ONLINE PREMIJERA filma Slučaj Makavejev ili sudski proces u kinodvorani na platformi volimdokumentarce.net

Zagreb, 18. veljače 2021. – Dok nestrpljivo iščekujemo ponovno otvaranje zagrebačkog Dokukina KIC, na platformi volimdokumentarce.net slijedi tjedan posvećen jednom od najradikalnijih i najinovativnijih jugoslavenskih filmaša, Dušanu Makavejevu, uz online premijeru nagrađivanog doksa Slučaj Makavejev ili sudski proces u kinodvorani Gorana Radovanovića.

Fotografiju ustupio Volimdokumentarce.net

Film govori o poznatoj projekciji Makavejevog igrano-dokumentarnog hibrida posvećenog marksističkom psihoanalitičaru Wilhelmu Reichu, W.R. – MISTERIJE ORGANIZMA, koja je u lipnju 1971. uzburkala jugoslavensku političku i kulturnu scenu. Nekoliko tjedana nakon izuzetno uspješne cannneske premijere, film je prikazan na javnoj projekciji u Novom Sadu, nakon koje je uslijedila burna diskusija koja je odredila sudbinu filma, ali i budući život redatelja koji u tom trenutku bio na vrhuncu svjetske slave i kreativne snage.

Temeljeći se na fascinantnom arhivskom audiomaterijalu zabilježenom na toj debati, kao i intervjuima sa svjedocima, film analizira cenzorske mehanizme bivše države koji će u konačnici dovesti do izolacije redatelja te njegova kreativnog izgnanstva iz zemlje.

Film, naime, neće biti prikazan idućih petnaest godina – sve do 1987. godine. Makavejev je u međuvremenu zdvojno napustio zemlju, a ta mu je emigracija faktički uništila karijeru. Da bi ironija bila veća, čovjek protiv kojeg se provodila najveća cenzorska haranga u jugoslavenskom komunizmu, predstavljao se kao komunist, a vlastiti film u obrani je opisao – komunističkim. Priča je to o eri kasnog socijalizma kada je, unatoč ohrabrujućim znakovima i većim građanskim slobodama, postalo jasno da će sustav i dalje suzbijati kreativno izražavanje umjetnika i filmskih stvaralaca.

Slučaj Makavejev pobjednik je beogradskog FEST-a, a prikazan je i na prestižnom Međunarodnom filmskom festivalu u Rotterdamu, a kao finale online premijere filma, u četvrtak, 25. veljače u 19 sati održat će se i razgovor s redateljem filma, Goranom Radovanovićem koji će se moći pratiti uživo na FB stranicama BašVolimDokumentarce i Dokukino KIC.

UPUTE ZA KORIŠTENJE: https://volimdokumentarce.net/upute-za-koristenje/

Slucaj Makavejev ili Proces u bioskopskoj sali / The Makavejev Case or Trial in a Movie Theater – IMDb


Platforma volimokumentarce.net jedina je ekskluzivna dokumentarna Video on Demand (video na zahtjev) platforma u regiji na kojoj se nalazi pregršt domaćih, regionalnih i svjetskih dokumentarnih naslova kao i masterclass predavanja te razgovora s poznatim svjetskim i domaćim filmašima.

[izvor informacije Restart Label]

Facebook