR), Istarskog narodnog kazališta – Gradskog kazališta Pula (HR) te s partnerima Mediteranski plesni centar Svetvinčenat (HR) i Bunker – Stara mestna Elektrarna – Elektro Ljubljana (SI). Projekt su podržali Zagrebačko kazalište mladih (HR), Grad Pula (HR), Grad Zagreb (HR), Ministrstvo za kulturo RS (SI) i Mestna občina Ljubljana (SI).

Više o programu festivala Camping potražite na https://www.cnd.fr/en/, a o programu festivala Wiener Festwochen na www.festwochen.at.

Više o producentu i autoru potražite na www.emanat.si i www.matijaferlin.com.


Matija Ferlin: Sad Sam Matthäus

Režija, koreografija, izvedba: Matija Ferlin
Dramaturgija: Goran Ferčec
Glazba: Johann Sebastian Bach Matthäus Passion, BWV 244; snimku izvodi Philippe Herreweghe / Collegium Vocale Gent pod licencom Harmonia Mundi / [PIAS]
Scenografija, rekvizita: Mauricio Ferlin
Dizajn zvuka: Luka Prinčič
Dizajn svjetla i tehničko vodstvo: Saša Fistrić
Kostimografija: Matija Ferlin
Asistentica režije: Rajna Racz
Produkcija: Maja Delak
Asistentica produkcije: Sabrina Železnik
Izvršna produkcija: Silvija Stipanov
Prijevodi: Danijela Bilić Rojnić, Ana Uglešić, Katja Kosi, Maša Dabić

Prijevodi libreta Muke po Mateju J.S.Bacha: engleski i francuski prijevod ustupila je Harmonia Mundi; hrvatski prijevod: tekstovi Evanđelja preuzeti su iz: Red čitanja A, Nedjeljna čitanja (izdanje Kršćanska sadašnjost, Zagreb, 1971), a sve druge tekstove s njemačkog je preveo Alojzije Domislović, svećenik kanonik dekan i lektor Zbornoga Kaptola Čazmansko-Varaždinskoga (Varaždin, 1989.); slovenski prijevod ustupio je arhiv Slovenske filharmonije

Produkcija: Emanat (SI), Matija Ferlin (HR)
Koprodukcija: Wiener Festwochen (AT), CND Centre national de la danse (FR), Istarsko narodno kazalište – Gradsko kazalište Pula (HR)
Partneri: Mediteranski plesni centar Svetvinčenat (HR), Bunker – Stara mestna Elektrarna – Elektro Ljubljana (SI)
Uz podršku Zagrebačkog kazališta mladih (HR)

Financijska podrška: Ministrstvo za kulturo RS (SI), Mestna občina Ljubljana (SI), Grad Pula (HR), Grad Zagreb (HR)

O predstavi

Nakon niza uspješnih projekata pod nazivom Sad Sam nastalih u suradnji s dramaturgom Goranom Ferčecom, Matija Ferlin nastavlja scensko istraživanje odnosa koreografije, teksta, narativa i performansa, ovog puta dekonstruirajući monumentalni oratorij Johanna Sebastiana Bacha Muka po Mateju.

Dugogodišnja ideja da se Bachova Muka po Mateju scenski uprizori kao izvedba za jednog izvođača i glazbeno djelo čini se potentnom u svojoj hibridnosti inscenacije koja uspostavlja dijalog između glazbe i performativnog, plesa i kazališta, kanonskog i osobnog.

Dobro poznata narativna struktura pasije samo je početni impuls predstave u kojoj se Ferlin i Ferčec bave položajem izvođačkog subjekta i tijela koje više ne može obavljati sve aktivnosti kao nekada, postajući tijelom muke ili pasije. Što tijelo čini kad nije u stanju izvršiti sve zadatke koje je postavilo pred sebe? Gdje je točka u kojoj ograničenje postaje mogućnost? Što se događa ako je ideja izvedbe veća od mogućnosti tijela?

