Wonder Woman, princeza Amazonki (utjelovljuje ju simpatična Gal Gadot), bila je glavno iznenađenje u “Batmanu protiv Supermana“ iz 2016. godine iako je imala samo gost ulogu. Godinu dana kasnije dobila je i samostalni film koji se proslavio s najvećom zaradom u povijesti za film koji je režirala žena (Patty Jenkins).

Jenkins u novom nastavku “Wonder Woman 1984“ radnju seli iz Prvog svjetskog rata u 1980-te godine prošlog stoljeća. Tamo se sukobljava s medijskim megalomanom, nesuđenim naftnim magnatom Max Lordom (Pedro Pascal iz “Mandaloriana“) i suparnicom Cheetah. Obadvoje su nastali kao plod želje ispunjene od strane misterioznog artefakta.

Fotogarfija preuzeta s Movie Sitea Wonder Woman 1984

Film je dosta sporog tempa i nema baš spektakularnih akcijskih prizora, unatoč činjenici da je imao budžet od 200 milijuna dolara. Štoviše, ima banalnih prizora kojim je prije mjesto u televizijskim filmovima 1980-ih. Razlog leži u tome da film stilski djeluje kao da je snimljen u 1980-ima, uključujući montažu, režiju i vizualne efekte. Sudeći po reakciji gledatelja, ta kreativna odluka podijelila je publiku.

To ne mijenja činjenicu da film nema svojih trenutaka. Početna scena Amazonske olimpijade maštovita je i dosta imerzivna u IMAX 3D-u, a završni obračun s Max Lordom je kreativan i nekonvencionalan za superherojski žanr. Film ima i nekoliko vrlo dirljivih scena koje lako zasuze oči, te odiše pozitvnom energijom, što je itekako dobrodošlo u ovim neizvjesnim vremenima.

Koliko-toliko pokušava se održati kontinuitet s radnjama ostalih superherojskih filmova, tako da su sva javna pojavljivanja Wonder Woman medijski nezabilježena. Ipak je film tonski toliko neujednačen, da ga je teško doživljavati kao nastavak. Nije povezan s ničim, osim s njezinim oživljenim dečkom (Chris Pine, inače novi kapetan Kirk iz “Star Treka“) koji je poginuo u prošlom filmu. Najveći je problem kontinuitet sa originalnom Zack Snyderovom verzijom “Lige pravde“, koja se nakon višegodišnjeg lobiranja obožavatelja s velikim iščekivanjem očekuje u ožujku.

“Wonder Woman 1984“ trebao je imati premijeru još krajem 2019. godine, no bio je stalno odgađan da bi se naposlijetku otvorio tek prije tjedan-dva. To je film koštalo financijskog uspjeha, s obzirom da je naišao na uglavnom zatvorena vrata kino dvorana diljem svijeta. Preselio se i na streaming platformu HBO Max (gdje je besplatan za gledanje!), te započeo novi trend. Niz velikih visokobudžetnih filmova poput “Dine“ i “Matrixa 4” tako će imati ekskluzivne ili paralelne premijere preko streaming televizije.

Dakle, bili su namijenjeni za kolosalne IMAX dvorane, a završavaju na minijaturnim iPadima. Potonje je jedan od razloga zašto dosta gledatelja ima problema s filmom. Iako izgleda spektakularno u IMAX-u (djelomično je i sniman IMAX kamerama), taj dojam jednostavno nije moguće prenijeti u mobilne i kućne uvjete.

Tihoni Brčić

Wonder Woman 1984 – Movie Site
Wonder Woman 1984 – IMDb

Facebook