Patricia Highsmith je najpoznatija kao autorica romana o Tomu Ripleyu. Antijunak, socipat, ubojica, prevarant i šarlatan, Ripley je kroz brojne filmske adaptacije i interpretacije zaživio kao jedan od vječnih književnih i filmskih likova. Autorica je i prije Ripleya imala puno uspjeha. Njezin prvi roman, Stranci u vlaku, je adaptiran u uspješan filmski hit majstora suspensa, Alfreda Hitchcocka.

Njezin peti roman, ‘Duboka voda’, je potresan i napet psihološki triler koji uvlači čitatelje u um Victora Van Allena, pristojnog i suzdržanog vlasnika male tiskare, koji živi lagodnim životom nasljednika solidne količine novaca, ali koji nastoji održati privid da se nalazi u savršenoj bračnoj zajednici.

Njegova žena Melinda se u punom zanosu nalazi na vrtuljku afera i prevara te se ne libi pozivati svoje mnogobrojne zavodnike i ulove u obiteljsku kuću. Victor to sve stoički podnosi, ali različiti muškarci izazivaju i različite reakcije te Victor u jednom zanosu, nakon što je istrpio još jedno poniženje na zabavi među prijateljima, započne glasinu da je ubio jednog od Melindinih družbenika. Iako Victor nema veze s time, ubojica još uvijek nije poznat policiji i javnosti, pa njegova mračna šala pada na plodno tlo, i barem na trenutak, odbija sve zavodničke face koje kruže oko Melinde. Victorovo strpljenje i nezainteresiranost za Melindine eskapade su toliko stamene da njegovi prijatelji izravno izražavaju negodovanje što je on takav. To je svakako jedan od okidača koji Victoru otpuštaju kočnice jer se radi o vanjskom dojmu koji mu je donekle i važan.

Kratko osvojeni trenuci mira se narušavaju kad se pravi ubojica nađe na stranicama novina. Victor opet postaje rogonja u vlastitom domu, ali više ne ostavlja prostora trpljenju. Prvo ubojstvo počini tako impulzivno i brzo da djeluje gotovo nestvarno, kao da nije učinio ništa. Istraga završava pozitivno za Victora, što ne zadovoljava njegovu ženu i ona počinje sve jače i jače nabijati Victoru na nos tipove koje dovodi doma. Victor svoja razmišljanja i reakcije iznosi u izrazito uvjerljivo napisanim i ponutrenim dojmovima. Njegov ponor u nova ubojstva i stabilnost koju mu omogućava njegovo sociopatsko ponašanje nailaze na mnogobrojne pukotine i završavaju u tragediji. Odnos između likova je opisan isključivo iz Victorove naracije, kao što i cijeli roman ostaje fiksiran u njegovom umu. To je mračan um, koji je većinu vremena posvećen apsolutno trivijalnim i dosadnim aspektima života da svaki nasilan čin izbacuje sve iz kolotečine očekivanog. Što se tiče prikaza sociopatskog ponašanja, Patricia Highsmith oformljuje jedan od upečatljivijih i uvjerljivijih ponora istog. VIctor Van Allen je osoba koja 99% svojeg života posvećuje mirnom poslu, suhoparnim hobijima i solidnoj glazbi. No onaj 1% je tako strašan i devastirajući da apsolutno priziva pozorniju evaluaciju ljudske psihe.

Robert Tabula

Informacije o knjizi:

Patricia Highsmith
Duboka voda

Mozaik knjiga
Preveo: Saša Drach
Strani naslov: Deep Water
Godina: 2020
Stranice: 302
Uvez: Meki
ISBN: 9789531428606
Cijena: 119.90 kn

Facebook