Nobody (2021.)
Redatelj: Ilya Naishuller
Glume: Bob Odenkirk, Aleksey Serebryakov, Connie Nielsen

Pokušati živjeti mirnim životom i biti Nitko u okruženju u kojem ste, iz nekog vama nepoznatog razloga na meti, nije jednostavno. Dovoljno je da nekome niste simpatični, da vas taj želi povrijediti. Ne možete biti sigurni ni u vlastitom domu. Hutch Mansell (Bob Odenkirk) obiteljski je čovjek, zaposlen u obiteljskoj tvrtki gdje radi rutinski posao, ima dvoje djece, sina tinejdžera i desetogodišnju kćerku, a brak mu je postao rutina. Sve će se promijeniti jedne noći kada ih provalnici pokušaju opljačkati. Hutch se mlako suprotstavi provalnicima, a sin je ljut na oca zbog kukavičluka. I susjed i šogor na poslu gotovo ga s prezirom promatraju. Ali kada Hutch pomisli da su mu provalnici odnijeli igračku njegove kćeri, kreće u potragu za njima. Na povratku kući, u gradskom autobusu sretne grupu mladih razbijački nastrojenih Rusa i iskali svoju frustraciju na njima. Jedan od njih brat je visokopozicioniranog ruskog mafijaša (Aleksey Serebryakov), čuvara riznice mafijaškog novca, čovjeka bez manira i brutalnih postupaka čak i prema svojim najbližim suradnicima. Hutch i njegova obitelj naći će se na meti ruske mafije. Međutim, ono što mafijaši ne znaju je to da Hutch bivši vrhunski specijalac kojemu je dosadio život tajnog agenta pa se skrasio u obiteljskom životu. Što se dalje događalo, najbolje da pogledate u kinu, jer ono što slijedi nije očekivano …

Fotografiju ustupio Editus

Ako i niste fanova Johna Wicka, ovaj film će vam se svidjeti. U okolnostima u kojima živimo, gotovo je terapeutski gledati kako ‘mali čovjek’ uzvraća udarce nadmoćnim silama koje ga tlače. Međutim, naslov filma ‘Nitko’ (Nobody) može zavarati jer Hutch Mansell i nije baš ‘Nitko’, već vrhunski obučeni specijalac, neka vrsta doktora Jekylla i gospodina Hydea. Nasilnici u autobusu bili su okidač za buđenje zapretane Hutchove prirode. Hutch je impulzivan tip, ne brine o udarcima koje će primati, kao i nastalim povredama, on će još žešće uzvratiti. Uz to, Hutch nije sam u svojem pohodu protiv organiziranog kriminala, u završnici mu pomažu njegova naizgled bespomoćni otac (Christopher Lloyd) i prijatelj iz aktivnih dana (RZA).

‘Nobody’ je efektan akcijski triler, iako pomalo predvidljiv, film koji se mora gledati na velikom ekranu kako bi ostvario puni dojam. U dvije franšize, ‘John Wick’ i ’96 sati’ nema dileme tko su glavni junaci u bespoštednoj borbi protiv negativaca. Keanu Reeves kao John Wick profesionalni je ubojica koji želi izaći iz svojeg posla, slično kao i Nobody (uostalom vidi se rukopis jednog od producenata, David Leitch), dok je Liam Neeseon umirovljeni CIA-in agent Brian Mills, koji u prvom filmu spašava otetu kćer u zločinu trgovine robljem. Nobody alias Hutch Mansell naizgled je običan čovjek iza čije se neugledne maske krije neka vrsta nezaustavljivog superjunaka u borbi protiv zla.

Hiperaktivni Bob Odenkirk je glumac, uglavnom u sporednim ulogama (119 filmova), ali i scenarist (39 filmova), producent (25) te redatelj (21), uz napomenu da su u ovim brojkama filmova raznih žanrova sadržane i pojedinačne epizode tv serijala. Aleksey Serebryakov (glumio je u 124 filma!) jedan je od glavnih likova u ruskoj drami ‘Levijatan’ (Leviathan, 2014.) redatelja Andreyja Zvyagintseva. Redatelj svojim prethodnim dugometražnim filmom ‘Hardcore Henry’ (2015.) žestokom poetikom izazvao je pažnju gledatelja i kritičara.

Robert Jukić, Zagreb, 30.03.2021.

Informacije o filmu:

Nobody
87North, Eighty Two Films, Odenkirk Provissiero Entertainment, 2021.
Trajanje: 92 min
Format: 2.35 : 1
Color: Color
Zvuk: Dolby Digital
Scenarij: Derek Kolstad
Glazba: David Buckley
Glume: Christopher Lloyd, Michael Ironside, Colin Salmon, RZA, Billy MacLellan, Araya Mengesha, Gage Munroe, Paisley Cadorath, Aleksandr Pal, Humberly González, Edsson Morales, J.P. Manoux

Film je pogledan na novinarskoj projekciji u CineStaru Branimir

Nobody – Movie site
Nobody – IMDb

Facebook

Akcijski triler ‘Nobody’ u hrvatskim kinima