U subotu, 5. prosinca 2020. s početkom u 14 sati održat će se miCROfest 2020 – 4. Međunarodni festival mikrotonalne glazbe u Društvenom domu Prečko (Prečko 2a) pod umjetničkim vodstvom skladatelja Zorana Šćekića. Koncert svečanog otvorenja festivala održat će se u 14 sati, predavanja u 17 sati, a završni koncert u 20 sati održat će Abstract Construction Collective. Ove godine festival je jednodnevan te će zbog smanjenog obujma predstaviti samo hrvatske glazbenike i predavače. Ono što čini miCROfest 2020 posebnim u odnosu na prethodna 3 izdanja je glavna tema: ISTOK susreće ZAPAD – susret tibetanskih obrednih, europskih klasičnih i digitalnih instrumenata.

Mikrotonalna analiza i sinteza Tibetanskih akustičnih zdjelica, gudača i sintisajzera kao tema ovogodišnjih koncerata i predavanja, za glavni cilj ima upoznati kako stručnu tako i širu publiku sa nepreglednim mogućnostima mikrotonalne harmonije tibetanskih zdjelica i svih ostalih instrumenata iracionalnih alikvota. miCROfest 2020 će se održati uz financijsku potporu Ministarstva kulture RH, Grada Zagreba i Hrvatskog društva skladatelja te u suradnji sa Centrom za kulturu Trešnjevka i Muzičkom akademijom u Zagrebu. *Sve se odvija uz propisane epidemiološke mjere*

miCROfest2020 ima za cilj promovirati tradicionalnu i suvremenu mikrotonalnu glazbu. Mikrotonalna glazba ili mikrotonalnost je korištenje mikro tonova u glazbi – intervali manji od polutona koje također nazivamo mikro intervalima. Također se može reći da uključuje bilo koje glazbeno ugađanje koje koristi intervale koje ne nalazimo u zapadnjačkom ugađanju od 12 jednakih intervala u oktavi. Misija festivala je prezentirati program kroz predavanja etno/muzikologa i radionice koje održavaju svjetski mikrotonalni stručnjaci, a pružaju uvid u suvremene mikrotonalne instrumente i teoriju. Poseban naglasak programa su koncerti tradicionalne i suvremene mikrotonalne umjetnosti i interpretacije.

PROGRAM:

14:00 – 15:00

Svečano otvorenje 4. Međunarodnog festivala mikrotonalne glazbe miCROfest 2020 – uvodni govor

1. Koncert “determination”
„Evening Bells & Morning Bels“ (8 minuta)
„Echos of Ivan & Strong Man“ (10 minuta)
– Ana Žgur / solo klavir
„9 fragments for alto saxophone” (15 minuta)
– Antica Berislav / solo saksofon
„Ad formam spectralem“* (11 minuta)
– Jurica Petar Petrač / dirigent
– Terezija Cukrov / Klavijatura I
o Ana Žgur / Klavijatura II
o Marija Anđela Biondić / Klavijatura III
– Violine / Joško Stojanov | Georg Draušnik | Eva Šulić | Matea Kasaić
– Viole / Filip Kojundžić | Marta Balenovic
– Violončela / Josip Boštjančić | Janko Franković

PREDAVANJA
17:00 – 18:00 „The Art of Spectral Groups“ / Zoran Šćekić
18:15 – 19:15 „Microtonal Hacking“ / Lovro Hrust
20:00 Zatvaranje 4. Međunarodnog festivala mikrotonalne glazbe miCROfest 2020 – kratki govor

2. KONCERT „improvisation“
„Compression – Decompression“
„Construction 3.1“
„Construction 2.4“
„Construction 1.3“
“Free Session”*
Ansambl „Abstract Construction Collective“
Pavle Jovanović / Električna gitara i elektronika uživo
Zoran Šćekić / modificirana slide gitara
Damir Prica Kafka / Tenor i sopran saksofon
Dani Bošnjak / Flauta
Borko Rupena / Bubnjevi, udaraljke i tibetanske akustične zdjelice
*Svjetska praizvedba

(Sve kompozicije potpisuje Zoran Šćekić osim „Free improvisation“ koju potpisuje ansambl Abstract Construction Collective)

[izvor informacije CeKaTe]