Deset lekcija za svijet poslije pandemije Fareeda Zakarije, uglednog novinara CNN-a, nije puki žurnalistički osvrt na najveću krizu s kojom se čovječanstvo suočilo nakon Drugog svjetskog rata. Knjiga nastala u jeku pandemije, Deset lekcija može se doimati kao ogledni primjer hitre novinarske reakcije, što svakako jest, ali je i znatno više od toga. Zakarijina erudicija, analitičnost i kritičnost kada je riječ o globalnim političkim i ekonomskim kretanjima osobine su koje se očekuju od autora svjetskoga glasa, ali posebno su impresivne njegova upućenost u medicinu te jednostavnost i jasnoća s kojima je opisao genezu pandemije.

S virusima živimo od pamtivijeka na ovom opasnom svijetu i oni doista nisu jedina i najstrašnija prijetnja. Zakaria upozorava i na populizam, klimatske promjene, neizvjesnosti digitalne epohe, američko-kinesko suparništvo… U svojih Deset lekcija za svijet poslije pandemije osvrće se i na vječnu dvojbu između državnog intervencionizma i slobodnog tržišta. Prema Zakariji, ta dvojba nije ideološke, već praktične naravi. Postoje situacije u kojima je državni intervencionizam poželjan i nužan, a takva je upravo pandemijska kriza, a postoje i razdoblja kada tržištu valja dopustiti da generira rast. Te i slične dvojbe okovane su dogmama i ukupna je slika svijeta u Deset lekcija za svijet poslije pandemije mračna, možda i zastrašujuća, ali Zakaria nas podsjeća – s nimalo patosa – da ima nade, da smo kao ljudska vrsta još uvijek sposobni za podvige, da racionalni i moralni imperativi nisu spustili svoje zastave jer, kako kaže deseta lekcija: “Katkada su najveći realisti – idealisti.”

“Čini se da je Zakaria intelektualno najupućeniji komentator na Zapadu.”
– David M. Shribman, Boston Sunday Globe

“Svojim razigranim stilom i slikovitim primjerima Zakaria se ne bavi općim mjestima lijeve i desne politike. Deset lekcija mudra su, upućena i promišljena priča o novom svijetu koji nastaje.”
– Josef Joffe, New York Times

“Iznimno originalna i potkrijepljena knjiga. Nakon što je pročitate, vaše viđenje svijeta bit će drugačije.”
– Timothy Noah, Washington Post

“Mudre i pronicljive komentare Fareeda Zakarije trebali bi čitati državnici širom svijeta. Deset lekcija svojevrsno je remek-djelo. Čitajte tu knjigu ako želite znati što se zbilo, što će se zbiti i što bi se trebalo zbiti.”
– Jason Burke, Guardian

“Zakarijina provokativna knjiga bavi se mnogim temama i doista je vrijedna čitanja. Njegovi argumenti utemeljeni su na izvrsnom poznavanju povijesti i političke filozofije, na erudiciji kakva je danas rijetkost.”
– John B. Judis, Foreign Affairs

“Rijetko jedan mladi autor i novinar posjeduje tako proročansku intuiciju, potpunu jasnoću izražavanja i tako nadahnutu elokvenciju.”
– Claude Lewis, Philadelphia Inquirer

Fareed Zakaria rođen je u Mumbaiju u Indiji. Studirao je na Yaleu i doktorirao politologiju na Harvardu. Nakon dugogodišnje karijere u Newsweeku odlazi u Time. Voditelj je i urednik emisije Fareed Zakaria GPS (Globalna agora), koja se svake nedjelje emitira na CNN-u. Svakog tjedna piše kolumne za Washington Post, a do sada je objavio knjige Svijet nakon Amerike (The Post-American World) i Budućnost slobode (The Future of Freedom). Još 1999. Esquire ga je proglasio jednim od najvažnijih ljudi 21. stoljeća. Foreign Policy i magazin Prospect uvrstili su ga među sto najvažnijih intelektualaca današnjice.

Informacije o knjizi:

Fareed Zakaria
Deset lekcija za svijet poslije pandemije

Naslov izvornika: Ten Lessons for a Post-Pandemic World
Jezik izvornika: engleski
Prijevod: Iva Karabaić
Broj stranica: 328
Datum izdanja: studeni 2020.
ISBN: 978-953358291-7
Vrsta uveza: tvrdi s ovitkom
Visina: 204 mm
Težina: 480 g
Cijena: 149,00 kn
Cijena na sniženju: 134,10 kn

[izvor informacije Fraktura]