Neil Gaiman je multitalentirani i multimedijski čarobnjak koji se može primiti pisanja o bilo čemu, u bilo kojem mediju, i s uspjehom savladati sve eventualne prepreke i kreativne zahtjeve. Od stripova, preko romana, kratkih priča i knjiga, do realizacije TV serija i filmova, Gaiman je uspješno zakoračio u sve vode odjednom i shvatio da koliko god se sve kreće toliko on može opstati i uspijevati u svim okolnostima. I zašto ga onda njegova ljubav prema nordijskoj mitologiji, koja je oformljena u njegovim osnovnoškolskim danima, ne bi navela na stvaranje djela koje se bavi s likovima iz jedne od slabije očuvanih, ali zato sasvim poremećeno zabavnih mitologija(?)

Kao što sam već napomenuo, sačuvanih materijala nema puno – naspram grčke i rimske mitologije, nordijska je poput malenog punoglavca okruženog kitovima – ali ono što postoji i dijelovi koje je Gaiman uobličio i složio u ovoj knjizi daju izvanredan uvjet u svijet izrazito nasilnih, nemarnih i brutalnih bogova koji vole jeste, piti i ubijati. Pogotovo one koji su drugačiji od njih (uglavnom nastradavaju nesretni divovi).

U nordijskoj mitologiji se svakako može istaknuti velik broj bogova i likova koji dijele DNK između bogova, divova i svega između, ali za većinu događaja i problema odgovorni su Odin (glavni bog), Loki (Odinov krvni brat) i Thor (Odinov sin). Ovaj zabavni i apsolutno pomaknuti trojac radi najviše problema. Loki pokreće najgore probleme sa svojim trikovima, zavjerama, neslanim šalama i apsolutno suludim kreacijama koje se uvijek završe loše po sve. Loki se uvijek izvuče iz škripca nauštrb nekoga drugog i uz pomoć svojeg okretnog i elastičnog mozga. S druge strane, Thor, više zbog svoje snage i apsolutne nebrige za druge, ulazi u sukobe i ubijanja zbog tako sitničavih stvari da je čovjeku drago što ne postoji. Odin je doduše najmudriji u toj ekipi, ali njegova sklonost božjim snatrenjima i osveti rijetko vodi nečemu dobrom.

Pristup Neila Gaimana je okrenut humorističnoj strani svega toga, ali u ovom osvrtu i hodogramu kroz glavne točke nordijske mitologije (barem onih dijelova koji su poznati i dovoljno interesantni) dobivamo i priče o izdaji, ljubavi, bijesu, prevarama, mržnji, uzaludnosti smrtnika, bogovima koji su ogrezli u krvi, medovini, mesu i glupim nadmetanjima. Mitologija (naziv koji nam zapravo govori da je snaga određene religije dovoljno oslabila da su svi mogli priznati da se radi o izmišljenim pričama) nam pruža uvid u načine na koji su naši daleki preci vidjeli svijet i kako su ga pokušavali objasniti. Bez priča i onih koji ih pričaju ne bi nikada mogli sastavljati i sagledavati povijest i učiti.

Robert Tabula

Informacija o knjizi:

Neil Gaiman
Nordijska mitologija

Mitopeja
Preveo: Vladimir Cvetković Sever
Strani naslov: Norse Mythology
Godina: 2018
Stranice: 240
Uvez: Meki
ISBN: 978-953-59565-4-9

Facebook