The Rental (2020.)
Redatelj: Dave Franco
Glume: Dan Stevens, Alison Brie, Sheila Vand, Jeremy Allen White

Iznajmiti kuću blizu mora i nije tako jednostavno, iako nema velike navale. Mogu vas iz raznoraznih razloga odbiti, a pogotovo ako se iznajmljivaču ne sviđaju vaša krvna zrnca. Dva brata, od kojih je jedan poduzetnik, i njihove djevojke odluče poslovni uspjeh proslaviti tijekom vikenda u iznajmljenoj kući pored oceana. Nakon što je putem telefonskog razgovora za najam kuće jedna od djevojaka odbijena, po njenom mišljenju zato što nije bjelkinja, brat poduzetnik je unajmi, a što se pretpostavi samo zato što je bijelac. Na opušteni vikend povedu i psića iako kućni ljubimci nisu dobrodošli. Već i susret prilikom primopredaje ključeva kuće izazvat će nelagodu, a postupno se trajno naruše odnosi. Šok nastaje kada prilikom tuširanja otkriju kameru, a velika je mogućnost da su kamere postavljene po čitavoj kući te da ih netko čitavo vrijeme promatra. Preljubnici to ne smiju otkriti svojim partnerima, a onda će se sve još dodatno zakomplicirati…

Fotografiju ustupio Blitz

U filmu se suptilno gradi napetost između četvoro likova, a onda prikazuje bijes prema nekome izvana tko motri na njih, dok ne shvate da imaju opasnijeg protivnika nego što mogu zamisliti. Problem je snimka seksa do koje očajnički žele doći, a nevidljivi voajer nije bezopasan….

‘Kuća straha’ spada u horore u kojima nema nadnaravnih sila, ali se opasnost krije u naizgled običnim ljudima spremnim na sve kako bi zadovoljili svoje zapretane strasti. Sjetimo se samo horora kao što su ‘Stranci’ (The Strangers; 2008.) Bryana Bertinoa i njegovog deset godina mlađeg nastavka ‘Stranci: Noćni plijen’ (Strangers: Prey at Night; 2018.), a u kojem jedan od protagonista prije nego što ga okrutni ubojica ubije pita zašto to radi. A zašto ne, odgovor je toliko jednostavan na to pitanje da ne može biti jednostavniji. Tajna se krije u ljudskoj prirodi. Imali smo priliku gledati takvu vrstu filmova, ali ne s tako drastičnim posljedicama, jedan od njih je već klasik žanra ‘Sliver’ (1993.) Phillipa Noycea sa Sharon Stone u glavnoj ulozi. Zanimljivo se podsjetiti da je ‘Sliver’ nastao po knjizi Ira Levinea, autora kultne ‘Rosemaryne bebe’.

Redatelj Dave Franco mlađi je brat hiperaktivnog glumca (147 filmova!) i redatelja (39 filmova!) Jamesa Franca, i do ove godine glumio je u 56 filmova, a režirao ‘samo’ dva, od kojih mu je prvi kratki trominutna komedija ‘Dream Girl w/ Dave Franco & Alison Brie’ (2013.), a drugi ‘Kuća straha’. Spomenimo filmove u kojima Dave Franco ima veće uloge: akcijski ratni ‘6 Underground’ (2029.) Michael Bay, mistery drama ‘Zeroville’ (2029.) James Franco, drama ‘6 Balloons’ (2018.) Marja-Lewis Ryan, biografska drama ‘The Disaster Artist’ (2017.) James Franco, romantična komedija ‘The Little Hours’ (2017.), Jeff Baena, kriminalistička drama ‘Nerve’ (2016.) Henry Jost i Ariel Schulman, krimić ‘Majstori iluzije 2’ (Now You See Me 2, 2016.) Jon M. Chu, komedija ‘Susjedi iz pakla 2’ (Neighbors 2: Sorority Rising, 2016.) Nicholas Stoller, dramatična komedija ‘Unfinished Business’ (2015.) Ken Scott, komedija ‘Susjedi iz pakla’ (Neighbors, 2014.), krimić ‘Majstori iluzije’ (Now You See Me, 2013.) Luois Leterrier, komedija ’21 Jump Street’ (2012.) Phil Lord i Christopher Miller, horor ‘Moj susjed je vampir’ (Fright Night ,2011.) Craig Gillespie….

Robert Jukić, Zagreb, 29.01.2021.

Informacije o filmu:

Kuća straha
Black Bear Pictures, 2020.
Trajanje: 88 min
Format: 2.39 : 1
Color: Color
Zvuk: Dolby Digital
Scenarij: Dave Franco & Joe Swanber
Priča: Dave Franco, Joe Swanberg & Mike Demski
Glazba: Danny Bensi & Saunder Jurriaans
Još glume: Toby Huss, Connie Wellman, Chunk, Anthony Molinari, Amity Bacon, Chase Barker, Conor Barker, Kylie Barker, Bryant Brown, Andrew Buchanan, Darri Briana Hutchens

Film je pogledan u multipleksu CineStar Branimir

Kuća straha – Movie Site
The Rental – IMDb

Facebook