Od ponedeljka, 28. decembra 2020., je v Dramini knjižnici za ranljive skupine dostopen zvočni posnetek pesmi iz razvpite Cankarjeve pesniške zbirke Erotika, ki je nastal v sodelovanju z Ivo Babić, Silvo Čušin, Zvonetom Hribarjem in Majo Končar. Literarna branja za Knjižnico izbira in vodi gledališka lektorica Tatjana Stanič, snemalec in montažer je Srečko Bajda, pri procesu snemanja ter urejanja posnetkov pa sodeluje tudi gledališka pedagoginja Drame Špela Šinigoj. V programskem sklopu branj, ki nastajajo v okviru nove platforme Dramina knjižnica za ranljive skupine, je že mogoče prisluhniti igralskim interpretacijam pesmi iz ponatisa dveh znamenitih pesniških zbirk slovenske moderne: Aleksandrov Pesmi in romance (1903) in Dragotin Kette Poezije (1900).

Fotografiju ustupila SNG Drama – Foto Peter Uhan / SNG Drama Ljubljana

Od ponedeljka, 28. decembra, je v Dramini knjižnici za ranljive skupine dostopen zvočni posnetek pesmi iz razvpite Cankarjeve pesniške zbirke Erotika, ki je nastal v sodelovanju z Ivo Babić, Silvo Čušin, Zvonetom Hribarjem in Majo Končar. Literarna branja za Knjižnico izbira in vodi gledališka lektorica Tatjana Stanič, snemalec in montažer je Srečko Bajda, pri procesu snemanja ter urejanja posnetkov pa sodeluje tudi gledališka pedagoginja Drame Špela Šinigoj. V programskem sklopu branj, ki nastajajo v okviru nove platforme Dramina knjižnica za ranljive skupine, je že mogoče prisluhniti igralskim interpretacijam pesmi iz ponatisa dveh znamenitih pesniških zbirk slovenske moderne: Aleksandrov Pesmi in romance (1903) in Dragotin Kette Poezije (1900).

Povezava do Draminega SoundCloud kanala, kjer je objavljen posnetek Erotike (kliknite na SoundCloud ikono)

O pesniški zbirki Erotika

Pesniška zbirka Erotika je prvič izšla leta 1899, drugič pa tri leta pozneje. Prvo izdajo te zbirke so po ukazu ljubljanskega škofa Jegliča uničili zaradi po njegovem prepričanju neprimerne vsebine. Ljubljanski škof je ukazal pokupiti in sežgati 700 izvodov. O tem dogodku je Cankar slišal, ko je bil na Dunaju. Čez tri leta je zbirko še enkrat izdal in v drugo izdajo vključil pesmi, ki jih v prvo izdajo ni. Nova izdaja Erotike je tako izšla kot Cankarjev protest zoper nekulturno dejanje ljubljanskega škofa. Erotika je edina pesniška zbirka Ivana Cankarja.

»Mlad pesnik, ki ne bi zapel nobene erotične pesmi, bi bil tak čudak, da bi ga bilo treba voziti po svetu ter kazati radovednim ljudem za primerno vstopnino! (…) Erotika pa je za pesnika ravno zato, ker mu ta motiv leži v krvi, jako delikaten predmet. (…) Cankarjeva erotika ni banalna, kolikor smem jaz soditi, in kolikor ste opazili tudi že Vi, gospodična. Kakor sem omenil, je v liriki glavna stvar ‘kako’. Ko bi tudi kakemu čitatelju erotični motiv sam na sebi ne bil simpatičen — in takih čitateljev zlasti med Slovenci ni malo — vendar mora vsakdo reči, da Cankar zna povedati, lepo povedati, kar čuti sam; …,« v Pismih iz Ljubljane, ki jih je objavljal v Ljubljanskem zvonu, leta 1899 o Ivanu Cankarju in Erotiki zapiše Anton Aškerc.

Cikel igralskih branj poezije slovenske moderne bo Drama v začetku januarja sklenila z objavo pesniške zbirke Otona Župančiča Čaša opojnosti. Župančičeve pesmi bodo interpretirali Bojan Emeršič, Maruša Majer, Saša Pavček in Vanja Plut.

[izvor informacije SNG Drama Ljubljana]

Facebook