Ove godine još je i važnije jer za razliku od niza drugih kulturnih i kreativnih industrija, izdavaštvo, bez obzira na sve poteškoće, može koliko-toliko normalno funkcionirati i svjesni smo da je to privilegij na kojemu trebamo biti itekako zahvalni.

Stoga nas jako veseli činjenica da će u sljedeća dva tjedna u knjižare stići ove sjajne knjige.

Od proznih naslova pripremili smo senzacionalan, višestruko nagrađivan roman Djevojka, žena, drugo Bernardine Evaristo. Riječ je o romanu koji se prevodi u više od 30 zemalja, dobio je i nagradu Booker, a Evaristo se upisala u povijest kao prva crnkinja koja je dobila to prestižno priznanje. Skrenuli bismo vašu pozornost i na Nešto crveno pokraj ceste Anne Tyler, novi prijevod jedne od najboljih američkih autorica našeg doba.

Od publicističkih, pak, knjiga izdvajamo Kapital i ideologiju, novi bestseler francuskog ekonomista Thomasa Pikettyja, hit-knjigu Dolly Alderton Sve što znam o ljubavi te knjigu Franjo Kuharić – Kardinal i vlast povjesničara Miroslave Akmadže u kojoj se donosi niz dosad nepoznatih detalja o životu i djelovanju zagrebačkog nadbiskupa i kardinala Franje Kuharića.

U danima pred nama u knjižare pristiže i niz izuzetnih knjiga za djecu nagrađivanih, iznimno popularnih stranih autora od kojih izdvajamo slikovnicu Svi bismo trebali biti feministi nagrađivane nigerijske spisateljice Chimamande Ngozi Adichie u kojoj je autorica svoj čuveni TED govor preradila za djecu. Najmlađe će čitatelje sigurno razveseliti i nove knjige domaćih zvijezda: Jura i upute za odrastanje nagrađivanog tandema Romana Simića i Manuela Šumberca, Suli u avanturi – škola sjajnog dvojca Maje Šimleše i Svena Nemeta, zatim Mala Mica, dizajnerica Marije Gradečak i Totalno moja priča (neki drugačiji dnevnik), novi autorski projekt naše dugogodišnje urednice knjiga za djecu Jelene Bevandić koji je nastao u suradnji s kreativnim dizajnerima iz Studija 2M.

Uz najavu knjiga koje nam pristižu tijekom ova dva tjedna, donosimo i pregled svih svojih izdanja objavljenih od kraja kolovoza. Među njima je Lažljivi život odraslih Elene Ferrante, prodan u gotovo pet tisuća primjeraka samo u prvih mjesec dana, a bestseleri, praćeni sjajnim kritikama, već su postali i knjiga Diana Budisavljević Nataše Matašić, novi roman Jurice Pavičića Prometejev sin te Dugo putovanje malog vuka hit-autora za djecu Rachel Bright i Jima Fielda.

PROZA

Bernadine Evaristo: Djevojka, žena, drugo, prevela Davorka Herceg-Lockhart

Dobitnica nagrada Booker, British Book Awards, Fiction Book of the Year, besteler broj jedan Sunday Timesa, roman koji se prevodi u više od 30 zemalja – puno je toga što se veže uz genijalan roman Djevojka, žena, drugo Bernardine Evaristo. 

Od Newcastlea do Cornwalla, od prabaka rođenih početkom dvadesetog stoljeća do tinejdžerica dvadeset prvog, Djevojka, žena, drugo slijedi svojih dvanaest likova na osobnim putovanjima kroz prostor i vrijeme tijekom proteklih stotinu godina. Svaka od njih u potrazi je za nečim – bila to zajednička povijest, neočekivana budućnost, mjesto koje bi mogla nazvati domom, osjećaj pripadnosti, ljubavnik ili ljubavnica, izgubljena majka ili otac, ili tek tračak nade… Ovo je roman o budućnosti, o prošlosti. On je fikcija, on je povijest. Ovo je roman o tome tko smo danas.

Bernardine Evaristo prva je crnkinja koja je osvojila prestižnu nagradu Booker, a nagradu je podijelila s Margaret Atwood za roman Svjedočanstva, što se dogodilo tek treći put u povijesti te nagrade.