Kroz osobne narative i metafizička razmatranja koja su pratila teško pojmljive i mučne gubitke u Ferlinovoj obitelji, predstava produbljuje teme smrti, patnje, iskušenja, tjelesnosti, odnosa pojedinca i društva, izdaje i oprosta. Širokim simboličkim korpusom koje ovi narativi uspostavljaju briše se granica između vjerojatnog i nemogućeg, racionalnog i intuitivnog, izmišljenog i stvarnog. Oni su bijeg od banalnosti smrti i ograničenosti života, mali uvidi u onostrano; male pasije i iskušenja običnih ljudi. Pojedinačne narativne linije povezane su ne samo motivom smrti, već i metafizičkim trenutkom u priči koji proizlazi iz želje da se pasija, iskušenje, pa čak i smrt vidi s nekog cjelovitijeg stajališta, a ne samo kroz prizmu egzistencijalnog materijalističkog straha od neizbježnog.

Koreografsko tijelo predstave uspostavlja se čitajući glazbenu i narativnu strukturu Bachove pasije, a istodobno i kao neovisni element, koji svojom scenskom logikom objedinjuje sve vanjske elemente u kanonskom evanđeoskom tekstu, bez intervencije u Bachovu strukturu, ostavljajući je u njenoj cjelovitosti.

Izvedbeni prostor jedan je od važnijih elemenata u scenskoj inscenaciji projekta. Prostoru, se ne pristupa isključivo kao prostoru izvedbe već kao nekoj vrsti ‘muzeja’, mjesta koje čuva određenu vrstu građe koja svojom prisutnošću ‘izvodi’ i istovremeno održava izvedbu. To je prostor prepun artefakata različite prirode; muzej predmeta, muzej narativa, muzej pokreta, muzej glasa, muzej koreografije, muzej citata iz prethodnih radova iz Sad Sam serije koje su na neki način povezane s idejama patnje, iskušenja, oprosta.

Snimka Bachovog monumentalnog djela traje oko 150 minuta što autorima daje priliku dovesti u odnos koncepte trajanja i patnje, trajanje kao povezujuće zajedništvo u trpnji u Sad Sam Matthäusu. Trajanje tako postaje jedan od osnovnih elemenata predstave i jednako je važno kao ples, jezik, glazba i prostor, te predstavlja izazov kako Ferlinu kao izvođaču, tako i gledateljima koji svjedoče izvedbi.

O autoru

Rođen 1982. u Puli, Matija Ferlin nagrađivani je koreograf, redatelj i izvođač. Završio je Školu za razvoj novog plesa (School for New Dance Development) u Amsterdamu, a kasnije živio i radio u Berlinu i Torontu. Nakon povratka u Pulu, posvećuje se istraživanju i reartikulaciji različitih koncepata izvedbene umjetnosti. Stvara solo te grupne predstave u kojima surađuje s plesačima i glumcima. Autor je niza uspješnih predstava poput Sad Sam Lucky, Sad Sam Almost 6, Nastup, Mi smo kraljevi a ne ljudi, Staging a Play: Antigone, Staging a Play: A Glass Menagerie, Staging a Play: Tartuffe s kojima je ostvario niz zapaženih međunarodnih gostovanja i nagrada. Nastupao je na festivalima u Europi i Americi, kao što su ImPulsTanz u Beču, Spider Festival u Lyonu, Young Lions i Gibanica u Ljubljani, X-YU festival u New Yorku, Rhubarb Festival u Torontu, Contemporary Dance Festival u Bogoti, Kunstenfestivaldesartes u Brussellsu, Festival TransAmériques u Montrealu, Actoral u Marseilleu, Bitef u Beogradu, Mess u Sarajevu, Infant u Novom Sadu. Surađivao je s brojnim koreografima, redateljima, vizualnim umjetnicima, glazbenicima i dramaturzima među kojima su i Mateja Koležnik, Ivica Buljan, Maja Delak, Goran Ferčec, Christophe Chemin, Ame Henderson, Sasha Waltz, Mauricio Ferlin, Jasna Žmak, Alen i Nenad Sinkauz i mnogi drugi.

www.matijaferlin.com

[izvor informacije SS]