The Marksman (2021.)
Redatelj: Robert Lorenz
Glume: Liam Neeson, Juan Pablo Raba, Katheryn Winnick, Teresa Ruiz, Jacob Perez

Liam Neeson (rođen 1952. godine, kao i vaš kritičar) pod stare dane ostaje uporan kao akcijski (katkad i nesavršeni) junak uz povremene iznimke u žanrovski različitim filmovima kao što su komedija ‘Made in Italy’ (2020.) Jamesa D’Arcyja, romantična drama ‘Sasvim obična ljubav’ (Ordinary Love, 2019.) redateljskog dvojca Lise Barros D’Sa i Glenna Leyburna, komediji (cameo, tko bi rekao?) ‘Tatica se vratio 2’ (Daddy’s Home 2, 2017.) Seana Andersa ili povijesna drama ‘Šutnja’ (Silence, 2016.) Martina Scorssesea. Od akcijskih uloga možemo spomenuti još onu u ‘Pokajniku’ (Honest Thief, 2020.) Marka Williamsa, koji još igra u hrvatskim kinima.

Fotografiju ustupio Editus

U ‘Zaštitniku’ Liam Neesen glumi propalog američkog farmera na meksičkoj granici koju svakodnevno prelaze izbjeglice. Kao patriot i bivši marinac, to dojavljuje lokalnoj policijskoj postaji koji ih skupljaju i dovoze u prihvatni centar. Njegov život će se promijeniti kada ranjenoj majci koja s djetetom bježi pred okrutnim ubojicama meksičkog narkokartela da obećanje kako će spasiti njezinog sina i odvesti ga u Chicago. To neće biti jednostavan zadatak jer su meksički ubojice uporni u tome da dječaka vrate u Meksiko, a imaju i logističku bazu u Americi. Međutim, ni naš junak nije bespomoćan.

Dok na televiziji pratimo dramatične vijesti oko inauguracije novog američkog predsjednika, Amerika preživljava veliku izbjegličku krizu, ne samo emigranata iz Meksika, već novih koji su se uputili iz Hondurasa. ‘Zaštitnik’ pokazuje jedan individualan slučaj ne ulazeći u dublju analizu izbjegličke krize kao i američke obrane od nje. Izdvojimo jedan od scenarističkih detalja. Glavni lik kao vojni dinosaur ne želi se služiti mobitelom, ali lakomisleno plaćajući karticom ostavlja trag za sobom i dovodi u opasnost sve s kojima je bio u kontaktu. Ali ako nevini epizodisti mogu stradati zbog te neopreznosti, u akcijskoj konvenciji očekujemo da će se glavni junak izvući, ali u to se možemo uvjeriti samo u kinu.

Robert Lorenz ima velikog iskustva kao pomoćnik redatelja, a prije ‘Zaštitnika’ snimio je sportsku dramu ‘Ponovno u igri’ (Trouble with the Curve, 2012.) s Clintom Eastwoodom u glavnoj ulozi, koja je kod nas dostupna na DVD-u.

Robert Jukić, Zagreb, 17.01.2021.

Informacije o filmu:

Zaštitnik
Azil Films, Cutting Edge Group, Raven Capital Management, 2021.
Trajanje: 108 min
Format: 2.39 : 1
Color: Color
Zvuk: Dolby Digital
Scenarij: Chris Charles, Danny Kravitz & Robert Lorenz
Glazba: Sean Callery
Još glume: Harry Maldonado, Alfredo Quiroz, Sean A. Rosales, Jose Vasquez, Antonio Leyba, Clark Sanchez, Alex Knight, Dylan Kenin, Ann Barrett Richards

Film je pogledan na Streaming platformi kao novinarska projekcija

Zaštitnik – Movie Site
The Marksman – IMDb

[izvor informacije Editus]

Facebook