Anne Tyler: Nešto crveno pokraj ceste, preveo Dražen Čulić

Micah Mortimer muškarac je u ranim četrdesetima, muškarac kojih se svojih rutina i pravila tvrdoglavo pridržava, neovisno o tome je li riječ o poslu ili čišćenju stana. No njegov svijet ozbiljno se uzdrma kad mu prijateljica (Micah smatra da je suludo koristiti termin djevojka u njihovim godinama) kaže da će se morati iseliti iz stana u kojem živi, a na vratima mu se pojavi mladić koji vjeruje da je Micah njegov otac. Vijesti su to koje bi mogle našem junaku ne samo uzdrmati nego i zauvijek promijeniti život.

Nešto crveno pokraj ceste sjajan je, iznimno hvaljen roman o pogrešnim pretpostavkama i drugim šansama iz pera jedne od najboljih američkih spisateljica našeg doba.

Nora Roberts: Ispod površine, prevela Sanja Ščibajlo

Zane Bigelow odrasta u prekrasnoj kući u gradiću u Sjevernoj Karolini. Sin je uspješnog kirurga, talentiran sportaš, omiljen u društvu, a njegova obitelj izvana se doima apsolutno savršeno. On i njegova mlađa sestra jedini su koji znaju pravu istinu, jedini koji znaju kako su njihovi životi daleko od bajke. Sve dok se jedne noći ne pojave pukotine na savršenoj fasadi, a obiteljske mračne tajne postanu poznate svima. Ispod površine novi je prijevod Nore Roberts, autorice koja je dosad objavila više od 200 romana tiskanih u više od 500 milijuna primjeraka. Njezini romani prevode se diljem svijeta i redovito osvajaju vrhove top-ljestvica.

Frane Herenda: Sedam

Nakon fatalne avanture s tajanstvenom djevojkom mladi menadžer zaposlen u marketinškom odjelu velike tvrtke odlučio se na radikalan zaokret u svom životu. Sedam godina kasnije njegov život ipak se ne odvija kako je on zamišljao. Otac je dviju djevojčica koji proživljava bolan razvod, a snovi o položaju autsajdera koji uspijeva živjeti mimo korporativnog svijeta – nisu se ostvarili.

Roman Sedam – nastavak romana Soba 909 – drugo je poglavlje priče o pojedincu koji pokušava naći svoje mjesto u suvremenom svijetu, priče o paradoksima i ucjenama koje taj svijet postavlja pred nas, ali i kompromisima na koje svatko od nas, prije ili kasnije, mora pristati.

Jurica Pavičić: Prometejev sin

Gorki Šain, nekadašnji policajac u svojim kasnim pedesetima, nekoliko dana prije Božića stiže na Škoj, otok na kojem je njegova obitelj dobro poznata, na kojem je proveo najljepše dane djetinjstva, upoznao prvu ljubav… Ali Gorki ovaj put ne dolazi kako bi evocirao sretne dane. Dolazi poslom stručnjaka za imovinsko-pravne poslove, stručnjaka za istraživanje ljudske tuge i nevolje. Kao vrhunski profesionalac, on zna na koju kartu treba zaigrati kako bi ljudi prihvatili novac u zamjenu za djedovinu. No Gorkome Škoj nije bilo koje mjesto. U svemu tome prvo se mora suočiti s ljudima koje poznaje otkad je bio dijete, njihovim demonima, ali i sablastima iz vlastita života.

Prometejev sin – novi roman autora nagrađenog bestselera Crvena voda i publicističkog hita Knjiga o jugu – sjajan je roman u kojem splitski pisac i novinar istražuje na koje sve načine prošlost određuje našu sadašnjost, što točno znače oprost i zaborav i jesu li oni u stvarnosti doista mogući.

Elena Ferrante: Lažljivi život odraslih, prevela Ana Badurina

Napulj ranih 90-ih dvadesetog stoljeća. Giovanna je jedinica u obitelji situiranih srednjoškolskih profesora. Djevojčica koja ulazi u pubertet i koja se mijenja, a njezino lijepo lice, barem kako misli njezin otac, postaje ružno, nalik na ono njezine tete Vittorije. Mijenja li se Giovanna doista? Pretvara li se u svoju tetu, ženu koju jedva poznaje, ali koju njezini majka i otac očito preziru? Postoji li negdje zrcalo u kojem može vidjeti kakva je doista? Giovanna traga za odgovorima u bogatom i siromašnom Napulju prelazeći nevidljive, ali teško propusne granice…

Lažljivi život odraslih – u sjajnom prijevodu Ane Badurine – fascinantna je, moćna priča o odrastanju, novo remek-djelo jedne od omiljenih i najhvaljenijih autorica svijeta.

