Festival najavljuje film u programu “Dobre vibracije” u sklopu 12. Festivala prava djece koji se odvija u suradnji s HRT 3. Naime, subotom se prikazuju vrlo simpatični, poticajni, obiteljski filmovi, a u nedjeljnom terminu njihova repriza s audiodeskripcijom za djecu s oštećenjima sluha i vida. Vrijednost ovog programa je što omogućuje kvalitetno provedeno vrijeme za obitelj. Stigla je jesen, više provodimo vrijeme u kućama, posebice zbog nove situacije, ovo je savršen način kako provesti kvalitetno vrijeme s djecom. To nisu dosadni filmovi koje djeca neće htjeti gledati, ili teške drame, nego veseli, simpatični, zabavni, a edukativni filmovi koji na inteligentan način nose snažnu poruku za djecu.

Fotografiju ustupio FPD

Na web stranici Festivala se nalaze pitanja za razgovor nakon svakog filma – roditelji slijedeći pitanja razgovarati s djecom na temu filma i određene teme koje film prikazuje. To je najveća vrijednost, jer se djeca ne otvaraju (kao ni odrasli) lako. Festival prava djece koristi  FILM kao moćan alat u izražavanju, edukaciji, komunikaciji i odgoju.

Ovu subotu emitira se HIT FILM: “Moj brat lovi dinosaure” koji je dobio mnogo nagrada!

HRT 3, 17. listopada 2020. u 14:30 sati / 18. listopada u 11:00 repriza s audiodeskripcijom.
Obiteljska komedija / Preporučena dob: 10+

Ovdje je link na pitanja i informacije o filmu.

Trailer filma:

Informacije o filmu:

  • Jack je silno htio mlađeg brata, a kada su mu se želje ostvarile, dobio je brata sa super moćima. Kakve to moći ima Gio pogledajte u dirljivoj obiteljskoj humornoj drami talijansko-španjolske producije!
  • Iznimno inteligentan scenarij. Na neobično simpatičan način progovara o vrlo teškoj temi, čije će poruke svako dijete savršeno razumjeti. Govori o prvoj ljubavi, o (ne)prihvaćanju u srednjoj školi, što se događa kad lažemo i kako jedna laž vodi drugoj i tonemo sve dublje…. O tome kako se neki put pretvaramo da smo netko drugi da bi se bolje uklopili i da bi nas drugi prihvatili…. No, ispod laži je uvijek – strah i briga. Na kreativan i fora način film poentira ogromnuuu važnost obitelji – za razgovor o svemu, za podršku, za prihvaćanje kakvi god bili…..Welcome to the adult world!
  • Različitost je moć super heroja!

Informacije o Festivalu:

Važnost Festivala prava djece je što se o ozbiljnim, velikim temama govori kroz film, zabavu i umjetnost. 12. Festival prava djece do sada je okupio više od 50.000 djece i mladih te je jedini inkluzivni festival u regiji, a ove godine djeluje pod sloganom „Festival dolazi na tvoj ekran!“ jer se odvija putem interneta, društvenih mreža i elektroničkih medija – televizije.

Svi filmovi koji su snimila djeca bit će dostupni njihovim vršnjacima u svim školama u Hrvatskoj putem web stranice Festivala www.festivalpravadjece.com, a učitelji će moći preuzeti i nastavne pripreme za rad na temu mentalnogg zdravlja. Cilj je da što više učitelja preuzme nastavne pripreme i što više razgovara s djecom i mladima na temu mentalnog zdravlja.

Program zabavnih obiteljskih filmova „Dobre vribracije“ se umjesto u kinu, ove godine odvija, kao online nastava, na HRT 3. Filmovi su obrađeni i za djecu s oštećenjima sluha i vida.

Festival organizira Udruga Alternator u partnerstvu s Uredom UNICEF-a za Hrvatsku, Uredom pravobraniteljice za djecu i Hrvatskim filmskim savezom. Festival financijski podržavaju Ured UNICEFa za Hrvatsku, HAVC, Ministarstvo kulture, Grad Zagreb i Agencija za elektroničke medije.


