Antebellum (2020.)
Redatelj: Gerard Bush & Christopher Renz
Glume: Janelle Monae, Eric Lange, Jena Malone

Reklamiran prvenstveno kao horor, a manje kao triler, ‘Antebellum’ bi mogao zavesti prosječnog gledatelja na krivi put, jer kroz horor trilersku formu film efektno i zastrašujuće progovara o aktualnom problemu američkog društva. Rasizam se duboko uvukao u pore američkog društva, i dovoljna je mala iskra da međurasna napetost eksplodira, a što smo u proteklih nekoliko mjeseci mogli pratiti u medijima. Ma koliko se crnci i politički korektni Afroamerikanci etablirali u američkom društvu, čak je jedan od njih postao i američki predsjednik, tenzije se nisu smirile.

Fotografiju ustupio Kino Valli

U prvom, dugom i efektnom kadru ‘Antebelluma’ kamera prolazi kroz plantažu negdje na američkom jugu za vrijeme građanskog rata (sredinom 19. stoljeća: 1861. – 1865.) i pokazuje aktivnosti tijekom ‘običnog’ radnog dana u kojima se crnci kao robovi u pravilu poslušno odnose prema svojim bijelim gospodarima i prema poslu. Svaka neposlušnost žestoko se kažnjava, a i pokušaj bijega smrtonosan je za onoga kojega uhvate. Na plantaži je uvedeno pravilo da crni robovi ne smiju govoriti dok im se to ne dopusti, a ako i progovore, kazne su drastične.

‘Antebellum’ u prvoj polovici izgleda kao još jedan od filmova koji govore o rasnoj diskriminaciji u povijesnom kontekstu, međutim, kako radnja odmiče, situacija izgleda pomalo suluda u ambijentu u kojem bijelci nameću svoju volju crnim robovima. Dolazi do naglog preokreta, radnja filma prebacuje se u sadašnjost s istim ženskim likom u jednom sasvim drugačijem kontekstu, kao samosvjesna i emancipirana žena koja se bori za ženska i prava svoje crne zajednice. To je, međutim, ista žena, samo u vremenu prije nego što je završila kao crna robinja. Naime, autori rade efektan vremenski skok iz sadašnjosti u prošlost i, da ne bude zabune, ta prošlost dio je sadašnjosti…

‘Antebellum’ gotovo je samozatajno prikazan u kinima, okarakteriziran kao horor, iako bi bolje prošao kao triler. Šokantna završnica s efektnim razrješenjem ne zaboravlja se lako. Redateljski crno-bijeli dvojac Gerard Bush i Christopher Renz uspješno je surađivao u zajedničkim kratkometražnim dokumentarnim i glazbenim redateljskim projektima, a ‘Antebellum’ im je redateljski prvijenac.

Robert Jukić, Pula, 17.09.2020.

Informacije o filmu:

Antebellum
Lionsgate, QC Entertainment, 2020.
Trajanje: 105 min
Format: 2.39 : 1
Color: Color
Zvuk: Dolby Digital
Scenarij: Gerard Bush & Christopher Renz
Glazba: Roman GianArthur Irvin & Nate ‘Rocket’ Wonder
Još glume: Arabella Landrum, Tongayi Chirisa, Achok Majak, Jack Huston, Kiersey Clemons, T.C. Mathern, Robert Aramayo, Marque Richardson, London Boyce, Bernard Hocke, Dayna Schaaf, Gabourey Sidibe

Film je pogledan u multipleksu CineStar Pula

Antebellum – Movie Site
Antebellum – IMDb

Facebook