PUBLICISTIKA

Thomas Piketty: Kapital i ideologija, prevela Nataša Desnica-Žerjavić, Olga Škarić, Nataša Barac-Čuljat

Nakon što je objavio svoju knjigu Kapital u 21. stoljeću, za koju mnogi tvrde da je jedna od najvažnijih knjiga objavljenih u ovom stoljeću, francuski ekonomist i autor Thomas Piketty napisao je novu, jednako važnu knjigu Kapital i ideologija. U ovoj novoj knjizi, na više od 1100 stranica, Piketty potiče čitatelja da u potpunosti promijeni način na koji procjenjuje politiku, ideologiju i povijest. Razotkriva ideje koje su potaknule društvene nejednakosti u prošlom tisućljeću, otkriva koliko isprazne desničarske i ljevičarske politike upropaštavaju društvo danas te kako treba strukturirati novi ekonomski model. Francuski ekonomist smatra da će u razdoblju pred nama glavni pokretač napretka biti snažna težnja ljudskog roda da se ostvari pravednije društvo i to ravnopravnijom raspodjelom bogatstva, boljim i sveobuhvatnijim obrazovanjem, poštivanjem ljudskih prava i očuvanjem globalne stabilnosti.

Miroslav Akmadža: Franjo Kuharić – Kardinal i vlast

Franjo Kuharić – Kardinal i vlast povjesničara Miroslava Akmadže politička je biografija zagrebačkog nadbiskupa i kardinala Franje Kuharića, koji je imao ogromnu političku ulogu i za vrijeme komunističke vlasti i u burnim događanjima osamostaljenja Hrvatske, ali i nakon što je formirana samostalna Hrvatska. Autor knjige imao je uvid u dosad sasvim nepoznate kaptolske dokumente, u dosje komunističke tajne policije UDBA-e, ali i u privatni osobni dnevnik samog Kuharića, u koji je on desetljećima svakodnevno vlastoručno zapisivao svoja zapažanja i razmišljanja o dnevnim događajima i osobama koje je susretao. U knjizi se na temelju tih dokumenata na sasvim nov način opisuje kako je Kuharić razmišljao i djelovao, opisan je ogroman broj raznih situacija u kojima je Kuharić donosio važne odluke, a osobito su zanimljivi detalji njegova odnosa s prvim hrvatskim predsjednikom Franjom Tuđmanom.

Dolly Alderton: Sve što znam o ljubavi, prevela Branka Maričić

Sve što znam o ljubavi prvijenac je Dolly Alderton, novinarke i kolumnistice Sunday Timesa, u kojem je autorica svoje osobne priče o odrastanju, prijateljstvima, poslovima, gubitcima, zaljubljivanjima i bolnim prekidima začinila urnebesno duhovitim i iskrenim tonom. Iznimno hvaljena, proglašena Seksom i gradom za milenijalce, knjiga je to koja poharala vrhove svjetskih top-ljestvica, prevodi se na više od 20 jezika, dobila je prestižnu nagradu National Book Award te proglašena autobiografijom godine.

Anna Fifield: Kim Jong Un – veliki nasljednik, preveo Dražen Čulić

Priča iza kulisa o uzdizanju do vlasti i vladavini najčudnijeg i najzagonetnijeg svjetskog tiranina, Kim Jong Una, koju je napisala novinarka s najboljim vezama i uvidom u bizarni opasni svijet Sjeverne Koreje. Od njegova rođenja 1984. Kim Jong Unova biografija bila je potpuno impregnirana s mitovima i propagandom, od sasvim glupavih pričica kako je naučio voziti automobil s tri godine, do vrlo krvavih i okrutnih epizoda o nestancima članova njegove obitelji za njegove vladavine. Autorica je jako dobro i detaljno rekonstruirala njegovu stvarnu biografiju, njegovu prošlost i sadašnju njegovu vlast, a to joj je uspjelo jer je imala ekskluzivan pristup brojnim izvorima iz njegove blizine. Anna Fifield (1976.) novozelandska je novinarka koja se specijalizirala za vanjsku politiku te bila dopisnik iz inozemstva za neke od najuglednijih svjetskih novina, među ostalima za Finanical Times i Washington Post.