Velika Gorica, 16. listopada 2020.godine –  Sinoć se u Centru za djecu, mlade i obitelj Velika Gorica održao program „Razgovor počinje filmom za roditelje“ projekcijom filma Pew Pew Pew koji otvara brojna pitanja o utjecaju društvenih mreža na mlade. Projekcija filma organizirana je kao oblik edukacije za roditelje.

Nakon projekcije filma uslijedila je rasprava o problematici filma sa stručnjacima – psihologinjom Sandom Puljiz Vidović, ravnateljicom Centra, psihologinjom Jelenom Kos, suradnicom centra i Katarinom Ivče Farnell, koordinatoricom programa Udruge za promicanje stvaralaštva i jednakih mogućnosti  Alternator, koja je organizator ovog događaja.

Fotografiju ustupio HRT

U Hrvatskoj 98% mladih ima osiguran pristup internetu i dnevno provode u prosjeku 3,5 sata na mreži. Gotovo svako treće dijete u dobi od 9 do 17 godina komunicira na internetu s osobama koje nisu upoznali uživo. Nakon komunikacije s nepoznatim osobama, jedno od sedmero djece se našlo uživo s osobom koju su upoznali putem društvenih mreža.

 Brojna istraživanja pokazuju da se sve više djece susreće s pornografskim sadržajima na internetu, ali i da imaju probleme zbog vlastitog fizičkog izgleda jer smatraju da ne izgledaju dovoljno lijepo, pokazalo je istraživanje EU Kids online.

Upravo o tim problemima s kojima se susreću mladi na internetu i na društvenim mrežama progovara švedski film PewPewPew koji je uvršten na brojne festivale diljem svijeta. Otvara brojna pitanja o društvenim vrijednostima, budućnosti, usamljenosti i opsesiji izgledom.

Zbog epidemioloških mjera, okupljen je manji broj roditelja, njih petnaest, odvojenih u dvije zasebne dvorane, no unatoč tome razvila se živa rasprava, roditelji su bili vrlo zainteresirani za ovu temu i razgovarali su  o svojim iskustvima.

„U šoku sam i pod velikim dojmom od ovog filma, nedostaje nam ovakvog sadržaja, edukacije, pa i međusobne razmjene iskustava.“ zaključila je jedna od majki.

„I mi osjećamo pritisak od društva da djetetu moramo kupiti mobitel, jer ga sva ostala djeca u školi imaju, no pitanje je gdje je granica?“ pitali su se okupljeni.

„Društvene mreže i tehnologija uopće nose mnogo prednosti, no činjenica je da se moramo educirati kako bi vodili kvalitetan suživot s razvojem tehnologije i kako bi naučili postavljati granice, jer društvene mreže imaju utjecaj na mentalno zdravlje naše djece. Djecu treba slušati. Ovdje možda svi najviše griješimo. Ako samo roditelj priča, a dijete sluša, to nije razgovor. Njihov svijet u mnogočemu je drugačiji od našeg“ napomenula je psihologinja Sanda Puljiz Vidović.

„Ovakve povratne informacije samo dokazuju kako se o ovakvim temama treba više govoriti, raditi na medijskoj pismenosti uopće i koliko zapravo ljudima na razini svakodnevice nedostaje komunikacije i razgovora. U budućnosti ćemo sigurno ponoviti program jer roditelji traže još!“ poručila je na kraju Katarina Ivče Farnell iz Alternatora.

Projekcija se organizirala u sklopu projekta Razgovor počinje filmom Udruge za promicanje stvaralaštva i jednakih mogućnosti Alternator uz financijsku podršku Predstavništva Europske komisije u Republici Hrvatskoj i Veleposlanstva Kraljevine Švedske u Republici Hrvatskoj.

[izvor informacije Alternator]

Facebook