Relativno uspješan bračni par s dvoje djece živi u bogatom predgrađu negdje u SAD-u. Ona je agentica za nekretnine, a on je teniski trener s malom, ali bogatom klijentelom. Oboje se nastoje držati unutar kruga uspjeha, ali zbog upornosti da žive u relativno pristojnoj kući u jako skupom kvartu radi određene pritiske. Njihov život je naizgled dosadan, ali kao i svi drugi parovi, i oni imaju tajnu. Njihov noćni život je svojevrsna menažerija uhođenja, procjenjivanja i ubijanja drugih žena.

Mnogi parovi pronalaze novu svježinu u isprobavanju novih stvari, ali akteri ove knjige dovode održavanje braka do ekstremno loših razina. I u tom aspektu dobivamo krim roman koji izbjegava stupice žanra i postavlja svu pažnju na negativce. Komunikacija i odnos supružnika je zanimljiv i dinamičan, pogotovo jer Milicent, supruga, ne podliježe previše ljudskim emocijama ili normalnim reakcijama. Ona je pokretač njihovih noćnih eskapada i apsolutni vođa unutar njihovog malog tima, ali ono što je očito je da ona ima ozbiljnih psihičkih poremećaja. Suprug je s druge strane neimenovani pripovjedač i tu već nastaje ozbiljan problem u tome što je zapravo prava istina između njih dvoje. U slučaju da je Milicent zaista poremećena kako kroz roman saznajemo sa sve većim brojem dokaza, moramo se zapitati zašto točno muž sudjeluje u svemu tome. Mora postojati barem jedan dio njega koji uživa u mogućnosti da zavodi nepoznate žene koje poslije nestaju ili bivaju ubijene.

I tu nastaje veliki jaz u kojem se između dvoje objektivno loših i pokvarenih osoba nalaze sitne razlike – muškarac kao pripovjedač uspijeva stvoriti svoju stvarnost koja nam je prepuštena za procjenjivanje. Iz njegovog kuta cijela priča ima samo jednog negativca – to se kroz rasplet u zadnjoj trećini knjige vrlo jasno iskazuje. Naravno, mi saznajemo samo jednu stranu priče. Kako god okrenemo taj odnos, i brak koji je sve samo ne običan, on nije ništa manje nevin od supruge Milicent.

Zanimljivi obrati, poremećene ličnosti ,i neobjektivni pripovjedač koji to sve prenosi čitateljima svakako nije uobičajna krimi priča. Autorica je apsolutno pogodila kako se izboriti za svoj dio tržišta. Uzimajući u obzir da je autorica crpila nadahnuće iz stvarnog slučaja možemo doći do barem jednog zaključka – svi bračni parovi imaju svoje male tajne, ali samo rijetki bračni parovi su socipatski ubojice.

Robert Tabula

Informacije o knjizi:

Samantha Downing
Moja voljena žena

Mozaik knjiga
Prevela: Igor Rendić
Godina: 2020
Stranice: 390
Uvez: Meki
ISBN: 9789531426626
Cijena: 99 kn