Zvonimir Šikić: Knjiga za klikeraše, logički pogled na čovjeka i društvo

Nova knjiga sveučilišnog profesora i znanstvenika Zvonimira Šikića Knjiga za klikeraše, logički pogled na čovjeka i društvo obuhvaća tekstove najprije objavljivane na blogu, a sada dorađene i proširene za širu publiku u kojima se objašnjavaju matematičke zakonitosti u velikom rasponu tema – od obrazovanja, ekonomije i politike do zakonodavstva i demokracije. Iza sasvim ozbiljnih naslova poglavlja poput „Što je i čemu služi obrazovanje“, „Što je demokracija“, „Država i vjera“, „Tko treba izdavati novac?“ ili „Zašto nam treba feminizam“ do onih zaigranih poput „Hrvatski izborni sustav i deve“, „Piketty ili kako sam konačno shvatio Jane Austen“ i „Lijevo, desno, nigdje promatrača“ autor nam pokazuje na koji je način matematika svuda oko nas i kako nam ona pomaže da razumijemo sebe i druge.

Jasen Boko: Život i smrt uz veliku rijeku – Gangesom od Himalaje do Bengalskog zaljeva

Indija je zemlja prema kojoj su rijetki ravnodušni. Mnogi je se plaše, drugi onamo putuju u potrazi za duhovnošću, treći zbog odličnih plaža, četvrti zbog planinarenja…

Jasen Boko u novom putopisu otkriva nam svoju ljubav prema toj čarobnoj zemlji i donosi slojevitu priču o značenju koje rijeka Ganges ima za život, kulturu i civilizaciju Indijskog potkontinenta, o povijesti te turbulentne zemlje, o raskošnoj mitologiji i odnosima vjerskih zajednica danas, o poimanju siromaštva i bogatstva koje je u Indiji drugačije nego u Europi.

Putujući od izvora svete rijeke u Himalaji do njezina ušća u Bangladešu, istražujući život i smrt uz svetu rijeku, Boko sebi i nama pokušava otkriti zašto ga ta zemlja toliko privlači i zašto joj se uvijek vraća.

Nataša Mataušić: Diana Budisavljević – prešućena heroina Drugog svjetskog rata

Zagrepčanka Diana Budisavljević, rođena Obexer (1891. –1978.), humanitarka austrijskog podrijetla, koja je tijekom Drugog svjetskog rata organizirala u Zagrebu vrlo uspješnu akciju spašavanja srpske djece, žrtava ustaške represije, a čije je veliko djelo nakon rata u potpunosti zataškala nova komunistička vlast, glavni je lik nove knjige koju je napisala povjesničarka Nataša Mataušić. Autorica se desetljećima bavi proučavanjem dramatičnih događaja na prostoru Hrvatske tijekom Drugog svjetskog rata, pa je tako dvadesetak godina proučavala i djelovanje donedavno potpuno nepoznate Diane Budisavljević te o tome napisala doktorsku disertaciju, otkrivši izuzetno mnogo novih dokumenata i činjenica. Ova je knjiga temeljena i na saznanjima koje je skupila tijekom rada na doktorskoj disertaciji, ali je i znatno proširena sasvim novim spoznajama.

KNJIGE ZA DJECU

Chimamanda Ngozi Adichie, Leire Salaberria: Svi bismo trebali biti feministi, prevela Davorka Herceg-Lockhart

„Danas bih htjela zamoliti sve ljude da zajedno počnemo sanjati i planirati drugačiji svijet. Pošteniji svijet. Svijet sretnijih muškaraca i sretnijih žena, vjernijih onome što uistinu jesu…“

U ovoj je knjizi nagrađivana nigerijska spisateljica s američkom adresom Chimamanda Ngozi Adichie djeci prilagodila svoj čuveni TED govor istoga naslova koji je snažno odjeknuo u cijelome svijetu. Što znači biti feminist, zašto je rodna jednakost važna, kako promijeniti činjenicu da na važnim položajima u društvu još uvijek nema puno žena, neka su od pitanja na koje autorica daje odgovore u ovoj za naše, ali i za svako društvo, iznimno važnoj knjizi.

