U maglovitoj, alternativnoj verziji stare Britanije, dvoje postarijih supružnika ulaze u svaki dan sa zaboravom i liježu, nakon napornog dana, i preteških radnih obaveza, sa zaboravom. Axl i Beatrice su dio malene zajednice koja djeluje krnje, nedovršeno. Zaborav prati svakoga, do te granice da se sukobi i teški događaji poput gubitka djeteta, zaboravljaju između udisaja i izdisaja. Magla koja se cijelo vrijeme vuče po selu i okolnim mjestima djeluje poput zavjese koja odvaja ljude od sjećanja, povijesti i spokoja. No svakim danom, ponekad, jedno od supružnika uhvati bljesak sjećanja, a to ih dovodi do krpanja vlastite memorije. S izrazito tankim i fragilnim nitima, Axl i Beatrice pokušavaju spojiti praznine i doseći nekakvu vrstu koherentnog puta u budućnost preko prošlosti koju jedva osjete. Kako žive na samom kraju sela, u zadnjoj kući prije otvorenog i nepoznatog prostora pred njima, odlučuju se – nakon što se nekako domognu sjećanja o vlastitom sinu koji je prije mnogo godina otišao od njih i sada živi negdje relativno blizu – na putovanje. Njihova neodređena sigurnost da se nalazi negdje do kud ih njihova stara tijela mogu dovesti hodanjem.

Putovanje ih vodi kroz zemlju koju gotovo i ne prepoznaju; njihova šira okolina im djeluje novo i nepoznato, ali određeni smjerokazi i kratki posjet jednom saskom selu ih usmjeravaju prema nečemu. U tom selu njihov se put spaja s onim kojim ide hrabri ratnik Wistan i dječak Edwin. Ispreplitanje dviju različitih misija – posjet davno nestalom sinu i uništavanje jednog dijela nasljeđa kralja Arthura – vode ovu malu skupinu dalje, prema jednom samostanu, izgubljenim obalama i tajni u brdima, tajni koju će braniti Gawain, jedan od vitezova kralja Arthura.

Kazuo Ishiguro se, kao i u svojem debitantskom ostvarenju, posvećuje snazi i nestabilnosti sjećanja, odgovornosti i utjecaju prošlosti na nesigurnu sadašnjost te gotovo nepostojeću budućnost. Izvrsna atmosfera stare Britanije, u kojoj se spajaju fantastični elementi sa stvarnim ožiljcima ratovanja i ubijanja, odvode čitatelja u bogato razvijenu i kompleksno izgrađenu citadelu emocija, velikih tema, i malih svakodnevnih borbi. Užitak svake stranice proizlazi iz jednostavnosti granica koje je Ishiguro postavio, ali koje u isto vrijeme imaju dovoljno poroznosti i slabosti da likovi pronađu svoj put i ispunjavaju svoje sudbine. Bez obzira na motivaciju i ciljeve koje likovi ostvaruju, nitko ne pronalazi previše sreće u uspjehu/neuspjehu. Istina koja se otkriva i zaborav koji postupno blijedi ne donose željeni učinak. No to je uostalom i poanta. Ne može sve ono što je dobro počivati na sakrivenim, zatrpanim i zatomljenim nepravdama i boli prošlosti. Axl i Beatrice pronalaze toliko boli i sjećanja do kraja knjige da olakšanje i otpuštanje dolaze iz tako duboke razine da djeluju kao da izlaze iz primordijalne juhe. I ostali likovi djeluju životno, ispunjeno, stvarno. Cijeli jedan alternativni svijet, otkriven i sagledan kroz jedan uski otvor djeluje i funkcionira na svim razinama. Ishiguro ne mora uvoditi nepotrebne elemente, čitavu nisku likova ili stvarati prošlost likova (s čime si je vjerojatno sam napravio uslugu). Kad težina i kompleksnost postaju sami sebi svrha, tu nema prave i duboke važnosti.

Pravo majstorstvo leži u stvaranju ovoga svijeta, ovih likova, ove radnje i ove izvrsne knjige.

Robert Tabula

Informacija o knjizi:

Kazuo Ishiguro
Pokopani div

Mitopeja
Preveo: Vladimir Cvetković Sever
Strani naslov: The Buried Giant
Godina: 2018
Stranice: 322
Uvez: Meki
ISBN: 9789535956563
Cijena: 80 kn

Facebook