Wonder Woman 1984 (2020.)
Redatelj: Patty Jenkins
Glume: Gal Gadot, Pedro Pascal, Chris Pine, Kristen Wiig

Prvi ‘Wonder Woman’ (2017.) Patty Jenkins bio je najgledaniji film koji je režirala jedna žena. Ne treba ni spominjati da se u filmu pojavljuje niz žena, pleme ratnički uvježbanih Amazonki koje samodostatno obitavaju u nekom paralelnom univerzumu na našoj Zemlji, isključene iz dnevne politike. Jedna od njih će se zaputiti u naš svijet gdje će u odsutnim trenucima priskočiti u pomoć Supermanu, u filmu ‘Liga pravde’ (2017.) Zacka Snydera. U prvoj ‘WW’ hrabra Amazonka sudjeluje i u 1. svjetskom ratu na strani Dobra. Koliko god bi kome sa strane mogao biti smiješno kako polugola ratnica sa štitom i lasom natjerava zle protivnike na bojišnici, Jenkinsica je uspjela to napraviti toliko efektno, da je WW stekla nove obožavatelje. Na nastavak se nije trebalo dugo čekati, što se tiče snimanja, ali prikazivanje je kasnilo zbog općepoznate pandemije.

Fotogarfija preuzeta s Movie Sitea Wonder Woman 1984

Hrvatska je jedna od rijetkih zemalja čija su kina otvorena uz obavezne mjere zaštite, tako da je ‘WW 1984’ paralelno na streaming platformi (HBO MAX) zaigrao i u hrvatskim kinima, čime se kino fanovima omogućilo da imaju pravi doživljaj na velikom platnu. Kao što i sam naslov govori, WW se nalazi u Orwellovoj 1984. godini, a film kao da je sniman upravo u stilu holivudskih filmova iz toga desetljeća, uz iznimku uvodne scene s maštovitim akcijskim natjecanjem kao i drugih akcijskih scena, od kojih jedna neodoljivo podsjeća na ‘Brze i žestoke’, a što nije čudno jer se Gadotica kalila u tim filmovima, Jenkinsica nije mogla odoljeti da podsjeti i na te filmove. Tu naša junakinja kao djevojčica sudjeluje u natjecanju s već odraslim djevojkama, da bi nakon natjecanja shvatila kako je istina nešto protiv čega ne bi smjela ići. Njezin laso kojim poražava protivnike je laso istine. Međutim, kao svako živo biće i WW ima slabosti. U prethodnom filmu izgubila je čovjeka (Chris Pine) kojeg je voljela. U 1984. radi kao arheolog i stjecajem okolnosti dolazi u blizinu artefakta kojeg je izradio jedan zli bog. Artefakt ima moć ispunjavanja želja, a kao takav pojavljivao se u raznim civilizacijama prije nego su propale. I WW ima želju, vezanu za mrtvog voljenog čovjeka. Ali artefakta se domogao neuspješni poduzetnik (odlični Pedro Pascal) koji želi zavladati svijetom. Poduzetnik se počinje ponašati suludo, tako da prijeti propast čitave civilizacije, a jedino tko ga može zaustaviti je WW…

Moram priznati da sam ipak više očekivao od ovog filma, međutim, redateljica se je zbog komercijalnog pristupa neke scene nepotrebno dovodila do patetičnog zanosa, poništavajući narativni tok i postignute akcijske efekte, i time ostvarila jedno neujednačeno djelo. Fanovi akcijskih junaka neće mnogo prigovarati jer Patty Jenkins, redateljica koja se kalila na televizijskim serijalima, priprema novi film s WW radnog naslova ‘Wonder Woman 3’, a u režira i novu sagu ‘Rogue Squadron’ iz univerzuma (već pomalo dosadnih) ‘Star Warsa’ koja se očekuje 2023. godine, u produkciji Georgea Lucasa. Prije dvadesetak godina kritika ju je zapazila po zatvorskoj drami ‘Čudovište’ (Monster, 2003.) u kojem je Charlize Theron 2004. dobila Oscara za najbolju žensku ulogu.

WW Gal Gadot specijalizirala se za akcijske uloge, počevši od ‘Brzih i žestokih’ (4, 5, 6 i 7), pa do akcijskih krimića kao što su ‘Noć i dan’ (Knight and Day, 2010.) Jamesa Mangolda, ‘Triple 9’ (2016.) Johna Hillcoata i ‘Zločinački um’ (Criminal, 2016.) Ariela Vromena. Glumila je i sportskoj komediji ‘Kicking Out Shoshana’ (2014.), a glumit će u naslovnoj ulozi u povijesnom spektaklu ‘Cleopatra’ koji će režirati Patty Jenkins 🙂 , a čiji se datum prikazivanja još ne zna.

Robert Jukić, Zagreb, 24.01.2021.

Informacije o filmu:

Wonder Woman 1984
Atlas Entertainment, DC Comics, DC Entertainment. 2020.
Trajanje: 151 min
Format: 2.39 : 1
Color: Color
Zvuk: Dolby Atmos
Priča: Patty Jenkins & Geoff Johns
Scenarij: Patty Jenkins, Geoff Johns & Dave Callaham
Based on characters from DC Wonder Woman created by William Moulton Marston
Glazba: Hans Zimmer
Još glume: Robin Wright, Connie Nielsen, Lilly Aspell, Amr Waked, Kristoffer Polaha, Natasha Rothwell, Ravi Patel, Oliver Cotton, Lucian Perez, Gabriella Wilde, Kelvin Yu

Film je pogledan u multipleksu CineStar Branimir

Wonder Woman 1984 – Movie Site
Wonder Woman 1984 – IMDb

Facebook