Roman Simić, Manuel Šumberac: Jura i upute za odrastanje

Kako se postaje velik? I kako se sam samcat radi sve ono što rade oni što više nisu baš mladi? Svi stariji od devet, možda čak i od deset, starci koji u rujnu, na primjer, pune groznih dvadeset!? O tome je razmišljao Jura i brinuo se jako: „Hoću li znati i ja, kad dođe vrijeme, kako?“ U malom gradu na obali, usred usijanog ljeta, Jura i dvije crvenokose blizanke pronaći će šalabahter za rješenje zagonetke nad zagonetkama – otkriti tajnu odraslosti. Nova maštovito-duhovita slikovnica iz serijala o Juri koju potpisuju Roman Simić i Manuel Šumberac, dobitnici nagrada Grigor Vitez i Ovca u kutiji.

Maja Šimleša, Sven Nemet: Suli u avanturi – škola

Suli se silno obradovala polasku u školu. No zaigrana mladunčad svih životinja naljutila je učitelja vodenkonja i on odluči ostaviti ih da se snalaze sami dok on skriven iz prikrajka motri. Tigrić je organizirao učenje skakanja i trčanja – mačke su se oduševile, ali ostali očajavaju. Hoće li se ta škola raspasti ili će neobični učenici naučiti surađivati? Maja Šimleša i Sven Nemet u trećem nam nastavku dogodovština žirafe Suli donose zabavnu, duhovitu i optimističnu priču o tome kako je lijepo što smo svi različiti, kako trebamo razvijati svoje vještine i pomagati jedni drugima. Dinamične i izvrsne rime koje upotpunjuju divne i maštovite ilustracije dočarat će nam ovu sjajnu priču na nezaboravan način.

Jelena Bevandić: Totalno moja priča (neki drugačiji dnevnik)

Nevjerojatnih, čak 140 stranica u boji ovog neobičnog dnevnika nestrpljivo čeka da ih kreativne djevojčice ispune zanimljivostima o sebi, obitelji i prijateljima, tajnama, idejama, ciljevima… Želimo da s dnevnikom budu iskrene, maštovite i pozitivne, a mogu se izražavati riječima, crtežima, fotkama… kako god požele. Neka ih raznježe citati o prijateljstvu, a iz onih o mudrosti neka nauče nešto novo. Mogu se okušati i u pravom ekološkom izazovu, a svoje ciljeve mogu pratiti iz mjeseca u mjesec u posebnom kalendaru. Na taj način kreirat će totalno svoju priču, jedinstvenu knjigu koju će napisati baš one. Ovaj dnevnik pomoći će im da zavire u sebe, svoje misli, želje… a kasnije, kada odrastu, poslužit će im kao prekrasna uspomena na njihovo odrastanje.

Jelena Bevandić dugogodišnja je Profilova urednica knjiga za djecu, a Totalno moja priča njezin je novi autorski projekt namijenjen djevojčicama koji je nastao u suradnji s kreativnim dizajnerima iz Studija 2M.

Marija Gradeček: Mala Mica, dizajnerica

Glavna je junakinja ove priče Mala Mica, štosna dama istančana brka za ljepotu i sklad koja spretno bira ono najbolje od parketa i tapeta, keramike… sve do kuhinjskoga seta te rado dijeli svoje znanje iz dizajnerskoga svijeta. Uz svoje svakodnevne navike, komunikaciju s klijentima, proizvođačima i izvođačima, aktivno djelovanje u dizajnu i organizaciji provođenja projekta uređenja interijera, Mica na edukativan način prenosi pozitivnu sliku o komunikaciji i važnosti svih sudionika u kreativnom procesu uređenja jednoga stana.Ovaj svojevrsni dizajnerski priručnik vrvi razigranim uzorcima i stihovima u koje su utkani brojni pojmovi vezani uz dizajn interijera o kojima djeca mogu više doznati u prigodnom rječniku na kraju slikovnice te se okušati u vlastitom dizajniranju na primjeru tlocrta jednoga stana. Mala Mica, dizajnerica autorski je prvijenac Marije Gradečak koja nam donosi maštoviti svijet dizajna interijera u rimovanim stihovima i razigranim ilustracijama uz koje će se djeca sjajno zabaviti, a usput štošta i naučiti.

