Grand Prix nagrada dodijeljena filmu ‘Ograda/Fence‘, autorice Lendite Zequiraj. Nakon dva festivalska dana, 24. listopada 2020. u kinu Tuškanac svečanom dodjelom nagrada zatvoren je 10. One Take Film Festival..

Tročlani žiri u sastavu Vlasta Žanić, likovna i filmska umjetnica te filmski redatelji Slobodan Maksimović i Dražen Žarković, Grand Prix 10. One Take Film Festivala dodijelili su filmu Ograda/Fence autorice Lendite Zeqiraj uz obrazloženje: Kamera virtuozno, gotovo dokumentaristički prati komadić života u krugu između kuće, dvorišta i ulice i u jednom kadru spaja različita vremena, sublimira istovremene mogućnosti i nemogućnosti, njeguje obiteljske i susjedske bliskosti, a istodobno ukazuje na nepremostive generacijske i svjetonazorske antagonizme. Postupak snimanja u jednom kadru ovom filmu stoga daje dimenziju koja ne bi mogla biti postignuta ni na jedan drugi način. Video pozivom obratila se i autorica filma koja je zahvalila na nagradi i dodala: Zagreb i školovanje u Zagrebu uvijek mi je bio san, pa mi se potvrda profesionalaca iz Zagreba čini kao ostvarenje sna.

Fotografiju ustupio OTFF

Žiri je Posebnim priznanjem odlučio nagraditi redatelja Dominika Györgija za film Sljedeća/The next one uz obrazloženje: Izuzetno vještim i promišljenim korištenjem kamere gotovo subjektivnog jednog kadra postignut je snažan psihološki naboj ovog filma koji evocira neka gruba prošla vremena ali ispunjava zebnjom i misao na buduća.. Video pozivom iz Slovačke obratio se autor i zahvalio žiriju na nagradi riječima: – pozdrav Zagrebu i jako sam sretan na posebnom priznanju. Dodao je da u ovim teškim vremenima trebamo svi ostati jaki, vjerovati u bolju budućnost i biti dobri jedni prema drugima.

Na završnoj večeri dodijeljena je i 11. nagrada Vedran Šamanović, u čast prerano preminuloga hrvatskog snimatelja i redatelja, kao najviše godišnje filmsko priznanje filmskom umjetniku koji je te godine, u bilo kojoj grani filmske umjetnosti, u kratkom ili dugom metru, inovativnim pristupom proširio granice filmskog izraza u hrvatskom filmu. Tročlani žiri u sastavu Dina Pokrajac, filmska kritičarka, redatelj i scenarist Ognjen Sviličić te producentica i redateljica Sanja Šamanović dodijelili su nagradu Vladislavu Kneževiću za film Colonello Futurista uz obrazloženje: Ova oda kreativnoj destrukciji na inovativan način kolažira razne animacijske i filmske tehnike te estetizira snimljene vojne objekte i očuđuje njihovu isključivo utilitarnu funkciju. Pritom majstorski sublimira divlju spiritualnost i snažnu estetiku, ali i glorifikaciju nasilja futurističkog pokreta. Rezultat je začudni filmski hibrid koji zauzima jedinstveno mjesto u suvremenom hrvatskom filmu te predstavlja intenzivno iskustvo odvajanja od imanentnog, „ovostranog“ svijeta posredstvom uronjenosti u filmsku sliku. Primajući nagradu, autor Vladislav Knežević zahvalio se na nagradi rekavši:  – drago mi je da je žiri prepoznao neku vrstu nove pozicije za moguća eksperimentiranja i filmska istraživanja.

Na kraju svečanosti, direktorica festivala Sanja Šamanović zahvalila se publici, i onoj koja je filmove pratila online i onoj koja je u ovim neuobičajenim vremenima odlučila pratiti festival uživo u kinu Tuškanac. Pozvala je publiku na 11. One Take Film Festival koji će se održati već sljedeće 2021. godine.

[izvor informacije One Take Film Festival]

Facebook