Kada vas serije kao što su ‘Fargo’ naviknu na odličnost u gotovo svim važnim područjima, teško je gledati nešto drugo prosječne ili nedajbože ispodprosječne kvalitete. Najjednostavnije rečeno, ovakve serije me razmaze. Želim još ovakvih sadržaja, prepunih supstance, trivije, zapleta koji nisu usiljeni i koji se ne boje biti vođeni naizgled potpuno nasumičnim događajima koji stvari okrenu naglavačke. ‘Fargo’ u svojoj četvrtoj dužini nije bez mane, dakako, on to nije bio od samih svojih početaka, ali one su zanemarive i ne dolaze do izražaja od siline dobro obavljenog posla.

Noah Hawley nastavlja tkati svoj prepoznatljiv stil koji je najviše došao do izražaja kada je krenuo u adaptiranje briljantnog i neponovljivog filma braće Coen – Fargo u TV seriju. Iako je njegova stripovska adaptacija Legion (bila) praćena i hvaljena, osobno sam odustao od nje jer jednostavno više nisam uživao u istoj. Hawleyeve opsjednutosti vizualnim putovanjima te nekonvencionalnim narativnim strukturama često mi se čine kao da nemaju svrhu, to jest da im je jedina svrha njegova samodopadnost koja povremeno djeluje patronizirajuće. Srećom, ‘Fargo’ je većinom lišen takvih lutanja, a priča je od svoje prve sezone do sada znatno konkretnija i što je još važnije – koherentnija.

Festival uvrnutih, ali upečatljivih imena predvodi družina Loya Cannona. Tu su još: Doctor Senator, Lemuel, Omie, Satchel itd.

Bojim se da, kada bih krenuo redom predstavljati sve likove (a njih je zaista mnogo), svaki smisao bi se vrlo brzo izgubio jer uklopiti ovoliko imena u jednu priču da čitatelju koji još ne zna ništa o seriji zvuči smisleno gotovo je nemoguće. Stoga ću se držati onih najosnovnijih stvari, bez otkrivanja ičega onima koji još moraju uroniti glavu u mafijaško podzemlje Kansas Cityja pedesetih godina. Zapravo je jedna od najvećih vrlina serije da uspijeva sve niti isplesti u jasnu cjelinu i niti jednom izgubiti na smislenosti cijele priče.

Chris Rock kao Loy Cannon je neočekivani protagonist priče. Zašto neočekivani? Zato što ga nikad ranije nisam mogao zamisliti kao šefa mafijaške organizacije i svojevrsnog übermenscha kojemu se njegovi poltroni (s)klanjaju. Moram priznati, izveo je to uvjerljivo te kako vrijeme odmiče izgledao je sve prirodnije. Loy je vođa organizacije kojoj pripadaju isključivo afroamerikanci, a nasuprot njih, u direktnom sukobu moći nalazi se organizacija koju vode talijanski imigranti. Obitelj Fadda ima primat u Kansas Cityju, ali Cannon i pajdaši postaju ozbiljna prijetnja. U prvoj epizodi objašnjena nam je cijela povijest svih obitelji koje su vodile gradsko podzemlje te na koji način je dolazilo do smjena moći između njih. Židovi, Irci, Talijani, afroamerikanci – sve skupine koje su na neki način rasno i ekonomski potlačene desetljećima se bore za bolji status i to često na brutalne i beskrupulozne načine. Serija zasigurno dobiva dodatne bodove jer je rasno pitanje u americi provučeno u podtekstu što je zanimljivo promotriti iz današnje perspektive.

Josto Fadda na čelu je talijanske mafije u Kansas Cityju. Jason Schwartzman kao Josto impresivno je simultano odvratan, nesmotren, djetinjast i pomalo običan, s obzirom na sve likove koji ga okružuju. Njegov dolazak na poziciju moći popraćen je unutarnjim sukobom u njihovoj organizaciji. Glavni rival, koji je svježe doplovio iz Italije, je njegov brat i njegova sušta suprotnost Gaetano. Salvatore Esposito jedno je od mnogih glumačkih otkrića u ovoj seriji. Građen kao bik, potpuno ludi sadist i nasilnik Gaetano je prijetnja svima u svojoj blizini – saveznicima i neprijateljima u jednakoj mjeri. Njegova nepredvidiva narav izvor je mnogih zabavnih i napetih trenutaka tijekom sezone.

Uz središnji zaplet vanjskog sukoba između dvije kriminalne organizacije, unutarnjeg sukoba među talijanima, čitav niz likova dolazi kao “dodatan paket” sa svojim podzapletima i ima svoj utjecaj na glavnu priču. Jedan od takvih likova je i dokazano karizmatična i višestruko talentirana Jessie Buckley kao Oraetta Mayflower koju je i ovdje užitak gledati u nešto sasvim drugačijem od svojih dosadašnjih uloga. Oraetta je naizgled simpatično-neurotična ženica upitnih rasnih uvjerenja, ali se vrlo brzo ispostavi da je u pitanju osoba sociopatskih karakteristika te pomaknutih načina rješavanja problema koji se nađu pred njom.