Ksenija Kušec, Hana Tintor: I onda se dogodilo

I onda se dogodilo zbirka je od pet priča za djecu od 7 do 10 godina Ksenije Kušec, hvaljene spisateljice koja jednako vješto zna ispričati priču za djecu i za odrasle. U svakoj od ovih priča glavni se lik nalazi na prekretnici, katkad pokušavajući izmijeniti svoja ili tuđa stajališta, a katkad prilagoditi se okolnostima u kojima se nalazi svijet u kojem žive. Baveći se ozbiljnim temama poput zanemarivanja djeteta, predrasuda, vrijeđanja, ekologije i pretjerane upotrebe tehničkih pomagala, autorica vješto i zabavno dočarava stavove djece i načina na koje oni sazrijevaju, upoznaju svijet oko sebe i postaju hrabriji i bolji ljudi. Sjajne ilustracije nacrtala je izuzetna mlada ilustratorica Hana Tintor.

Emma Yarlett: Orion i mrak, preveo Ozren Doležal

Neću se više bojati mraka. Neću se više bojati mraka… niže dječak Orion rečenicu za rečenicom u svoju bilježnicu. Kako se bliži vrijeme počinku, ponovo ga obuzima ogroman strah… Pokušao ga se riješiti na razne domišljate načine, no ništa od toga nije mu pomoglo, sve dok ga jedne večeri nije posjetio ON, baš ON, njegov najveći strah – MRAK!

Emma Yarlett, višestruko nagrađivana autorica poznata po slikovnicama o nestašnom čudovištu Gricku, stvorila je pravo malo likovno remek-djelo koje treba detaljno proučavati jer se svaki put zamijeti neki novi neobični detalj koji ispunjava priču. Maštovita slikovnica uz pomoć koje se mališani mogu lakše suočiti s vlastitim strahovima.

Ruth Symons, Bomboland: Planet Zemlja, prevela Merima Nikočević Ibrahimpašić

Putujući površinom Zemlje, ali i zaranjajući u njezine dubine, djeca će otkriti uzavrele vulkane, nevjerojatne pustinje, duboke podvodne brazde, goleme sustave špilja, čarobne obale. Knjiga je podijeljena u poglavlja: Naš planet, Tektonske ploče, Vulkani, Planine, Ledenjaci, Rijeke, Špilje, Pustinje, Obale, Morsko dno, Vrijeme, Oluje. Kao što je Zemlja sačinjena od više slojeva, tako je koncipirana i ova knjiga. Tekst na jednostavan i istovremeno dojmljiv način objašnjava najvažnije detalje iz naziva poglavlja, kako svaki od njih djeluju na one druge, otkriva prirodne fenomene i kako oni nastaju. Ilustracije ove senzacionalne, nagrađivane knjige u kombinaciji s tehnikom izrade potpuna su novina na hrvatskom tržištu knjiga. Uz 30 prozorčića tu su i duboki reljefni otvori te izrezane stranice kako bi se dobio trodimenzionalni efekt.

David Solomons: Moja profa tjelesnog – izvanzemaljka, prevela Andrea Pongrac

Nakon što je u prvom dijelu serije, Moj brat – superjunak, Luke smislio plan kako da spasi brata Zacka kojeg je oteo zlikovac, a zatim mu pomogao zaustaviti asteroid koji je jurio prema Zemlji, u novom romanu Moja profa tjelesnog – izvanzemaljka slijede nove duhovite i opasne avanture ove sjajne braće, a pokretač je radnje nova videoigrica o kojoj svi postaju ovisni.

Ova duhovita serija o supermoćima i običnoj djeci koji postaju junaci jer su uporni, dosjetljivi, lukavi i znaju se prilagoditi situaciji izuzetno je zabavna malim čitateljima i vrlo poučna na nenametljiv i suptilan način. Roman nagrađivanog Davida Solomonsa prevodi se na više od dvadeset jezika.

