Jonathan Franzen jedan je od načitanijih suvremenih američkih pisaca, a čitatelji ga – pa tako i oni hrvatski – prepoznaju prije svega po svjetski uspješnim romanima Korekcije, Sloboda i Čistoća. Istovremeno se Franzen – oslanjajući se na usavršeni spisateljski zanat kao alat te reputaciju književne zvijezde kao kanal za dosezanje najšire publike – u formi eseja, članka, komentara ili polemike hvatao u koštac s različitim, nerijetko kontroverznim ili provokativnim temama.

Njegova posljednja esejistička knjiga donosi izbor iz tekstova na prvi pogled prilično različitih, no jasno uvezanih voljom da se beskompromisno uhvati u koštac s temama koje pisac smatra presudno važnim bilo za njega osobno, književnost kao njegovo primarno područje djelovanja, ili za svijet i društvo danas. Bilo da piše o mladalačkom iskustvu s New Yorkom, poznatim i manje poznatim kolegama piscima, posljedicama klimatskih promjena ili pticama – u čijem znaku stoje mnoge stranice ove knjige – Franzen uvijek demonstrira stilsku preciznost, tematsku aktualnost, oštrinu zahvata i specifičan, često samoironičan humor na koje nas je do sada navikao.

Kraj kraja Zemlje knjiga je čvrsto ukorijenjena u sadašnjost, ali pogleda upravljenog u ono buduće, koje uvelike ovisi o našem djelovanju i osobnoj odgovornosti pojedinca. Utoliko ona računa na aktivnog, dosljednog čitatelja spremnog uhvatiti se u koštac s posljedicama pročitanoga.

Jonathan Franzen rođen je u Western Springs, Illinois, 1959. Strudirao je na Freie Universität Berlin kao Fulbrightov stipendist a kasnije radio na seismology lab at Harvard University’s Department of Earth and Planetary Sciences. Dobitnik je slijedećih nagrada – ‘Whiting Writer’s Award’ in 1998. i ‘American Academy’s Berlin Prize’ 2000.; proglašen je jednim od dvadeset pisaca za 21. stoljeće po izboru časopisa ‘The New Yorker’ a ušao je u izbor najboljih mladih američkih romanopisaca po izboru časopisa Granta.

Jonathan Franzen je još napisao romane: ‘Korekcije’ (The corrections), ‘The Twenty-Seventh City’, ‘Strong Motion’, knjige eseja ‘Kako biti sam’ (How to be alone) i ‘Neumjerena zona’ (The discomfort zone). Stalni je suradnik časopisa Harper’s i The New Yorker. Živi u New Yorku.

Informacije o knjizi:

Jonathan Franzen
Kraj kraja Zemlje

Područje: Roman
Uvez: Tvrdi uvez
Jezik: Hrvatski
Biblioteka: Ambrozija
Godina izdanja: 2020
Format: 13 x 20
ISBN: 9789535203155
Cijena: 149,00 kn
Popust od 20% na portalu V.B.Z.-a: 119,20 kn

[izvor informacije V.B.Z.]

Facebook