Godzilla vs. Kong (2021.)
Redatelj: Adam Wingard
Glume: Alexander Skarsgard, Eiza González, Millie Bobby Brown

Warner Bros ubrzano nastavlja svoju franšizu akcijskih spektakularnih filmova (podsjetimo: Godzilla, 2014.; Kong: Otok lubanja, 2017.; i Godzilla II: Kralj zvijeri, 2019.) s četvrtim nastavkom u kojem spaja dva Titana, Godzillu i Konga koji se bore tijekom gotovo cijeloga filma, da bi na kraju morali ujediniti snage kako bi (još jednom) spasili svijet i čovječanstvo.

King Kong je karijeru započeo 1933. u istoimenom filmu ‘King Kong’ (1933.) koji potpisuju dvojica redatelja Merian C. Cooper i Ernest B. Schoedsack. Film se toliko svidio publici, da je ogromni nježni majmun zaživio u nizu nastavaka od kojih je najpoznatiji trosatni Petera Jacksona iz 2005. godine. Godzilla je došla iz japanske kinematografije, najpoznatija je ona iz 1954. godine pod nazivom ‘Gojira’ (1954.) u režiji Ishirôa Honde, redatelja čiji opus vrvi upravo ovakvim čudovištima, na čelu s Godzillom. Također je bila popularna verzija Rolanda Emmericha iz 1993. godine. A nije naodmet reći kako ni ovaj najnoviji film ne odiše originalnošću, na velikim platnima već su se 1963. King Kong i Godzilla sukobili u filmu ‘Kingu Kongu tai Gojira’ (1963.), opet u režiji Ishirôa Honde i još Toma Montgomeryja.

Fotografiju ustupio Blitz

U međuvremenu filmska tehnologija toliko je uznapredovala, da se na velikom platnu može prikazati sve, stoga ovaj film nema smisla gledati na malom ekranu, pa čak ni na nekom većem televizoru, računalu ili mobitelu. U prethodnim Warner Brosovim filmovima Kong i Godzila postali su prijatelji i zaštitnici čovječanstva. Međutim, Godzilla se počinje čudno ponašati i napadne jedan istraživački laboratorij na Floridi, i ljudi u pomoć pozovu Konga, koji jedino komunicira s nijemom djevojčicom. Kompanija koja radi tajna istraživanja, odnosno njezin vlasnik, za cilj ima zavladati svijetom, a to iskoristiti energiju kojom se koriste prethistorijska titanska čudovišta u svojem prirodnom okolišu, a on se nalazi u ispod zemljine površine u nekoj vrsti obrnutog svijeta, a ulaz je negdje na Antarktiku…

Ne moram ni spominjati da se autori nisu pretjerano trudili kako bi održali priču logičnom, a u nekim dijelovima filma kao da su zaboravili nešto od prije, pa krenuli u radnju koju je teško povezati s prethodnim događajima, a samo da bi se postigli specijalni efekti i radnja malo produžila. Po pitanju specijalnih efekata filmu se nema što prigovoriti, jer rušenje nebodera, čitavih četvrti ili grada uslijed borbe dva titana, odlično je odrađeno.

Redatelj Adam Wingard bavio se niskobudžetnim projektima, i do sada je snimio filmove kao što su horori ‘Home Sick’ (2007.), ‘Pop Skull’ (2007.) i ‘Užasan način za umiranje’ (A Horrible Way to Die, 2010.), ‘Gosti za odstrel’ (You’re Next, 2011.), omnibus horore (jedan od redatelja) ‘V/H/S’ (2012.), ‘Abeceda smrti (The ABCs of Death, 2012.) i ‘Video/Kaseta/2’ (V/H/S/2, 2013.) i ‘Vještica iz Blaira’ (Blair Witch, 2016.). Napravio je i romantičnu dramu ‘Autoerotic’ (2011.) zajedno s Joeom Swanbergom, triler ‘What Fun We Were Having’ (2011.), jedan je od 58 redatelja u drami ’60 Seconds of Solitude in Year’ (2011.), akcijski triler ‘The Guest’ (2014.) i akcijski krimić ‘Death Note’ (2017.). Zanimljiv je put od snimanja malih filmova do mainstreama, međutim, teško je naći pravu ekipu koja bi, kao i u slučaju ‘Godzilla Vs Kong’ mogla dati nešto više, odnosno originalnije.

Robert Jukić, Zagreb, 28.03.2021.

Informacije o filmu:

Godzilla vs. Kong
Legendary Entertainment, Warner Bros., 2021.
Trajanje: 113 min
Format: 2.39 : 1
Color: Color
Zvuk: Dolby Atmos | DTS | IMAX 6-Track | Auro 11.1 | Dolby Digital | Dolby Surround 7.1
Scenarij: Eric Pearson & Max Borenstein
Story by Terry Rossio, Michael Dougherty & Zach Shields
Glazba: Junkie XL
Glume: Rebecca Hall, Brian Tyree Henry, Shun Oguri, Julian Dennison, Lance Reddick, Kyle Chandler, Demián Bichir, Kaylee Hottle, Hakeem Kae-Kazim, Ronny Chieng, John Pirruccello, Chris Chalk

Film je pogledan u multipleksu CineStar Avenue Mall

Godzilla vs. Kong – Movie Site
Godzilla vs. Kong – IMDb

Facebook

Akcijski SF ‘Godzilla vs. Kong’ u hrvatskim kinima