‘Kronike iz Narnije’ su dječje knjige koje su obilježile mnoge generacije, a djelo su C. S. Lewisa. Obzirom da su knjige izlazile jednim redoslijedom, a C. S. Lewis je sam odredio drugačiji, koji je kronološki dosljedan događajima u knjigama, taj sam i odabrao. ‘Čarobnjakov nećak’ je početak sage, uvod u Kronike iz Narnije, a radnja se vrti oko dvoje djece, Diggorya i Polly. Njihovo prijateljstvo proizlazi iz činjenice da su susjedi, a dugačke i dosadne dane provode otkrivajući tajne svojeg susjedstva i kuća u kojima žive. Njihovo otkriće prolaza na tavanu od kuće koji, po njima, prolazi kroz sve kuće u nizu. Prolaz bi im omogućio slobodu da odlaze u druge kuće, a ono što je njima bilo na umu je susjedna kuća koja je navodno prazna. Polly i Diggory stoga sklope pakt da će iskušati svoju sreću, pokušati ući u kuću te malo razgledati i pronjuškati – uz dobru mjeru opreza kako bi mogli pobjeći ako nalete na nekog u toj naizgled praznoj kući.

Uz puno koračanja, računanja i skupljanja hrabrosti, djeca se upute na avanturu te nakon procijenjenog broja koraka izlaze iz prolaza samo kako bi se našli u sobi Diggoryeva ujaka, zlosretnog i vječno izoliranog mrguda po imenu Andrew. Ta osoba je vrlo neugodna i zloćudna i njegov odnos prema djeci, a posebno prema Polly je izrazito realističan i gotovo nekarakterističan za dječju knjigu. Moram priznati da je cijeli taj dijalog vrlo napredno prikazao svu gorčinu starog mizoginističkog stvora koji ni na sekundu ne uspijeva poljuljati djecu koja se vrlo dobro i britko nose s njegovim nebulozama. Nažalost, Andrew je dovoljno lukav da prevari djecu i da navede Polly da dodirne čudne prstenove koje drži na svojem stolu te ona u istom trenu nestane, na Diggoryev užas. I u tom trenutku Andrew dobiva upravo ono što je želio. Iako je otkrio te prstenove i zna da odvode životinje i osobe u sekundi i da oni nestaju, osobno nikad nije imao dovoljno kralježnice da sam pokuša istražiti kuda prstenovi vode. Diggory uviđa da mu nema druge, uzima prstenje (jedni su za odlazak, drugi za povratak) i odjednom se pronađe u svijetu punom jezera, zelene boje i bez neba. U početku se čini da se utapa, ali onda izlazi iz jezera i pronalazi Polly. Djeca ubrzo – unatoč čudnom protoku vremena i brzom zaboravu – shvate da su jezera portali u druge svjetove. Njihova avantura se mora nastaviti, pa oni označavaju jezero iz kojeg su došli i odlaze u druga, kako bi malo istražili i druge svjetove. Svijet u kojem se nakon nekoliko pokušaja nađu je okružen zidovima, bez ikakvih znakova života.Djeca se nalaze usred ogromnog kompleksa soba i stubišta te nakon puno hodanja i otvaranja vrata dolaze do prostorije u kojoj se nalaze nepomični likovi.

Nakon što zbog jednog postupka probude impozantnu čarobnicu koja je sama uništila svoj svijet (zanimljiv detalj je da se u ovom svijetu nalazi crveni patuljak – svijet u kojem je Sunce blizu smrti), djeca se u panici nastoje vratiti na mjesto s jezerima, ali nažalost čarobnica se vraća s njima, pa tako na kraju dolaze i natrag u naš svijet. Andrew vidi veliku šansu za stvaranjem prave čarolije, ali čarobnica donosi samo nemir i kaos i slijedom događaja svi opet s prstenjima odlaze iz našeg svijeta jer im je to jedina šansa da spase svijet. I pronađu se u mraku. Zajedno s kočijašem i njegovim konjem. Nema ničega oko njih, ali u jednom trenutku začuju prekrasnu glazbu i svjetlo se počinje pojavljivati i ugledaju lava kako mirno hoda i stvara svijet. Životinje izlaze iz zemlje, biljke rastu, svijet raste pred očima iznenađenih i preplašenih likova. Aslan je tako stvorio Narniju, podario mogućnost govora životinja, i pokrenuo događaje i ustanovio pravila koja će oblikovati Narniju u pričama koje će doći nakon ove. Knjiga ima nekoliko zanimljivih odnosa i karakternih studija koje nisam očekivao u knjizi prvenstveno namijenjenoj djeci. Što se tiče samog početka Kronika, ovo je jako dinamičan i zanimljiv uvod u sagu te se svakako dobro drži i kao samostalno djelo.

Robert Tabula

Informacija o knjizi:

C.S. Lewis
Čarobnjakov nećak

Golden marketing
Prijevod: Sanja Lovrenčić
Strani naslov: The Magicians Nephew
Godina: 2001
Stranice: 188
Uvez: Tvrdi
ISBN: 9789532120608
Cijena: 99,75 kn

Facebook