Šesti dan ZFF-a: filmovi Influencerica i Pari te panel o europskom filmu tijekom COVID-19 krize

Zagreb, 12. studenog 2020. − Ovogodišnje, online izdanje 18. ZFF-a polako se bliži svome kraju, a vrijeme između petka i subote prilika je za vidjeti dva vrijedna debitantska ostvarenja: filmove Influencerica poljskog redatelja Magnusa von Horna i Pari iransko-grčkog redatelja Siamaka Etemadija. U programu Ponovno s nama na rasporedu je film Mare redateljice Andreje Štake, dok u Velikih 5 gledamo francuskog predstavnika, film Uz tebe redateljice Audrey Estrougo. Svi filmovi na rasporedu su od petka, 13. studenog u 18 sati do subote, 14. studenog u 18 sati i prikazuju se na platformi www.kinoeuropa.hr, osim filmova iz programa Kockice, koje gledamo na adresi www.croatian.film.

Glavni program dugometražnog filma donosi hrvatsku premijeru filma Influencerica, koji prati tri dana u životu fitness-influencerice Sylwije, čija energetična i predana javna persona pršti zaraznom pozitivnošću. Ona je svoja vlastita kreacija. No u intimi četiri zida njezina prpošna osobnost postaje hladna povučenost i otkriva bolnu prazninu ispod brižno izgrađene, blještave fasade. U glavnom programu na rasporedu je i Pari, priča o potrazi majke, muslimanke iz Irana, za sinom koji je nestao za vrijeme studija u Grčkoj. Zalazeći u najmračnije kutke Atene, njoj posve nepoznatog i novog svijeta, Pari je prisiljena odbaciti slojeve svog starog identiteta, pa i one koji su je oblikovali kao uzornu i poslušnu suprugu. Kao inspiracija za nastanak ovog filma, premijerno prikazanog na Berlinaleu, redatelju Siamaku Etemadiju poslužila je pjesma perzijskog pjesnika Rumija.

U programu Ponovno s nama ne propustite Mare, film o brižnoj majci i supruzi, ali i zgodnoj frajerici u četrdesetima željnoj života i avanture. Redateljica Andrea Štaka u filmu se pozabavila temom seksualnosti izvan braka, vješto rastvorivši slojeve ženskog identiteta u malenom hrvatskom gradu. Sjajna Marija Škaričić nagrađena je za ovu ulogu Srcem Sarajeva. U programu Velikih 5 gledamo francuskog predstavnika, film Uz tebe. Manu (Lucie Debay, Bosonogi car – ZFF 2019.) se vraća kući na nekoliko dana kako bi proslavila majčin rođendan. No mjesto gdje je provela djetinjstvo sada kao da je zaposjednuto duhovima prošlosti. Dok je preplavljuju sjećanja, Manu se mora nositi i s problematičnom sestrom, koju more vlastiti demoni i čija je psihička nestabilnost ostavila traga na svim obiteljskim odnosima.

Na rasporedu natjecateljskog programa domaćeg kratkog metra Kockice od petka je film Petra Vukičevića, Sparina, a međunarodna kratkometražna konkurencija nastavlja se s bugarskim filmom redateljice Kristine Spasovske Matica i srpskim Pred nama Aleksandra Adžića.

Nove filmske poslastice za najmlađu publiku donosi festival za djecu KinoKino. Na repertoaru s petka na subotu dva su nagrađivana naslova za djecu: S kao sreća, adaptacija bestsellera Barryja Jonsberga o dvanaestogodišnjoj djevojčici koja nakon tragičnog gubitka pokušava vratiti radost u svoju obitelj, i Sune za sve, avanturistička komedija temeljena na megapopularnim dječjim knjigama Andersa Jacobssona i Sörena Olssona o domišljatom dječaku Suneu i njegovoj otkačenoj obitelji.

Program edukativne platforme za filmske profesionalce Industrija u petak donosi panel na temu krize uzrokovane pandemijom pod nazivom Kako institucije i dobri primjeri prakse mogu pomoći europskom filmu tijekom COVID-19 krize, na kojem će se raspravljati o mogućnostima i mjerama koje institucije mogu poduzeti kako bi zaštitile producente i kina u ovom teškom razdoblju. Panel će se, s početkom od 13 sati, moći pratiti na službenoj festivalskoj stranici zff.hr i na FB-stranici @zagrebfilmfestival.


