On je varalica, putujući zabavljač, lakrdijaš. Rukovanje mu je poput pakta s vragom, osmijeh poput pukotine u oblacima; on vas sada promatra, a kad se okrenete – više ga nema. On je Tyll Ulenspiegel!

U romanu Tyll Daniel Kehlmann legendarnog njemačkog junaka uvodi na pozornicu Tridesetogodišnjeg rata i svojim izvanrednim pripovjedačkim darom potvrđuje moć umjetnosti nad besmislenom brutalnošću povijesti. Kehlmannov Ulenspiegel rođen je kao mlinarov sin u malom selu početkom 17. stoljeća. Kad Crkva otkrije tajno zanimanje njegova oca za alkemiju i magiju, Tyll je prisiljen pobjeći, a pekarova kći Nele ga prati. Na putu kroz kontinent razoren religijskim ratovima susreće mnoge ljude, običan puk, ali i znamenite povijesne ličnosti: od žonglera Pirmina i lažnog jezuitskog učenjaka do prognanih češkog kralja Fridrika i kraljice Elizabete.

Makabrističnim humorom i dirljivom humanošću Daniel Kehlmann, svjetski proslavljen autor uspješnica Mjerenje svijeta, Slava i F, ispisuje izniman suvremeni povijesni roman. Tyll je očaravajuća pustolovina lakrdijaša koji razotkriva ludost kraljeva i mudrost budala – priča o razaranju i zavodljivoj odluci umjetnika da nikada ne umre.

“Majstorsko postignuće, djelo goleme mašte i potpune umjetničke kontrole.”
– Ian McEwan

Tyll je briljantan i nezaobilazan roman. Kehlmann je istinski nastavljač njemačke pripovjedačke tradicije koja seže sve do braće Grimm, pa čak i dalje, a u legendarnom šaljivom liku Tylla Ulenspiegela pronašao je svog savršenog avatara.”
– Salman Rushdie

Tyll je veličanstvena priča… U ovom izvrsno napisanom romanu Kehlmann se spretno kreće kroz najmračnija ljudska iskustva. Rezultat je čaroban spomen na bezimene duše izgubljene u začaranoj europskoj prošlosti, čiji se šapat najbolje čuje u mitovima.”
– The New York Times

“Najbolji Kehlmannov roman… Duboko potresan, životan, brutalan, čudesno bezrezervan, moderan, romantičan njemački ep… Tyll je Kehlmannova pobjeda nad poviješću, njegov povijesni trijumf.”
– Der Spiegel

“Kehlmann je jezični mađioničar. Omogućava čitatelju da osjeti, nanjuši i okusi Tridesetogodišnji rat. Njegova je priča prljava, vlažna i hladna, smrdi na kugu, smrt i propast – a unatoč tome toliko je životna i krajnje duhovita.”
– ZDF “Heute Journal”

“Čudesno maštovita… U nezaboravnom Kehlmannovu lakrdijašu nalazimo sliku čovječanstva u svem njegovu ludilu i razmetljivom ponosu.”
– The Wall Street Journal

“Kehlmann je na vrhuncu svoje igre.”
– The Times

“Kehlmannova mašta ide duboko i divlje. Putuje sa strujanjima povijesti, u njezinim ciklusima brutalnosti i nasilja, poseže u našu vlastitu samoću i tišinu; dozivajući nas, leti daleko i visoko, i odjekuje snagom mita.”
– Valeria Luiselli

O piscu:
Daniel Kehlmann rođen je u Münchenu 1975. u obitelji umjetnika, s kojom se kao šestogodišnji dječak preselio u Beč. Ondje se školovao u isusovačkom kolegiju te studirao filozofiju i njemački jezik. Živi u Berlinu, Beču i New Yorku.
Iznimnu popularnost stekao je romanima ‘Mahlerovo vrijeme’, ‘Ja i Kaminski’, ‘Mjerenje svijeta’, ‘F’ i ‘Slava’, koji su kao izvorna i prijevodna izdanja odmah po objavljivanju postali bestseleri. Gostujući je predavač na više njemačkih sveučilišta i u New Yorku. Kritičkim i esejističkim tekstovima zastupljen je u utjecajnim publikacijama; jedna od nekoliko njegovih zbirki eseja, ‘Izmišljeni dvorci’, objavljena je i na hrvatskom jeziku. Za svoje knjige, prevedene na više od četrdeset jezika, dobio je brojne nagrade i priznanja, između ostalih nagrade Candide, Zaklade Konrad Adenauer, Doderer, Kleist, WELT i Thomas Mann, a nedavno i nagrade Friedrich Hölderlin, Schubart i Anton-Wildgans.
Roman ‘Mjerenje svijeta’ (2005.), o Alexanderu von Humboldtu i Carlu Friedrichu Gaussu, najveći je književni uspjeh u njemačkoj poslijeratnoj literaturi, dok se roman ‘Tyll’ (2017.) godinu dana nalazio na njemačkim listama najprodavanijih knjiga i 2020. bio u finalu The International Booker Prize. Kehlmann je autor i niza drama i filmskih scenarija, a Netflix je otkupio prava za TV seriju prema ‘Tyllu’.

Informacije o knjizi:

Daniel Kehlmann
Tyll

Naslov izvornika: Tyll
Jezik izvornika: njemački
Prijevod: Snježana Božin
Broj stranica: 304
Datum izdanja: listopad 2020.
ISBN: 978-953358251-1
Vrsta uveza: tvrdi s ovitkom
Visina: 225 mm
Težina: 480 g
Cijena: 149,00 kn

[izvor informacije Fraktura]

Facebook