The Empty Man (2020.)
Redatelj: David Prior
Glume: James Badge Dale, Marin Ireland, Stephen Root, Ron Canada

Ako ostanete do kraja u kinu gledati odjavnu špicu ‘Praznog čovjeka’, vidjet ćete kako svjetsku distribuciju ima Buena Vista International, što u prijevodu znači Disney. Kompaniju Twentieth Century Fox Film Corporation ili 20th Century Fox kupio je Disney, i ovo je jedan od posljednjih filmova te kompanije koji možete pogledati u kinima, a koju vežemo za filmove kao što su ‘Kleopatra’, ‘Ledeno doba’, ‘Sam u kući’, ‘Titanic’, ‘Avatar’, ‘Ratovi zvijezda’, ‘Alien’, ‘Dosjei X’, ‘Predator’. Korona i svjetska ekonomska kriza bile su dostatne da Fox kao takav nestane sa svjetske scene i postane dio okrupnjenog Disneyja. A što će se u neizvjesnoj budućnosti događati nije teško predvidjeti, obzirom da Internet preuzima primat.

Fotografiju ustupio Blitz

Vratimo se filmu. Zanimljivo je da ‘Prazni čovjek’ traje čak 137 minuta, a što nije uobičajena dužina za horor filmove. Iako ovaj film naizgled podsjeća na recentne horore malih nezavisnih kompanija u kojima neko čudovište iz urbane legende proganja nesretne tinejdžere, to ipak nije takav film, kao primjerice ‘The Bye Bye Man’ (2017.) ili ‘Slender Man’ (2018.). Ispod standardne površine horor filmova krije se složeniji zaplet čije razrješenje kao da kolidira s jednim drugim kultnim hororom, ‘Anđeoskim srcem’ (Angel Heart, 1987.) Alana Parkera. Oni koji poznaju taj film, znat će o čemu se radi.

Uvodna scena odigrava se u planinama Butana gdje grupa od četvoro planinara nailazi na spilju u kojoj se nalazi kostur koji kao da je izašao iz franšize ‘Alien’. Radnja se zatim prebacuje u američki gradić negdje na Srednjem zapadu gdje u tajanstvenim okolnostima nestaje jedna djevojka. Pored policije istragu preuzima i obiteljski prijatelj umirovljeni policajac James Lasombra (James Badge Dale) čija je obitelj stradala u prometnoj nesreći. U komunikaciji sa žrtvinim školskim kolegama saznaje kako su iz šale prizivali urbanu legendu Praznog čovjeka, koji se prvi dan čuje, drugi dan vidi, a treći dan dolazi…

‘Prazni čovjek’ je filmska slagalica u kojoj se svakom narednom scenom popunjavaju praznine, sve do zastrašujuće završnice. Iako se u ovom slučaju radi o alternativnoj stvarnosti nastaloj prema grafičkoj noveli (čitaj stripu!), ne može se isključiti kako današnja stvarnost ima elemenata kojima nas pokušavaju fascinirati razni autori. Spomenimo da se ovaj horor temelji na popularnom Boomovom serijalu Cullena Bunna.

Redatelj David Prior iskusan je kao producent, montažer i redatelj video dokumentaraca i glazbenih spotova, a ovo mu je prvi igrani dugometražni film.

Robert Jukić, Zagreb, 19.01.2021.

Informacije o filmu:

Prazni čovjek
Boom! Studios, Out of Africa Entertainment, 2020.
Trajanje: 137 min
Format: 1.78 : 1
Color: Color
Zvuk: Dolby Digital
Scenarij: David Prior
Based on the Boom! Studios graphic novel: Cullen Bunn
Glazba: Brian Williams (as Lustmord) & Christopher Young
Još glume: Sasha Frolova, Samantha Logan, Evan Jonigkeit, Virginia Kull, Robert Aramayo, Jessica Matten, Aaron Poole, Jamie-Lee Money, Owen Teague, Joel Courtney, Phoebe Nicholls

Film je pogledan u multipleksu CineStar Branimir

20th Century Studios – Wikipedia

Prazni čovjek – Movie Site
The Empty Man – IMDb

Facebook