Manuel Šumberac: Plavi cvijet

Dora je dobila na dar sićušnu biljku s tek jednim jedinim listom. Rekli su joj da će biti posebna, velika, najljepša. No treba joj vremena, Dora mora biti strpljiva. Odabrala je vazu, zalijevala je, stavila je na najbolje mjesto, dodijelila joj ime, pažljivo se o njoj brinula. I čekala. I biljka je polako rasla, malo ukrivo, no Dora se nije brinula. Vjerovala je u svoj cvijet. No jednog je dana biljka prestala rasti… Krasnu priču o strpljivosti, trudu, o odrastanju i razvitku divno je ispričao i ilustrirao nagrađivani ilustrator Manuel Šumberac. Priča je to o posebnosti koju nosimo u sebi te o vremenu koje svakome od nas treba za razvoj. Neki su sporiji, a neki brži, no važno je da si damo vremena kako bismo svoju posebnost mogli pokazati najljepšim cvjetovima.

Rachel Bright, Jim Field: Dugo putovanje malog vuka, preveo Ozren Doležal

Vučić Vilko ne treba NIČIJU pomoć! Što god da ga snađe, on SVE MOŽE SAM. No kada se izgubi i ostane bez ikoga u studenoj, arktičkoj noći, Vilko otkrije da je, ponekad, sve što nam treba prijatelj koji će nam u nevolji pružiti ruku. U ovoj odvažnoj pustolovini otkrijte što se dogodi kada snage udruže narval, morž, bik, guska, lisica, los i noćni leptir… te što od te sjajne družbe može naučiti naš maleni svojeglavi vučić. Razigrana je ovo pripovijest koja govori o prijateljstvu i međusobnom pomaganju proizašla iz pera tvoraca višestruko nagrađivanih hitova Miš lavljeg srca, Vjeverice svađalice i Koala koja može sve. Rachel Bright i Jim Field, iz naslova u naslov, sve su uigraniji duo u kreiranju savršenog spoja stihova i prekrasnih ilustracija. Istinski užitak čitanja naglas i uživanja u krajolicima koji ostavljaju bez daha!

Andrea Beaty, David Roberts: Sofija Tvrdoglavica, buduća predsjednica, preveo Ozren Doležal

Sofija Tvrdoglavica čini sve što može za svoju zajednicu. S voljenim djedom posjećuje starije susjede, skuplja lišće, izvodi ljubimce u šetnju i obavlja sve što treba obaviti. Sve do jednoga dana kada se djed ozlijedi na mjesnom odlagalištu otpada.

Sofija dobije ideju. Grad tu prljavu hrpetinu smeća može pretvoriti u park! Skupivši hrabrost, zaputi se u gradsku vijećnicu. Ondje joj kažu da ne može sagraditi park − ta ona je samo dijete! No Sofija zna da svaka promjena počinje od jedne osobe, čak i ako ta osoba ide tek u drugi razred. Spisateljsko-ilustratorski tim Andrea Beaty i David Roberts donose nam nadahnjujuću pripovijest o zalaganju za ono u što vjerujemo kako bismo promijenili svijet nabolje. Ovaj tandem dobro nam je poznat po slikovnici Ada Vijugica, mala znanstvenica koja će uskoro dobiti i svoje animirano izdanje iza kojeg će stati producentska kuća Baracka i Michelle Obame.

Felicity Brooks, Sophia Touliatou: Velika knjiga brojeva, prevela Dina Morić Bošnjak

Ovo je knjiga o brojevima kao niti jedna druga! Na nov i razigran način uvodi djecu u značenje različitih brojeva i stvari s kojima su povezani. Koliko srca ima hobotnica? Tko koristi čvor osmicu? Što je točno triskaidekafobija? Koliko kukci imaju nogu? Koji je najmanji prosti broj?

Tijekom putovanja ovom sjajnom knjigom, od jednoroga do gugola, djeca će doznati odgovore na postavljena pitanja te otkriti i naučiti još mnogo što o predivnom svijetu brojeva. Pregršt je fascinantnih činjenica o brojevima koje su uz zanimljive i lako pamtljive ilustracije predstavljene u ovoj knjizi.

