Ljepota malih gradova leži u njihovoj pristupačnosti, poznatim licima koje ispunjavaju svaku ulicu te glasinama koje se šire brže od najgorih požara. No ono što glasine zapravo ističu u svojem neumoljivom kotrljanju kroz sve više i više glasnica, je činjenica da neki životi imaju tako duboke tajne da ih naizgled neugodni rezovi zlobnih glasina ne uspiju ni dotaknuti.

To je teška životna lekcija koju će glavna protagonistica Joanna, kroz stranice ovog zanimljivog kriminalističkog romana – oslobođenog detektiva, policajaca i privatnih istražitelja – naučiti na izrazito bolan i težak način. I ono što pokreće radnju i prodire kroz privid stvarnih života – glasina – je šibica koju sama Joanna baca usred nedužnog razgovora ispred škole. U nadi da će se, kao samohrana majka, umiliti ostalim mamama, Joanna pokreće glasinu o mogućnosti da u njihovom malom gradiću obitava Sally McGowan. Sally je, kao malena djevojčica, ubila dječaka i godinama ostala fascinantan objekt znatiželjne javnosti iako je nakon tog događaja ‘nestala’ u svojevrsnom programu zaštite svjedoka.

I zbog te kobne kombinacije glasine o Sally i činjenice da nitko ne zna koji je njezin novi identitet te da u gradu postoji samo nekoliko žena koje odgovaraju po dobi, Joanna ubrzo uvidi da glasine imaju teške posljedice – kako za nju tako i za ljude u njezinoj blizini. Mentalitet rulje se aktivira na temelju nekoliko riječi, a Joanna nastoji ublažiti svoju ulogu u tome, manevrirati kroz čudne hijerarhijske odnose s drugim mama, brinuti o sinu, zakomplicirati odnose s bivšim partnerom i nastojati otkriti tko je zapravo Sally. U tome joj svakako odmažu žene koje joj ulaze u život kroz razna druženja i poslovne odnose.

‘Glasine’ su roman koji koketira sa kriminalističkim žanrom, ali autorica ne podilazi žanrovskim odrednicama – više interesa i karakternih studija pronalazi u svakodnevnim razgovorima i problemima koje preokupiraju prosječne ljude. I upravo taj kontrast običnoga i šokantnoga (u vidu obrata u zadnjem dijelu) postiže željeni učinak – knjiga je uz to pitka i zanimljiva, a da pri tome nije razvučena ili eksplicitna.

Robert Tabula
Zagreb, 13.12.2020.

Informacije o knjizi:

Lesley Kara
Glasine

Mozaik knjiga
Prevela: Ira Martinović
Godina: 2020
Stranice: 298
Uvez: Meki
ISBN: 9789531426688
Cijena: 99 kn