Bilo mi je posebno drago ponovno vidjeti Jacka Hustona kojeg nisam gledao niti u jednoj značajnijoj ulozi (izuzev novog Ben-Hura) nakon njegovog ikonskog igranja Richarda Harrowa u uspješnoj TV seriji Boardwalk Empire. Ovdje tumači policajca Odisa Weffa koji ima opsesivno-kompulzivni poremećaj praćen tikovima, a sve svoje postupke objašnjava potragom za kontrolom u vlastitom životu. Naime, kontrola i nadmoć za njega znače da mu je bolest u razumnim okvirima. Odis se kao pokupljivi policajac upleo u dvostruku igru između dvije sukobljene strane, a to je teško moglo završilti povoljno po njega.

Samouvjereni, elokventni mormon i predstavnik visokog zakona, Dick Wickware, ganja dvije odbjegle razbojnice, crnkinju i indijanku, koje su također u akciji u Kansas Cityju. Njegov put prvotno ga odvede do kolege Odisa, ali nedugo zatim na putu mu se nađu Loy, Josto i ostatak opakih kriminalaca.

Suprostavivši nekoliko važnih, jakih likova ‘Fargo’ nastavlja tradiciju generiranja specifične napetosti za koju jedva čekamo kada će kulminirati i tko će od sukobljenih na kraju prevladati. Svaka interakcija između likova je na svoj način specifična i zanimljiva jer je serija prepuna simpatičnih čudnosti, tikova, spontanih upadica i kombinacija naizgled nepovezanih događaja koji se na kraju nekako isprepletu. Dobar primjer takve jedne situacije je kada Oraetta (Jessie Buckley) ispred bolnice zatekne Josta (Jason Schwartzman) kako špijunira ravnatelja bolnice koji mu se ranije nešto zamjerio, uđe mu u auto i nakon što zajedno ušmrču nekakvu drogu koju Oraetta nabavlja iz bolničke zalihe, dovede ga do orgazma svojom rukom. Usred bijelog dana, na parkingu bolnice. Usput mu je pjevala.

Moguće je da će gledanje ove serije u razmaku od tjedan dana po epizodi određenom broju gledatelja značiti otežano praćenje zapleta. Srećom, ja sam imao priliku sve pogledati “u jednom dahu” pa se nisam susreo s tim. Promakle su mi, možebitno sitne reference i poveznice sa stvarnim događajima. Također, dojma sam kako nagli zaokreti u karakteru nekih od likova pomalo oduzimaju od uživljenosti u priču, a tome bi mogla pridonijeti i mjestimična pretjerana karikiranost događaja i likova. Ipak, sve je to minorno u odnosu na količinu zabave koju nam Noah Hawley sa svojom širokom lepezom suradnika donosi u ovogodišnjem izdanju serije.

‘Fargo’ godina 4 – kako su ju sami tvorci serije oslovili, donosi sve ono dobro što smo u prethodne tri sezone vidjeli. Naravno, uz svoj poseban štih priče koja je jedva vidljivo vezana s ranijim sezonama. Balans između veselog i zaigranog te mračnog pa čak i tragičnog glavna je poveznica između svih sezona, a minimalni, jedva primjetni elementi nadnaravnog koji daju priliku publici da gleda na stvari iz malo drugačijeg kuta.

Usputne opaske:

– čak niti šeprtljavi pad na ledu na sred ulice jednog od vodećih ljudi obitelji Fadda – Gaetana, nije slučajan, a na kraju saznamo zašto.

– deveta epizoda najvećim svojim dijelom snimljena je u crno-bijeloj tehnici, a to je također epizoda koja se u potpunosti odmaknula od glavne radnje i posvetila intimnijoj priči dvoje važnih likova.

E’myri Crutchfield kao šesnaestogodišnja Ethelrida Pearl Smutny zasigurno će ovom ulogom lansirati svoju karijeru u neke nove visine. Emyri je dvadeset godina u stvarnom životu i iza sebe ima već neke ozbiljnije uloge.

– ugoda koju rad kamere, fotografija i posvećenost detaljima može proizvesti je značajna. U principu je svaki kadar mogao stajati za sebe i biti predstavljen u kolažu fotografija ove sezone.

– nekoliko puta sam pomislio kako gledam ekspoze automobilske industrije u americi pedesetih godina. Kamera je redovno bila strateški postavljena na raznovrsna mjesta prilikom vožnje, bilo to u unutrašnjosti ili izvana. Prateći kadrovi iz ptičje perspektive koji prate cestu tj vožnju osobno su mi najimpresivniji.

– uz pregršt događaja uzrokovanih ljudskom rukom, u jednu od epizoda uspio se ugurati tornado te odigrati značajnu ulogu u raspletu.

– pročitao sam popriličan broj negativnih mišljenja publike o ovoj sezoni naspram prethodnih i nikako mi to nije jasno. Ovo je odlična sezona, u nekim elementima i superiornija od prethodnih.

Fargo – IMDb
Fargo 2020 – IMDb

Tekst i fotka preneseni s bloga SuvljevePreporuke

Tomislav Suvala