Drew Daywalt, Oliver Jeffers: Pastele se vraćaju kući, s engleskoga preveo Ozren Doležal

Duncanove pastele zaista su šarena družba! Nakon što je odobrovoljio jednu grupu pastela koja se odlučila na štrajk, Duncan se sada mora suočiti s posve drukčijim problemom pastela koje traže izbavitelja. Od Bordo Pastele, koja se izgubila među jastucima kauča pa slomila kada je tata sjeo na nju, do Tirkizne, čija je glava sada zalijepljena za Duncanovu smrdljivu čarapu jer su zajedno završile u sušilici − svaka pastela ima tužnu priču i molbu da bude vraćena kući u kutiju za pastele. Drew Daywalt i Oliver Jeffers ponovo su udružili snage i stvorili jednako duhovit i neodoljiv nastavak hita Pastele u štrajku.

James Davies: Upoznaj stare Grke, prevela Andrea Pongrac

Kako je nastala grčka civilizacija? Kako su izgledale prve Olimpijske igre? Kako se zvala božica ljubavi? Koji se grčki izumi i danas koriste? Kakve su hramove gradili stari Grci? Kakve su priče pisali i pričali? Kako je izgledao život djece u staroj Grčkoj?

Ova zanimljiva i zabavna knjiga idealan je uvod u povijest ove izuzetne civilizacije koja je imala najveći utjecaj na cjelokupnu europsku kulturu. Jednostavan tekst pruža jasne informacije i podatke i pokazat će malim čitateljima sve aspekte, važnost i dostignuća ove drevne civilizacije. Simpatične, stripovske ilustracije uz duhovit tekst otkrit će djeci kako je izgledao svakodnevni život djece i odraslih u to vrijeme te kako se razvijala umjetnost u antičkoj Grčkoj.

Serija Mali radoznalci: Istraži svijet buba & Istraži prijevozna sredstva, Ruth Martin, Allan Sanders, prevela Dina Morić Bošnjak

MALI RADOZNALCI edukativna je serija kartonskih slikovnica za mališane koja u svakom naslovu donosi više od 30 prozorčića za radoznale prstiće te pregršt informacija i lijepih ilustracija o zanimljivom svijetu buba i prijevoznih sredstava. Istraži svijet buba izvrstan je vodič uz koji djeca mogu krenuti u maštovit obilazak termitnjaka i zaviriti unutar košnice. Također mogu upoznati i neke od nevjerojatnih danjih i noćnih leptira koji lepršaju uokolo te otkriti razloge zašto su neke bube tako živopisnih boja. Od najmanjih do najvećih, saznat će sve o zanimljivostima iz života ovih najbrojnijih životinja na Zemlji. Radoznale glavice i ručice mogu zaviriti i u svijet vozila te saznati više o nevjerojatnim načinima na koje putujemo u drugoj zanimljivoj slikovnici s prozorčićima Istraži prijevozna sredstva. Ova slikovnica vrvi informacijama pa tako djeca mogu imenovati dijelove aviona, kruzera ili pak kamiona s poluprikolicom, mogu doznati kako se kreću vlakovi, cepelini, lebdjelice… i štošta drugo.

Serija Istraži šumu: Dobar dan, medo!, Istraži ocean: Dobar dan, kite!, Sam Boughton, prevela Tanja Konforta

Dva naslova iz naše nove serije edukativnih slikovnica za najmlađe sadrže prozorčiće i duplerice koje se dodatno rastvaraju, što će radoznalim prstićima dati pregršt materijala za istraživanje i igru uz koju će puno toga naučiti o čarobnom šumskom i oceanskom svijetu i njegovim stanovnicima. Djeca će uz ove slikovnice upoznati neke od šumskih životinja: medu, kunića, lisicu, sovu, jelena… Otkrit će kako se hrane, brinu o svojim mladuncima, grade svoje domove te čemu nekima od njih služe kitnjasti repovi, brkovi, oštre kandže ili pak duge uši. U dubinama oceana upoznat će kita, dupina, hobotnicu, meduzu, morskog lava… Koliko je veliko srce plavoga kita, kome stalno rastu novi zubi, koja životinja nosi svoje bebe u vrećici na trbuhu… samo je dio onoga što će djeca otkriti i naučiti u ovoj slikovnici. Sjajne ilustracije britanske nagrađivane umjetnice Sam Boughton oživljavaju činjenice o šumskim i morskim životinjama suptilnim humorom i nezaboravnim objašnjenjima, što će osobito oduševiti mališane.

[izvor informacije Profil knjiga]

Facebook