Peti dan ZFF-a: Slalom, Undine i Dani koji dolaze

Zagreb, 11. studenog 2020. – Glavni program 18. Zagreb Film Festivala od četvrtka do petka donosi napetu priču o odrastanju i emancipaciji Slalom francuske redateljice Charlène Favier, u program Ponovno s nama vraćaju se Ritesh Batra s filmom Fotografija te Carlos Marques-Marcet s naslovom Dani koji dolaze, dok u programu Velikih 5 gledamo Undine, novo ostvarenje Christiana Petzolda. Svi filmovi na rasporedu su od četvrtka, 12. studenog u 18 sati do petka, 13. studenog u 18 sati i prikazuju se na platformi www.kinoeuropa.hr, osim filmova iz programa Kockice, koje gledamo na adresi www.croatian.film.

Dvorac ; Fotografiju ustupio ZFF

Glavni program dugometražnog filma nastavlja se filmom Slalom, pričom o talentiranoj petnaestogodišnjoj skijašici koja se suočava s neprimjerenim pristupom svog trenera. Hvatajući se ukoštac s temom seksualnog zlostavljanja, redateljica Charlène Favier pripovijeda slojevitu i napetu priču o ženskom odrastanju i emancipaciji, suočavanju s bespomoćnosti i konačnom preuzimanju kontrole. Film je uvršten u službenu selekciju Cannesa 2020.

Na rasporedu programa Ponovno s nama je Fotografija, četvrti film Ritesha Batre, dobitnika Zlatnih kolica za prvijenac Pogrešna dostava (ZFF 2013.). Prateći fiktivnu vezu siromašnog uličnog fotografa s neznankom, Batra je, inspiriran bolivudskim mjuziklima i Shakespeareovim komedijama, donio drukčije viđenje ljubavi u kontradiktornom svijetu urbane Indije. U ovom programu gledamo i Dane koji dolaze, novi film španjolskog redatelja Carlosa Marques-Marceta, prikazan u Rotterdamu i San Sebastiánu. Autentična je to priča o trudnoći i strahovima od novog života, u kojoj kamera devet mjeseci prati stvarnu trudnoću glavnog glumačkog para.

Undine, posljednji film njemačkog redatelja Christiana Petzolda, starog znanca ZFF-a, na rasporedu je programa Velikih 5. U ovoj suvremenoj reinterpretaciji Male sirene, urbana mlada povjesničarka zbacuje sa sebe ulogu odbačene, bespomoćne žene i ponovno se zaljubljuje. Film je premijerno prikazan na Berlinaleu, gdje je Paula Beer nagrađena Srebrnim medvjedom za najbolju glumicu, a trenutno je u konkurenciji “europskih Oscara“ u kategoriji najboljeg filma i najbolje glumice.

U programu Kockice, posvećenom domaćem kratkometražnom filmu, na rasporedu su Stanar, novi uradak Borne Zidarića, i U šumi, film debitantice Sare Grgurić. Ponudu međunarodne konkurencije kratkih filmova čine Srna, film mađarskog redatelja Istvána Hevesija, snimljen u hrvatskoj koprodukciji, te Autocesta 65 grčke redateljice Evi Kalogiropoulou, uvršten u ovogodišnju konkurenciju Cannesa.

Nova poslastica za najmlađe na rasporedu je festivala KinoKino. Dvorac litavske redateljice Line Lužytė drama je o odrastanju tinejdžerice Monike, koja želi ostvariti glazbene snove bez obzira na sve prepreke.

U popratnom programu Festivali pod reflektorom gledamo izbor kratkih filmova koji donosi Britanska akademija filmske i televizijske umjetnosti (BAFTA). S Human Rights Film Festivala stiže jedan od najuspješnijih balkanskih dokumentarnih uradaka svih vremena. Medena zemlja je uz Veliku nagradu žirija na festivalu Sundance osvojila nominacije za Oscara za najbolji dokumentarac i strani film.

Edukativni program Industrija nastavlja se u četvrtak u 19.00 predavanjem Bobette Buster, kreativne producentice te profesorice praktičnog digitalnog pripovijedanja, koja će analizirati zašto volimo filmove te kako ova umjetnost mijenja svijet. Masterclass će se prenositi uživo putem festivalske stranice www.zff.hr i Facebook-stranice @zagrebfilmfestival.

[izvor informacije Zagreb film festival]

Facebook