Unhiged (2020.)
Redatelj: Derrick Borte
Glume: Russell Crowe, Caren Pistorius, Jimmi Simpson

Što se može dogoditi uslijed stalnih životnih frustracija? O tome govori i tridesetak godina star film s Michaelom Douglasom u glavnoj ulozi u režiji Joela Schumachera. ‘Falling Down’ (1992.) priča je o čovjeku koji u urbanoj realnosti u jednom u trenutku ‘pukne’, i više ga nije briga što će s biti s njime. Životni tempo u velegradovima takav je da su obziri često nepoznanica, a odbijanje osnovne pristojnosti u susretu s neznancem može izazvati opake posljedice. Nikada ne možete znati tko će se s vama susresti i koji mu se ‘film vrti u glavi’.

Fotografiju ustupio Blitz

Već u uvodnoj sceni upoznajemo glavnog ‘junaka’ koji divljački upada u kuću s čekićem i nakon što ‘sredi’ ukućane, benzinom je polije i zapali. To je glavni lik filma ‘Bijesan’ s kojim će se na cesti opterećenoj prometnim gužvama u ranim jutarnjim satima sresti glavna junakinja. Nasilnika glumi Russell Crowe, glumac koji je ostvario zavidnu karijeru (spomenimo samo ‘Gladijatora’ Ridleyja Scotta), a progonjenu ženu igra Caren Pistorius, glumica koja je ovom ulogom izbila u prvi plan. Kombinacija drame, trilera i akcije drži nas u napetosti dobar dio filma, sve do nepotrebno dugih obiteljskih scena koje prekidaju ubrzani ritam filma. Autori su u završnici ipak pojednostavili žestoki sukob agresivnog tipa i naizgled krhke žene kako bi napravili happy end u svrhu komercijalnog uspjeha.

‘Bijesan’ je film koji usprkos nekim propustima upozorava na važnost osnovnog postulata zajedničkog življenja, a to je tolerancija. Osobne frustracije često se prebacuju na one koji nemaju veze s time, ali su u blizini. Možda u nekom budućem remakeu film temu efektnije obradi, bez standardnih formula koje navodno kino publika voli.

Redatelj Derrick Borte poznat je po filmovima kao što je komedija / drama ‘Obitelj Jones’ (The Joneses; 2009.), drami ‘Dark Around the Stars’ (2013.), trileru ‘H8RZ’ (2015.), glazbenoj drami ‘London Town’ (2016.) i krimiću ‘American Dreamer’ (2018.).

Robert Jukić, Pula, 08.09.2020.

Informacije o filmu:

Bijesan (2020.)
Burek Films, Ingenious, Solstice Studios, 2020.
Trajanje: 90 min
Format: 2.39 : 1
Color: Color
Zvuk: Dolby Atmos
Scenarij: Carl Ellsworth
Glazba: David Buckley
Još glume: Gabriel Bateman, Anne Leighton, Austin P. McKenzie, Lucy Faust, Michael Papajohn, Brett Smrz, Juliene Joyner

Film je pogledan u multipleksu CineStar Pula

Bijesan – Movie Site
Unhinged – IMDb

Facebook